15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (deel 1/3)

15 informatieve TED talks over relaties en de liefdeUit mijn verzameling op Pinterest maakte ik een selectie van 15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde. Deze inspirerende, vernieuwende, leerzame en fascinerende online lezingen duren ongeveer 10 tot 20 minuten. Met hun boodschap bereiken ze miljoenen mensen. Vanuit verschillende invalshoeken vertellen ze over relaties en de liefde waardoor je relaties en de liefde beter leert begrijpen.  

Tedtalks over relaties en de liefde (1/3)

In dit eerste deel maak je kennis met:

  • Helen Fisher – Het verliefde brein
  • Esther Perel – Een vast relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?
  • Brene Brown – De kracht van kwetsbaarheid
  • Anna Verwaal – From Womb to World – De reis die ons leven bepaalt
  • Mandy Len Catrin – Verliefd worden is niet zo moeilijk

1 Helen Fisher – Het verliefde brein

Als eerste een TED talk waarin je leert waarom we zo verlangen naar de liefde. Zelfs tot het punt dat we ervoor willen sterven. Met de bedoeling om meer te leren over romantische liefde nam Helen Fisher MRI scans van verliefde mensen. En van net gedumpte mensen.

2 Esther Perel – Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?

De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. Anders gezegd: juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten. Dus hoe zorg je ervoor dat het verlangen naar elkaar niet ondersneeuwt? Esther Perel vertelt het je.

Ik woonde een lezing van haar bij en schreef hierover hoe je de passie vitaal houdt in een langdurige relatie.

3 Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid

Als derde een TEDtalk van Brené Brown. Ze  bestudeert menselijke relaties, ons vermogen tot inleving, erbij horen en de liefde. Als gevolg van haar onderzoek blijkt: je kwetsbaar durven opstellen in je relatie is de sleutel voor meer liefde en relatiegeluk. Kortom, hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe beter je relaties met anderen.

4 Anna Verwaal – From Womb to World – De reis die ons leven bepaalt

Het moment van conceptie, de periode in de baarmoeder en de geboorte ervaring vormen de blauwdruk die van invloed is op de rest van ons leven. Wanneer het ongeboren kind iets overweldigends meemaakt en dit niet verwerkt, dan staat dit onder andere een veilige hechting in de weg. Hoe we die periode ervaren, beïnvloedt dus ons gedrag later. Dat speelt zich vaak onbewust af.

Middels de laatste wetenschappelijke ontdekkingen in de cellulaire biologie, de pre – en perinatale psychologie legt Anna Verwaal het belang van een veilige hechting uit.

5 Mandy Len Catrin – Verliefd worden is niet zo moeilijk

Tot slot een recept om verliefd te worden, op wie dan ook. Begin januari 2015 ging dit recept rond op Social Media. Het recept bevat een speciale lijst met 36 vragen in drie setjes, die steeds intiemer worden. Van “wanneer heb je het laatst voor jezelf gezongen?” tot “deel een gênant moment uit je leven met je partner”. Nadat jullie de vragen eerlijk beantwoorden, kijk je elkaar vier minuten lang zwijgend in de ogen. Vervolgens schiet cupido zijn pijlen op jullie af. Althans volgens dit recept.

Het idee erachter is dat wederzijdse kwetsbaarheid intimiteit bevordert.

Kijk ook

15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (2/3)

15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (3/3)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.