15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (deel 2/3)

Tedtalks over relaties en de liefde (2/3)

TEDtalks over relaties en de liefde zijn inspirerend, vernieuwend en leerzaam. Deze online lezingen duren 10 tot 20 minuten. Uit mijn verzamelde TEDtalks op Pinterest maakte ik een selectie van 15  lezingen over relaties en de liefde. Inmiddels bekeken door miljoenen mensen. Vanuit verschillende invalshoeken nemen ze je mee in hun verhaal, waardoor je relaties en de liefde beter begrijpt. 

TEDtalks over relaties en de liefde (2/3)

In dit tweede deel maak je kennis met:

  • Andrew Solomon – Liefde, ondanks alles
  • Paul Zak – Vertrouwen, moraliteit en oxytocine
  • Roman Krznaric – Empathie
  • Matthew Lieberman – The social brain and its superpower
  • Susan Cain – De kracht van de introverte mens

6 Andrew Solomon – Liefde, ondanks alles

Hoe breng je een kind groot dat op een fundamentele manier van je verschilt (zoals een wonderkind, of een kind met een handicap of een crimineel)? In deze ontroerende talk deelt schrijver Andrew Solomon wat hij leerde van tientallen gesprekken met ouders. Hij sprak met hen over de scheidslijn tussen onvoorwaardelijke liefde en onvoorwaardelijke acceptatie.

7 Paul Zak – Vertrouwen, moraliteit en oxytocine

Vertrouwen en empathie vormen belangrijke pijlers voor een gezonde liefdesrelatie. Paul Zak toont aan waarom het hormoon oxytocine leidt tot vertrouwen, empathie en andere gevoelens die een stabiele relatie en maatschappij helpen opbouwen. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd zet tevens een scala aan gezondheidsvoordelen in gang. Kortom, leer wat dit belangrijke hormoon allemaal voor jou en je relatie doet.

8 Roman Krznaric – Empathie

Het vermogen om je in te leven in een ander noemen we empathie. Empathie maakt het verschil in onze dagelijkse relaties met anderen.Volgens Roman Krznaric brengt empathie onze interpersoonlijke relaties naar nieuwe hoogtes.

9 Matthew Lieberman – The social brain and its superpower

Een gebroken hart kan net zo pijnlijk zijn als of zelfs pijnlijker dan een gebroken hand.Wanneer mensen namelijk sociale pijn ervaren, is hetzelfde breingebied actief als bij het ervaren van fysieke pijn. Sociale pijn treedt bijvoorbeeld op bij verlies van een dierbare, afwijzing in de vorm van buitensluiten, negeren en doodzwijgen.

10 Susan Cain – De kracht van de introverte mens

In de Westerse samenleving herkent eenderde tot de helft van de mensen zich in de introverte karaktereigenschappen. Grote kans dat je je leven deelt met een introvert partner. Algemeen denkt men dat introverten andere mensen niet interessant vinden. Dat klopt natuurlijk niet. Juist introverten gaan intieme en diepgaande verbinding aan met anderen.

Er bestaan verschillen tussen introverte en extraverte personen op het gebied van:

  • sociale behoeften.
  • communicatiestijlen.
  • de manier waarop ze energie krijgen.

Vaak weet je dit niet. Hierdoor ontstaan onbegrip en conflicten in een liefdesrelatie tussen een introvert en een extravert.

Kijk ook

15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (deel 1/3)

15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde (deel 3/3)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.