15 TEDtalks over relaties en de liefde
Uit mijn verzameling op Pinterest maakte ik een selectie van 15 informatieve TEDtalks over relaties en de liefde. Deze inspirerende, vernieuwende, leerzame en fascinerende online lezingen duren ongeveer 10 tot 20 minuten. Met hun boodschap bereiken ze miljoenen mensen. Vanuit verschillende invalshoeken vertellen ze over relaties en de liefde waardoor je relaties en de liefde beter leert begrijpen.
1 Helen Fisher – Het verliefde brein
Als eerste een TED talk waarin je leert waarom we zo verlangen naar de liefde. Zelfs tot het punt dat we ervoor willen sterven. Met de bedoeling om meer te leren over romantische liefde nam Helen Fisher MRI scans van verliefde mensen. En van net gedumpte mensen.
2 Esther Perel – Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?
De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. Anders gezegd: juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten. Dus hoe zorg je ervoor dat het verlangen naar elkaar niet ondersneeuwt? Esther Perel vertelt het je.
Ik woonde een lezing van haar bij en schreef hierover hoe je de passie vitaal houdt in een langdurige relatie.
3 Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid
Als derde een TEDtalk van Brené Brown. Ze bestudeert menselijke relaties, ons vermogen tot inleving, erbij horen en de liefde. Als gevolg van haar onderzoek blijkt: je kwetsbaar durven opstellen in je relatie is de sleutel voor meer liefde en relatiegeluk. Kortom, hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe beter je relaties met anderen.
4 Anna Verwaal – From Womb to World – De reis die ons leven bepaalt
Het moment van conceptie, de periode in de baarmoeder en de geboorte ervaring vormen de blauwdruk die van invloed is op de rest van ons leven. Wanneer het ongeboren kind iets overweldigends meemaakt en dit niet verwerkt, dan staat dit onder andere een veilige hechting in de weg. Hoe we die periode ervaren, beïnvloedt dus ons gedrag later. Dat speelt zich vaak onbewust af.
Middels de laatste wetenschappelijke ontdekkingen in de cellulaire biologie, de pre – en perinatale psychologie legt Anna Verwaal het belang van een veilige hechting uit.
5 Mandy Len Catrin – Verliefd worden is niet zo moeilijk
Tot slot een recept om verliefd te worden, op wie dan ook. Begin januari 2015 ging dit recept rond op Social Media. Het recept bevat een speciale lijst met 36 vragen in drie setjes, die steeds intiemer worden. Van “wanneer heb je het laatst voor jezelf gezongen?” tot “deel een gênant moment uit je leven met je partner”. Nadat jullie de vragen eerlijk beantwoorden, kijk je elkaar vier minuten lang zwijgend in de ogen. Vervolgens schiet cupido zijn pijlen op jullie af. Althans volgens dit recept.
Het idee erachter is dat wederzijdse kwetsbaarheid intimiteit bevordert.
6 Andrew Solomon – Liefde, ondanks alles
Hoe breng je een kind groot dat op een fundamentele manier van je verschilt (zoals een wonderkind, of een kind met een handicap of een crimineel)? In deze ontroerende talk deelt schrijver Andrew Solomon wat hij leerde van tientallen gesprekken met ouders. Hij sprak met hen over de scheidslijn tussen onvoorwaardelijke liefde en onvoorwaardelijke acceptatie.
7 Paul Zak – Vertrouwen, moraliteit en oxytocine
Vertrouwen en empathie vormen belangrijke pijlers voor een gezonde liefdesrelatie. Paul Zak toont aan waarom het hormoon oxytocine leidt tot vertrouwen, empathie en andere gevoelens die een stabiele relatie en maatschappij helpen opbouwen. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd zet tevens een scala aan gezondheidsvoordelen in gang. Kortom, leer wat dit belangrijke hormoon allemaal voor jou en je relatie doet.
8 Roman Krznaric – Empathie
Het vermogen om je in te leven in een ander noemen we empathie. Empathie maakt het verschil in onze dagelijkse relaties met anderen.Volgens Roman Krznaric brengt empathie onze interpersoonlijke relaties naar nieuwe hoogtes.
9 Matthew Lieberman – The social brain and its superpower
Een gebroken hart kan net zo pijnlijk zijn als of zelfs pijnlijker dan een gebroken hand.Wanneer mensen namelijk sociale pijn ervaren, is hetzelfde breingebied actief als bij het ervaren van fysieke pijn. Sociale pijn treedt bijvoorbeeld op bij verlies van een dierbare, afwijzing in de vorm van buitensluiten, negeren en doodzwijgen.
10 Susan Cain – De kracht van de introverte mens
In de Westerse samenleving herkent eenderde tot de helft van de mensen zich in de introverte karaktereigenschappen. Grote kans dat je je leven deelt met een introvert partner. Algemeen denkt men dat introverten andere mensen niet interessant vinden. Dat klopt natuurlijk niet. Juist introverten gaan intieme en diepgaande verbinding aan met anderen.
Er bestaan verschillen tussen introverte en extraverte personen op het gebied van:
- sociale behoeften.
- communicatiestijlen.
- de manier waarop ze energie krijgen.
Vaak weet je dit niet. Hierdoor ontstaan onbegrip en conflicten in een liefdesrelatie tussen een introvert en een extravert.
11 Robert Waldinger – What makes a good life?
Wat houdt ons gelukkig en gezond, ons leven lang? Als je denkt dat het roem en geld zijn, dan ben je niet de enige, maar volgens psychiater Robert Waldinger vergis je je. Als leider van een onderzoek naar volwassen ontwikkeling dat al 75 jaar loopt, heeft Waldinger toegang tot gegevens over echt geluk en tevredenheid. In deze talk deelt hij drie belangrijke lessen uit dat onderzoek. En geeft hij enkele praktische levenswijsheden over hoe je een lang leven leidt dat je voldoening geeft.
12 Hedy Schleifer – The power of connection
Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in het contact met een ander? Volgens Hedy Schleifer gaat het erom hoe je met de ruimte tussen jou en de ander omgaat. En het gaat om de denkbeeldige brug tussen jou en de ander. Het derde en laatste ingredient gaat om de ontmoeting zelf. Het betreft onzichtbare ingrediënten en vaak gaan we er aan voorbij. Door aandacht te geven aan deze ingrediënten bouw je een sterke band met de ander.
13 Helen Fisher – Waarom technologie de liefde niet heeft veranderd
In onze hypertechnologische wereld van vandaag ontwikkelden we nieuwe manieren en regels om elkaar het hof te maken, maar de fundamentele principes van de liefde zijn onveranderd gebleven, zegt antropologe Helen Fisher. In deze energetische en onthullende talk vanuit de frontlinies van de liefde, leer je hoe onze snelle communicatie eigenlijk leidt tot tragere en intiemere relaties.
14 Jan Drost – Love is a declaration of dependence
Geeft een relatie met een robot de mens voldoening? Of hebben we hiervoor andere mensen nodig? Jan Drost gaat in op de strijd tussen 2 groepen denkers. De ene groep stelt dat de mens een onafhankelijk en solitair individu is. De ander groep zegt dat de mens een sociaal wezen, is en dat we anderen nodig hebben om te overleven en voor ons welzijn.
15 Celeste Headlee – 10 ways to have better conversations
Celeste Headlee werkt al jaren als radiopresentator. Ze weet wat er nodig is voor een goed gesprek: eerlijkheid, duidelijkheid, kort en bondig zijn en een gezonde dosis luisteren. In deze boeiende talk geeft ze 10 nuttige regels voor het voeren van een goed gesprek. “Ga erop uit, praat met mensen, luister naar mensen,” zegt ze. “En wees vooral bereid om versteld te staan.”