Onmisbare inzichten voor meer intimiteit in je relatie

inzichten voor meer intimiteit

Onmisbare inzichten voor meer intimiteit in je relatie

Eigenlijk heb je als partner en als geliefde nieuwe kennis en vaardigheden nodig om weer een sprankelende relatie te krijgen. Het betreft kennis om te begrijpen hoe jouw relatiepatronen werken, om inzicht te krijgen in de behoeften en emoties die hierbij een belangrijke rol spelen, om te snappen hoe je een niet werkend relatiepatroon kunt doorbreken. Je hebt eveneens vaardigheden nodig om samen moedige stappen te zetten en over weerstanden heen te komen.

Iedereen met een liefdesrelatie die deze kennis en vaardigheden heeft, herstelt de sleur en dieptepunten in zijn/haar relatie veel sneller. Lees in dit artikel meer over de 3 onmisbare inzichten voor meer intimiteit in je relatie.

Elke liefdesrelatie kent sleur en dieptepunten

Klaas vindt zijn partner niet meer aantrekkelijk, Marijke heeft het gevoel er alleen voor te staan, Sonja heeft weinig respect meer voor haar partner, Els ervaart geen erotische gevoelens meer en voelt zich niet gesteund. Ze zijn allemaal de eeuwige discussies over hetzelfde beu en trekken steeds meer hun eigen plan.

Kortom, met de intimiteit in de relatie van Klaas, Marijke, Sonja en Els is het droevig gesteld.

Als je geen intimiteiten meer deelt met je partner heeft dat gevolgen voor je algehele welzijn. Je reageert sneller kribbig, geïrriteerd en gefrustreerd, je kinderen ervaren dat er spanningen zijn. Je concentratie op je werk neemt af, waardoor je minder goed presteert. Met een onbevredigende liefdesrelatie ben je veel vatbaarder voor stress, depressie en diverse fysieke klachten.

Vaak ontbreekt het aan inzicht om meer intimiteit in je relatie te krijgen.

Mijn top 3 favoriete inzichten voor meer intimiteit

1 Zie het hele spel en focus niet op de bal

Een conflict verloopt meestal via een patroon. Als jij iets zegt met een bepaalde toon of een bepaalde blik roep je hiermee een reactie op bij je lief. Op deze reactie reageer jij weer, etc. Zo ontstaat een negatief relatiepatroon.

Een hele goede manier om hiermee om te gaan, is door samen te onderzoeken hoe het patroon verloopt zonder elkaar verwijten te maken.

Het patroon zuigt jullie steeds verder in de neerwaartse spiraal. Zie het patroon als jullie gezamenlijke vijand en niet elkaar.

2 Herken de onderliggende basisemoties

In je relatie ervaar je bijvoorbeeld de volgende emoties: frustratie, ergernis, irritatie, wrok, boosheid, wanhoop, pijn, agressie, minachting, etc.

Dat zijn de zichtbare emoties.

Onder deze zichtbare emoties gaat een veel diepere emotie schuil, zoals woede, angst of verdriet of een combinatie er van. Deze emotie toon je niet aan je partner, waardoor je een vervormde boodschap geeft.

Door zelfonderzoek te doen, ontdek je om welke basisemotie het nu echt gaat in je relatie, waardoor het conflict aangejaagd wordt. Het geeft je informatie over een onvervulde behoefte.

De volgende vraag helpt je hierbij.

Welke emotie (woede, angst en/of verdriet) voel ik heel diep in mij als ik gefrustreerd, geïrriteerd, wanhopig, etc. ben?

3 Emotionele betrokkenheid is dé sleutel voor meer intimiteit en passie

Emotionele nabijheid is de sleutel voor meer intimiteit en passie.

Ontbreekt de emotionele betrokkenheid, dan neemt de intimiteit, lust en passie vanzelf af. Totdat je als broer en zus samenleeft.

Het kan echter ook anders!

Je toont je emotionele betrokkenheid bij je lief door bijvoorbeeld te geven om zijn/haar vreugden, pijn en angsten.

Het belang van relatiecoaching en relatietherapie

Gelukkig wordt relatiecoaching en relatietherapie steeds meer gezien als een manier om worstelende geliefden te helpen met (complexe) vraagstukken op liefdesgebied. Het verkrijgen van nieuwe kennis en vaardigheden helpen om een relatiebreuk te voorkomen.

Relatiecoaching en relatietraining is zo effectief omdat je op een betere manier je relatie gaat begrijpen. Je krijgt op een dieper niveau meer inzicht waardoor je anders gaat handelen. Hierdoor ben je beter in staat om een fijne relatie te hebben. Zonder deze nieuwe kennis en vaardigheden bereik je dat niet.

Een geliefde die zich deze kennis en vaardigheden eigen maakt, krijgt een fijnere relatie met meer intimiteit & passie en is tevens succesvoller in zijn/haar leven.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.