Wat er echt speelt als je worstelt met seks in je relatie

3 tips wanneer je worstelt met seks in je relatie

  • Mijn grootste worsteling is, dat we nauwelijks meer vrijen in ons huwelijk. Ik voel me als vrouw niet meer aantrekkelijk. Dat was er wel, maar is nu helemaal weg. Dat mis ik ontzettend.
  • Mijn man en ik hebben al 11 maanden geen seks gehad. Is mijn huwelijk voorbij?
  • Wat moet ik doen, zodat mijn vrouw weer met me wil vrijen?

Wanneer je partner geen seks wil

Gevoelens van frustratie, afwijzing en onzekerheid houden je bezig wanneer jij wél wilt, maar je lief niet. De twijfel slaat toe. Het gevoel dat je seksueel niet begeerlijk bent voor je partner drijft je tot wanhoop. Je vraagt je af of de temperatuur in bed ooit weer toe neemt of dat je beter kunt scheiden.

Mark zei: ‘Ik wil absoluut verder in deze relatie. Ik wil er alles voor doen, maar mijn vrouw wil niet mee om dit op te lossen. Wat nu?’, zuchtte hij wanhopig.

Wat er echt speelt

Problemen met seksuele intimiteit gaan in de kern vaak helemaal niet over seks. De oorzaak dat twee partners niet meer met elkaar vrijen, ligt regelmatig aan andere problemen.

‘Dat klopt’, vertelde Mieke. Ik stelde haar vragen om uit te zoeken wat er speelde. Ze zei: ‘We delen niet met elkaar wat ons bezighoudt. En als het wel gebeurt, krijgen we ruzie. We tonen inderdaad weinig genegenheid, nu je het zo vraagt’, vertelde ze verder. ‘Een plichtmatige kus bij het weggaan en het thuiskomen’, liet ze me weten.

Een oorzaak betreft wellicht dat je buiten het bed al niet meer attent voor elkaar bent. De oprechte betrokkenheid bij elkaars doen en laten laat te wensen over. Thuis heerst er een onderkoelde sfeer of juist een explosieve wanneer alle frustraties en ongenoegens er in een klap uitkomen. Kortom, buiten het bed voelt de emotionele temperatuur koeltjes, ijzig of juist onaangenaam verhit aan.

Je ongemakkelijk voelen met je lijf kan een reden zijn. Dit komt vaak voor bij vrouwen. ‘Mijn vrouw leeft voor haar carrière, genieten van lichamelijk plezier kan ze niet. Ze stelt zich niet open voor mij op dat vlak’, vertelde Thomas. ‘Het lijkt alsof ze zich schaamt voor haar lijf, terwijl ik haar prachtig vind’, zei hij.

Heel vaak ontbreekt een voedingsbodem om erotische verlangens te laten ontstaan. Diverse redenen liggen hieraan ten grondslag. Wat er precies speelt, leer je alleen door er over te praten, zodat je de juiste stappen kunt zetten om een recept te krijgen voor een bevredigende seksuele relatie.

Beminnen is een kunst, een uitwisseling van energieën in een veilige en erotische sfeer. Zowel fysiek als geestelijk bevredig je elkaar. Hoe je dat doet, luistert nauw. Erotische intelligentie speelt hierbij een belangrijke rol.

Seks daarentegen draait vaak om lichamelijke bevrediging. Vaak kortstondig, bij 80% minder dan 15 minuten met gemiddeld 5-9 minuten voorspel, en gericht op een piekorgasme.

Ik ben benieuwd naar welke vorm jij verlangt.

Conclusie

Problemen met seks gaan vaak niet over de seks zelf. Onderliggende problemen liggen hieraan meestal ten grondslag. Elk stel kent een ander recept voor bevredigende seksuele intimiteit. Wat dat is, ontdek je alleen door je te openen en erover te praten. Dat kun je leren.

Kahlil Gibran zei:

En je lichaam is de harp van je ziel. Of het mooie muziek voortbrengt of onsamenhangende klanken is iets dat jij alleen bepaalt.”

Verlang je net als Mark naar een fijne relatie waarbij jullie elkaar weer beminnen? Dan is het programma Samen koers zetten naar een zonnige toekomst waardevol voor jullie. Klik hier voor meer informatie.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox. Na je inschrijving ontvang je alvast mijn gids voor meer intimiteit.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.