Als het aanraken zonder seksuele lading tussen jou en je partner niet lekker loopt

Als het aanraken tussen jou en je partner niet lekker loopt aanraking zonder seksuele lading

Als het aanraken zonder seksuele lading tussen jou en je partner niet lekker loopt

Een hele betekenisvolle manier van communiceren in je relatie betreft aanraken zonder seksuele lading. Deze krachtige manier om je liefde te tonen, laat je bijvoorbeeld zien door hand in hand te lopen, te knuffelen of samen te dansen. Voor sommigen vormt aanraken zelfs de belangrijkste liefdestaal. Zonder liefdevolle aanraking voelen ze zich niet gezien en ongeliefd.

Tussen mannen en vrouwen gaat er veel mis met het elkaar fysiek aanraken. Lees dit artikel voor meer inzicht in aanraking en hoe je een fijne fysieke band krijgt met je partner.

Oorsprong van contact

De lichamelijke aanraking was je allereerste vorm van contact met een ander. Namelijk, het contact met je moeder verbonden via de navelstreng. Liefdevolle aanraking speelt ook een hele belangrijke rol om een veilige hechting tot stand te brengen in je eerste levensjaren. Pas later ontstaat de behoefte aan psychologisch contact, zoals waardering, erkenning en er toe doen.

Als het aanraken tussen jou en je partner niet lekker loopt

Regelmatig vertellen koppels me over hun teloorgang in het fysieke contact en hoeveel pijn dit hen doet. Zo ook Olaf en Sasja die met behulp van EFT relatietherapie hun relatie een boost gaven.

Tijdens een sessie vertelde Olaf: ‘Sasja sloeg geërgerd mijn hand weg, terwijl ik mijn hand op haar bovenbeen wilde leggen. Verder wilde ik helemaal niets van haar.’ Ze vertelden me dat ze samen op de bank zaten toen dit gebeurde. Hij keek tv, terwijl Sasja een boek las. ‘Maar hij doet het zo ruw,’ reageerde zij vervolgens zuchtend ‘net alsof hij het niet met gevoel doet.’

Na deze woorden van zijn vrouw zakten de schouders van Olaf moedeloos in elkaar en rolden de tranen over zijn wangen. ‘Als ik tig cursussen moet volgen en 44 boeken moet lezen, voordat ik haar mag aanraken dan hoeft het voor mij niet meer. Wanneer ben ik eigenlijk goed genoeg?’

Fysieke aanraking: een taal op zichzelf

De situatie die Olaf beschreef, staat niet op zichzelf. Haar sneren en zijn afwezige houding zetten hun relatie op scherp. Hun fysieke relatie leed hier ook onder, terwijl dit in de eerste jaren van hun relatie spontaan en zonder gedoe verliep.

Fysieke aanraking omvat een zeer betekenisvolle communicatie. Op het juiste moment bijvoorbeeld de hand van je partner vasthouden tijdens een nare ziekenhuisuitslag, betekent meestal zoveel meer dan woorden van troost. De knuffel voor een belangrijk gesprek geeft je partner wellicht rust en voelt als een steuntje in de rug.

Fysieke aanraking bestaat uit een op zichzelf staande liefdestaal. Hierbij ontstaat gemakkelijk ruis in deze vorm van communicatie. Vooral tussen mannen en vrouwen. Dat maakt aanraking tevens complex.

Wat wilde Olaf met zijn aanraking zeggen?

Terug naar Olaf.

Hij voelde een drang om zijn vrouw aan te raken. Maar wat wilde hij hiermee precies zeggen, wat wilde hij Sasja hierin geven? En wat veronderstelde Sasja toen ze zijn hand op haar bovenbeen voelde? Dacht ze dat het een uitnodiging was om een ruzie van de avond ervoor bij te leggen? Of dacht ze geërgerd dat ze het al duizend keer aangegeven had dat ze ongestoord een boek wil lezen. En wat bedoelt ze met ruw en zonder gevoel?

En als het ze het niet fijn vindt, hoe dan wel?

De subjectieve beleving van aanraken

Elke aanraking gaat dus gepaard met een subjectieve beleving. Wat voor jou prettig voelt, roept bij een ander misschien een naar gevoel op. Een klopje op de schouder bijvoorbeeld betekent voor jou een aanmoediging, voor de ander een betutteling.

Soorten aanrakingen: van neutraal naar seksueel beladen

De verschillende soorten aanrakingen variëren van neutraal naar meer seksueel beladen. In onze Westerse cultuur zien we aanraken echter vooral als iets dat thuishoort in een seksuele context. Deze manlijke visie op aanraken, stimuleert mannen dan ook om voornamelijk het initiatief tot aanraken te nemen als aanloop naar seksueel contact.

Intens verlangen naar een aanraking zonder seksuele lading

Een klant vertelde me bijvoorbeeld eens dat ze op slinkse wijze haar best doet om het knuffelen met haar partner te voorkomen. Elke knuffel leidde bij hen consequent tot seks en dat wilde ze niet meer. Ze verlangde daarentegen intens naar een aanraking zonder seksuele lading.

Aanraken als aanloop naar seks ligt besloten in ons socialiseringsproces. Dat is jammer, want aanraken omvat zoveel meer dan alleen seksueel gerichte intenties. En voor een intieme relatie is het belangrijk om ook de taal van fysieke intimiteit te leren spreken en toe te passen. In andere culturen, zoals de Latijns-Amerikaanse of de Zuid-Europese raken mensen elkaar overigens veel meer aan zonder een seksuele intentie.

Om je te laten inzien hoeveel indelingen in aanrakingen er bestaan, hieronder een beknopte opsomming uit een lijst met minstens 20 verschillende manieren van aanraken.

1. Aanraking als groet

‘s Ochtends voor het opstaan een kus of een knuffel wanneer je thuiskomt, maakt dat je je gezien voelt. Met deze manier van groeten sta je echt even in aandacht stil bij elkaar.

2. Aandachts-aanrakingen

Deze functionele aanraking, bijvoorbeeld een tikje op de arm van je lief, geef je om even zijn aandacht te krijgen. Je wilt namelijk graag met hem iets bespreken.

3. Affectieve aanrakingen

Deze vorm van aanrakingen drukken vriendelijke, hulpvaardige en ondersteunende intenties uit. Bijvoorbeeld je partner ondersteunt je bij de bevalling door je hand vast te houden.

4. Koesterende aanraking

Deze kortdurende, terloopse en niet seksueel getinte aanraking drukt uit hoeveel jij en je partner om elkaar geven. Het gaat hier om een korte knuffel, een vluchtige kus of een aai over je bol.

5. Verbondenheidsaanraking

Hiermee laat je elkaar en de buitenwereld weten dat je voor elkaar kiest. Door bijvoorbeeld hand in hand te lopen, zeg je: ‘wij horen bij elkaar’.

Het samen slapen in één bed is de ultieme vorm van verbondenheid. Daarom voelt het ook zo pijnlijk wanneer je samen niet meer de geborgenheid in bed ervaart.

6. Geborgenheidsaanraking

Fysieke aanraking geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat zie je bij kinderen die zich soms aan hun ouders vastklampen. Ook volwassenen zoeken lichamelijke geborgenheid bij elkaar in tijden van onzekerheid en angst. Daarom voel je je zo eenzaam en wanhopig wanneer je niet meer bij je partner terecht kunt voor die steun en koestering.

7. Speelse aanraking

Kietelen, stoeien en plaagstootjes geven behoren tot deze categorie. Hiermee breng je levendigheid en ontspanning in je relatie.

8. Sensuele aanrakingen

Het strelen van de huid op een sensuele manier veroorzaakt een aangenaam en erotiserend gevoel. Bij sensuele aanrakingen gaat het dus om het plezieren van de zinnen zonder de geslachtsdelen, borsten en billen erbij te betrekken.

9. Seksuele aanrakingen

Sensuele aanrakingen leiden gemakkelijk tot seksuele uitingen, zoals zoenen en vrijen. Bij deze vorm van aanraken betrekken we de genitale zones, billen en borsten.

Afstemmen: een belangrijk aspect van fysiek contact maken

Ruis op de lijn ontstaat door een slechte afstemming. Neem als voorbeeld een radio. Alleen als je op het juiste kanaal afstemt, krijg je een helder geluid.

En zo werkt het ook bij elke vorm van contact, dus ook bij fysiek contact.

Sasja zei te ruw en zonder gevoel. Zonder meer informatie zegt dit nog niet zoveel. Om te weten wat ze wél fijn vindt, begin je met afstemmen. En dat bestaat uit tweerichtingsverkeer, want zonder opbouwende feedback van Sasja blijft Olaf in het duister tasten en kijkt hij wel uit om het nog eens te proberen.

Met de nodige begeleiding van mij wisten ze gelukkig op een spontane en ongedwongen manier het lichamelijke contact met elkaar weer terug te krijgen,

Tot slot

Ga eens bij jezelf na hoe jij graag wilt dat je partner op jou fysiek afstemt en wat je daarbij vooral als plezierig ervaart. Bedenk vervolgens hoe en op welke momenten jij meestal met je partner fysiek contact maakt.

Wat valt je dan op?

Graag hoor ik je reactie op dit artikel! Klik hiervoor op ‘reactie’ onderaan dit artikel.

Wil jij ook een fijnere aanraking in de praktijk brengen? Wil je hierover met mij in gesprek? Neem dan contact met me op.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.