Vrouwen accepteer en waardeer je lichaam

Jade Beall Photography

Jade Beall Photography

Accepteer en waardeer je lichaam. Het klinkt zo simpel. Voor veel vrouwen is dit echter niet vanzelfsprekend met verstrekkende gevolgen. In dit artikel lees je waarom dit zo is en wat je er aan kunt doen.

90% van de vrouwen ontevreden met haar lichaam

In 2013 ging een voor en na foto viraal van Taryn Brumfit. Wereldwijd zagen 100 miljoen mensen deze foto. Ze raakte hiermee zo’n gevoelige snaar dat ze de Body Image Movement oprichtte. Sinds die tijd omarm ik deze beweging, want ik merk in mijn werk hoe een negatief lichaamsbeeld vrouwen klein houdt en ze belemmert om te genieten van hun lichaam. 

Dit is wat vrouwen zoal zeggen:

 • Als die 5 kilo er af zijn, voel ik me weer gelukkig.
 • Ik schaam me tijdens het vrijen voor mijn buikje.
 • Ik voel me lelijk hoewel mijn partner keer op keer zegt dat hij me mooi vindt.
 • Mijn man ging vreemd. Nu voel ik me niet meer aantrekkelijk als vrouw.
 • Ik vergelijk me voortdurend met andere vrouwen of ze niet mooier en interessanter zijn dan ik.
 • Mijn man kreeg een erectie toen hij stiekem naar een vriendin van me keek. Ik zakte ter plekke door de grond en sinds die tijd schaam ik me voor mijn lichaam.

Wat het waarderen van je lichaam zo moeilijk maakt

Het gros van de vrouwen worstelt dus met haar uiterlijk. En eigenijk is dat niet zo vreemd, want het ideaalbeeld is non-stop aanwezig.

accepteer en waarder je lichaam sprankelende relatieDe media beïnvloedt vrouwen met het idee dat de echte & ideale vrouw er slank, jong en strak (zonder rimpels) uit ziet. Gesprekken over dik zijn hebben een negatief effect op meisjes en jonge vrouwen. Om een paar voorbeelden te geven: ‘Zie ik er slank uit in deze broek?’ en ‘Hey, je ziet er goed uit! Ben je afgevallen?’ Hieronder valt dus alles wat het ‘dun zijn ideaal’ benadrukt.

De ontevredenheid van een vrouw over haar lichaam wordt nog complexer naarmate ze ouder wordt. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de psychologe Carolyn Black Becker werkzaam aan de Trinity University en gepubliceerd in BioMed. Naast gesprekken over dik zijn komen daar nu ook de gesprekken over oud zijn bij. Bijvoorbeeld,  ‘Je ziet er veel jonger uit, wat is je geheim?’ Of, ‘Een korte rok dat kan echt niet meer op jouw leeftijd’. Of, ‘Jemig, kijk eens naar al die rimpels!’. Vrouwen onderling maken het elkaar dus ook niet gemakkelijk.

Daarnaast zorgen taboes en vervelende ervaringen voor gevoelens van schaamte, schuld en onzekerheid. Uit een publicatie van Woertman en van den Brink (2012) blijkt dat vrouwen met een negatief lichaamsbeeld:

 • minder zin hebben om te vrijen
 • er langer over doen om opgewonden te raken
 • minder genieten van vrijen
 • vrijen proberen te vermijden

Gebrek aan vrijen is dan ook meestal niet het echte relatieprobleem.

Realistische voorbeelden ontbreken in de mainstream media

accepteer en waarder je lichaam Mature Erwin Olaf

Mainstream media gebruiken ideaalbeelden die allemaal bewerkt zijn. Een handjevol fotograven wijkt hiervan af, zoals de Amerikaanse Jade Beall. Ze publiceert foto’s van moeders, ouderen en geliefden zonder ze te censureren. Ik vind ze eerlijk, prachtig en inspirerend.

Het is om die reden dat ik bijna altijd gebruik maak van vintage foto’s voor mijn artikelen, want die laten nog een enigszins realistisch beeld zien.

Het fotoproject Mature van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf laat 70+ vrouwen onverbloemd en zelfverzekerd voor de camera poseren. Ook hij wijkt af van de mainstream fotografie. Met deze foto’s rebeleert hij tegen de maatschappij met haar obsessie voor jong en jeugdig. Opvallend is ook dat er weinig foto’s te vinden zijn van oudere vrouwen waarop hun nagenoeg blote lichaam te zien is. Onbewust leren we dat het niet prettig is om naar een blote oudere vrouw te kijken. We beoordelen vrouwen op esthetische aspecten en zodra dit niet jong en jeugdig is, kijken we liever weg of maken er negatieve opmerkingen over.

Wat dacht jij bijvoorbeeld toen je de coverfoto van dit artikel zag?

Accepteer en waardeer je lichaam

Er zijn legio redenen om het vrouwenlichaam te eren ongeacht leeftijd, lichaamsbouw of gewicht. Om er een paar te noemen:

 • Het is een bron waaruit leven ontstaat.
 • Elke dag opnieuw regelt het inwendige in je lichaam dat je bestaat en functioneert.
 • Het geeft je toegang tot een ongekend krachtige en vitale energiebron, zoals een orgasme.

Als we al iets aan ons lichaam zouden willen veranderen, laten we het dan doen omdat we ons fitter en vitaler willen voelen. En niet om te voldoen aan een onrealistisch ideaalbeeld. Om in je eentje je focus te verschuiven, is een hele opgave. Hoe geweldig zou het zijn wanneer  vrouwen anders over hun lichaam gaan denken en praten, waardoor gevoelens van schuld, schaamte en onzekerheid afnemen.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.