Als je partner constant kritiek heeft op jou (negatief relatiepatroon)

als je partner constant kritiek heeft

Als je partner constant kritiek heeft op jou (negatief relatiepatroon)

Als je partner constant kritiek heeft op jou, zit je in een negatief relatiepatroon. Zo’n patroon waarbij je partner jou schuldig houdt voor de misère in jullie relatie komt veel voor. Dit patroon is makkelijk te herkennen aan de vele veroordelingen, zoals kritiek en cynisme. En aan de bijbehorende zichtbare gevoelens van irritatie, boosheid en woede uitbarstingen.

Als je partner constant kritiek heeft

‘Jij zit weer eens fout’, zei hij bozig. ‘Mij valt niets te verwijten. Jij moet gewoon niet zo moeilijk doen.’ Peter keek met felle blik naar zijn vrouw, terwijl hij zich naar haar toeboog.

Zo’n uitspraak en houding komt tamelijk intimiderend over. Als partner kom je wellicht hiertegen in opstand of je schikt je. Zoals de vrouw van Peter.

Door je aan te passen, maak je echter ook je eigen verlangens en behoeften ondergeschikt aan de ander. En hiermee bewaar je misschien wel de lieve vrede, maar van intimiteit tussen jullie is weinig tot geen sprake meer.

Als jij nou maar eens verandert, dan gaat het ook beter met ons

Kritiek leveren op anderen en voortdurend oordelen maken deel uit van zo’n patroon. Hieronder deel ik wat voorbeelden met je, zodat je het gaat herkennen.

Kritiek leveren

 • ‘Ruim je spullen nou eens achter je op. Je bent echt een slome eikel!’
 • ‘Met zo’n preutse familie snap ik wel dat het met jou ook nooit wat gaat worden in bed.’

Cynisch reageren

 • ‘Ja hoor, ik zag het al aankomen! Had nou maar naar mij geluisterd!
 • ‘Zie je wel, nou heb je weer spijt van je domme gedrag. Luister vooral niet naar mij.’

Slachtoffer gedrag vertonen

 • ‘Als jij niet verandert, dan hoeft het van mij niet meer.’
 • ‘Je zit er toch niet mee dat ik thuis loop te verpieteren, terwijl jij het leuk hebt op het feestje.’

Jaloers reageren

 • ‘Als ik je nog één keer flirterig zie kijken naar een ander hoepel je maar op.’
 • ‘Wat dóe je toch de hele avond op je mobiel? Je hebt zeker een ander!’

Waarom geeft het relatieproblemen als je partner constant kritiek heeft?

Als je partner constant kritiek heeft, komen de volgende aspecten voor in deze dynamiek:

 1. De ander stelt zich boven jou door destructieve communicatie te gebruiken. Hierdoor ontstaat een scheve relatie. En steeds minder geliefden accepteren dit.
 2. De ander neemt geen verantwoordelijkheid voor het welslagen van jullie relatie. De ander verandert namelijk niet, jij moet je aanpassen. Dat houdt niet lang stand wanneer je bijvoorbeeld je eigen behoeften blijft onderdrukken.
 3. De ander reflecteert niet over zichzelf. De oorzaak van de misère ligt namelijk buiten hem/haar. Zonder zelfreflectie geen groei én relationele bewustwording. Doordat de ander niet in zichzelf durft te kijken, kan er dus ook nooit sprake zijn van emotionele intimiteit tussen jullie.

Transformeren van niet werkende patronen en emotionele blokkades

In mijn praktijk transformeer ik dit soort zichtbare emoties en gedragingen naar het nog onuitgesprokene en het nog niet zichtbare. Naar de meer kwetsbare en pijnlijkere ervaringen. Naar waar het écht om gaat: de diepste pijn die wil helen en de belangrijkste onvervulde behoeften die geruststelling nodig hebben.

Vaak tot grote verbazing van de ander, die hiervan geen idee had.

Onder al deze niet werkende patronen en emotionele blokkades liggen namelijk pijnplekken. En door voortdurend het probleem bij de ander te leggen, zorgt diegene ervoor dat hij/zij niet met de eigen pijn aan de slag gaat. Eckhart Tolle vertelt ook hele interessante dingen over pijnplekken.

Overlevingsmechanisme

Het gaat hier om een heel hardnekkig overlevingsmechanisme, dat alleen verandert wanneer de ander daar zelf mee aan de slag gaat. Alleen of samen met jou.

Heb jij voortdurend te maken met een kritische partner waar je niets goed bij kunt doen? Ga dan eens na wat maakt dat je dit blijft accepteren. Misschien wil je het diep in je hart anders, maar durf je nog geen stap te zetten. Of wellicht weet je nog niet hoe.

Helen van ongezonde emotionele patronen

Door naar onze kwetsbare thema’s te kijken, gaan we aan de slag met het helen van onze eigen emotionele ballast. Hiermee zetten we een onmisbare stap in onze emotionele ontwikkeling. Dat maakt je bewuster en krachtiger en het leven in het hier & nu makkelijker. En emotioneel in balans zijn vormt de basis voor een gelijkwaardige en duurzame relatie.

Kortom, door de onderliggende oorzaken van onze niet werkende patronen op te ruimen, creëeren  we ruimte om onze liefdesrelatie te laten sprankelen.

Nemen we deze stap niet naar emotionele volwassenheid, dan blijft het aanmodderen met relaties. En geven we dit door aan toekomstige generaties.

Doorbreek je destructieve patronen met behulp van relatiecoaching of relatietherapie

De meeste relaties staan bol van niet werkende patronen, waardoor je alsmaar niet krijgt wat je verlangt. Eerdere ervaringen vormen de huidige meestal onbewuste patronen. Inzicht hierin maakt dat je je huidige scriptmatige gedrag vervangt naar een meer bewuster en effectiever gedrag. Je krijgt hiermee een opening naar persoonlijke – en relationele groei.

Wil je deze vicieuze cirkels transformeren, alleen of samen met je partner? Via mijn diensten bied ik diverse mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.

Graag ga ik met je in gesprek om te kijken wat er mogelijk is. Neem contact met me op of bel me via 06 13 22 44 27.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.