Hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften

Ken je behoeften, 10 tips om meer te genieten Irma Buenk North Australia

Hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften

In dit persoonlijke artikel vertel ik je mijn 10 leefregels + de redenen waarom het belangrijk is om je eigen koers te varen. Vanuit je persoonlijke behoeften. Deze leefregels pas ik zoveel mogelijk toe.

Immers, invulling geven aan elkaars diepste behoeften en verlangens betreft één van de kenmerken van een sprankelende relatie, die allereerst begint met een fijne relatie met jezelf.

Verlangen naar overvloed, intimiteit en vervulling in je relatie en in je leven

Hoe je dat creëert, verloopt via een aantal stappen. Een belangrijke stap betreft het helder krijgen van je eigen behoeften en verlangens. Dit helder krijgen doe je door je emoties en gedrag grondig te ontrafelen. Emoties, zoals irritatie, ergernis, frustratie, boosheid, wanhoop, machteloosheid, en dergelijke vertellen je iets over je eigen niet-onderkende en onvervulde behoeften.

Deze emoties vormen een obstakel om fijne emoties zoals speelsheid, tederheid, empathie, compassie, respect, geborgenheid, vertrouwen, voldoening en blijheid te ervaren. Juist de aanwezigheid van deze laatste emoties vormen een belangrijk onderdeel van een sprankelende relatie.

Onvervulde (hechtings)behoeften vormen vaak de oorzaak van relatieproblematiek. Om dit op te lossen, is het dus belangrijk om hierin inzicht te krijgen.

Geen cursus, opleiding, coach of mentor leerde me dit

Een aantal jaren geleden nam ik een sabbatical. In mijn uppie maakte ik toen een reis. Gedurende zes maanden met een kleine rugzak. Deze avontuurlijke en gelukkige periode leerde me veel. Het veranderde mijn perspectief op het leven voorgoed.

Op de bonnefooi naar Oost Timor. Een land met een negatief reisadvies. Flink in puin na de gewonnen onafhankelijkheidsstrijd met Indonesië. Van toerisme was geen sprake. De meeste kinderen konden niet naar school. Om een gezinsinkomen te genereren, waren ze nodig om mee te helpen op het land. Terug in Nederland beïnvloedde het kapot geschoten land, het collectieve trauma en die schrijnende leefomstandigheden mijn doen en laten drastisch. Daarbij opgeteld het inzicht dat minder dan 10% van de financiële hulp uit het buitenland daadwerkelijk bij de bewoners terechtkwam. Mijn interesse in wereldwijde geldstromen was gewekt.

Zoveel me-time was ongekend

Duiken op de mooiste locatie ter wereld: Kri Island, Raja Empat West-Papua. Witte stranden, palmbomen en een schitterende onderwaterwereld. Een hele onderneming om deze paradijselijke plek te bereiken.

In Papua trok ik rond door de prachtige Baliem Vallei met lokale gidsen. Ik overnachtte bij Papua’s in hun hutjes. Hele primitieve omstandigheden: geen elektriciteit, jezelf wassen in de rivier, slapen op de grond.

Op Sumba zocht ik naar de mooiste ikat doeken. In Sulawesi leerde ik de bijzondere cultuur van Tana Toraja kennen. Op Bali was het druk na al die geïsoleerde plekken die ik had bezocht. In Yogyakarta ging ik naar school om Bahasa Indonesia te leren. Ik ontmoette al die tijd geweldig lieve en behulpzame mensen. Eén van hen, een vrouw,  gaf me haar gouden ring als herinnering aan onze ontmoeting. 

In Noord-Australië zocht ik een vriendin op en ondernamen we regelmatig meerdaagse tochten in the outback.

Al die tijd voelde ik me zelden onveilig. Ook al waren er duizenden gelegenheden om me te laten verdwijnen.

Ontrafel je behoeften

Door zoveel me-time verdween allerlei ruis. Hierdoor kreeg ik beter toegang tot mijn behoeften. Tot datgene wat er voor mij toe doet. Geen cursus, opleiding, coach of mentor leerde me dit eerder.

Wat blijkt, door dicht bij je eigen behoeften en verlangens te blijven:

  1. Ga je praten over wat je nodig hebt in plaats van zeggen wat er mis is met de ander
  2. Creëer én geef je juist ruimte, om verbinding met anderen aan te gaan, want je leeft meer vanuit je authentieke zelf
  3. Neemt je zelf-compassie en compassie voor anderen toe, want je ziet in dat nogal wat negatieve emoties een codetaal vormen voor onvervulde onderliggende behoeften
  4. Ervaar je meer ontspanning en rust, want je stress-niveau neemt af
  5. Krijg je een veel intiemere relatie met je partner, want je verzacht of je stelt je sneller open.

Ik ontdekte dat volgende 10 leefregels mij helpen om uit de ruis weg te blijven

1. Stel prioriteiten en doe wat je energie geeft

Breng in kaart wat je gelukkig maakt en wat niet. Als je meer tijd wilt besteden aan de dingen die voor jou belangrijk zijn, stel prioriteiten. Immers, de dingen die je niet gelukkig maken, wil je minder doen om meer tijd te krijgen voor de dingen waar je blij van wordt.

Leer te focussen op een paar zaken die voor jou daadwerkelijk van belang zijn. Neem afstand van alle andere zaken. 

Mijn goedbetaalde baan die me niet meer vervulde bijvoorbeeld, zegde ik op om het werk te doen wat ik nu doe.

The less I needed, the better I felt

2. Leef met minder spullen

Ik reisde met 13 kilo. Op een gegeven moment werd dat veel.

Hoe meer spullen, hoe meer ruis en hoe complexer  je leven. Je moet meer schoonmaken, onderhouden, repareren, vervangen, verzekeren, etc. Hoe groter je focus op het vergaren van spullen, het gebruiken, er op uit gekeken raken, een verlangen ontwikkelen naar iets nieuws, hoe meer tijd je met deze tredmolen mee bezig bent. 

We think we need so many useless things, when all we really need is time to breath

3. Ga selectief om met informatie via kranten, tijdschriften, t.v. en social media

Een half jaar lang nauwelijks kranten lezen, minimaal tv kijken en een simpele telefoon, waarmee ik alleen kon bellen en sms’en. Af en toe internet. Dit leerde me dat de wereld gewoon doordraait zonder al die informatie. Je familie en vrienden gaan door met hun leven, ook zonder voortdurend contact te hebben met jou.

Benut de tijd die hierdoor vrijkomt om die kennis en vaardigheden te leren die daadwerkelijk bijdragen aan je wezenlijke behoeften.

4. Neem tijd om alleen te zijn in stilte

Ik voelde me nooit eenzaam. Ik genoot met volle teugen tijdens het regelmatig alleen zijn. Inmiddels weet ik dat het een belangrijke behoefte is door een aantal van mijn introverte en intuïtieve kwaliteiten.

Alleen zijn in stilte helpt me om te focussen en mijn gedachten van ruis te ontdoen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten, ideeën en creativiteit. Per dag probeer ik minstens een uur te wandelen. Sinds kort plan ik van tijd tot tijd een aantal aaneengesloten dagen om wat langer alleen te zijn, bijvoorbeeld door een aantal etappes van een lange afstandswandeling te lopen.

Sh… I’m in my quiet place

5. Bij twijfel niet doen werd mijn motto

Ik reisde alleen en ongeorganiseerd. Dat wil zeggen, ik had een globaal plan. De logistieke details organiseerde ik ter plekke. Waar ik ging overnachten, met welke lokale gidsen ik op pad ging, bij wie ik in de auto stapte, waar ik wilde eten, etc. Ik vertrouwde volledig op mijn intuïtie en mijn gezonde verstand. Iets anders had ik namelijk niet.

Knowing in a split second whether it’s allright or not

Het werkte: ik ben niet bestolen, niet fysiek lastig gevallen en niet ziek geweest. Onderdak vond ik altijd. Hoe dat werkt? Bij mij gaat een soort inwendig alarmsignaal af. Ik krijg een onaangenaam gevoel in mijn lijf. Ik merk dat ik me ga afsluiten voor die ander, dat ik op mijn hoede ben. 

Besteed zorgvuldig aandacht aan de signalen die je lichaam je geeft. Body & Mind werken heel nauwkeurig samen.

behoeften

6. Zorg voor ontspanning na inspanning

Door de balans tussen ontspanning en inspanning in evenwicht te houden, bereik je:

  1. innerlijke rust en welzijn
  2. een optimale veerkracht
  3. een gezonde voedingsbodem om beter met stress om te gaan

Langer dan 8 uur per dag werken:

  • verhoogt de stress
  • verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en
  • stimuleert de overconsumptie van junkfood en alcohol

De filosoof Bertrand Russell stelde voor dat we allemaal net genoeg uren per dag moeten werken om aan onze behoeften te kunnen voldoen. Dit en nog meer stond onlangs in een artikel waarom Denen nooit moeten overwerken.

Hoe je het beste ontspant, verschilt per persoon. Belangrijk is, dat je je vermogen om te ontspannen traint. Door te ontspannen, kalmeer je een belangrijk deel van je zenuw- en hormoonstelsel. Dit komt je gezondheid, je veerkracht en je welzijn ten goede.

Wandelen is de haast uit je hoofd halen, en kijken wat er over blijft – Rommert Boonstra

7. Breng meer tijd door met de mensen met wie je graag samen bent

Omgeef je met mensen die je inspireren, die je accepteren, die je liefhebben en die je waarderen om wie je bent. Die je helpen en stimuleren om je leukste zelf te worden.

Positieve prikkels maken je ‘lichter’ en stimuleren je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ga je steeds meer in lijn leven met jouw behoeften en verlangens.

The best things in life aren’t things

Negatieve mensen met negatieve prikkels maken je leven zwaarder en donkerder. Ze belemmeren je om tot bloei te komen.

8. Zeg vaker nee

Door sociale druk denk je van alles te moeten. Realiseer je dat nee zeggen een optie is. Dat je uit de tredmolen van moeten kunt stappen.

Bepaal zelf hoeveel je genoeg vindt: salaris, spullen, vriendschappen, informatie, etc.

Going back to a simpler life is not a step backwards

Bedenk wat daar tegenover kan staan: meer vrije tijd, meer ontspanning, minder stress, meer verbondenheid, meer liefde, leukere vriendschappen, betere sex, etc.

9. Vraag om hulp en advies

Zonder hulp en advies van al die onbekende mensen tijdens mijn reis was ik nooit van A naar B gekomen. De meeste mensen helpen graag. Je hoeft heus niet alles zelf te doen. Besteed de dingen die je niet wilt, maar wel nodig zijn eventueel uit aan anderen. Heb je hulp nodig om vast te stellen wat voor jou ECHT belangrijk is, vraag dit dan.

10. Denk in oplossingen

Stop met klagen over wat er allemaal niet goed is. Niet goed aan jezelf, én vooral niet goed aan anderen. Dat vreet tijd. Bovendien brengt het niet datgene wat je wilt.

Leer te denken in, te communiceren over en te leven naar wat voor jou belangrijk is. Ken jouw behoeften en bedenk oplossingen hoe je die behoeften invult.

Eventueel samen met anderen.

Make it simple, but significant – Don Draper

Als je van A naar B wilt, lukt dat alleen als je zelf in actie komt.

Tot slot: toets jezelf

Evalueer regelmatig met jezelf of je lekker in je vel zit. Zo ja, super! Als dit niet het geval is, grijp in. Iemand anders doet dat niet voor je. Realiseer je, dat wanneer je van A naar B wilt, dit alleen lukt als je in actie komt. Dat kan door te beginnen met kleine of hele kleine stapjes. Door langzaam te bouwen aan een andere richting, wellicht aan een andere invulling van je leven.

Do not put off until later what you can do today

Wil je je leukste zelf worden?

In dit persoonlijke artikel gaf ik je inzicht in mijn leefregels hoe ik zoveel mogelijk vanuit mijn behoeften en verlangens leef. Tevens legde ik je uit wat het je brengt. Wellicht geeft het je inspiratie.

Je leukste zelf worden doe je door onder andere je emoties en je onderliggende behoeften helder te krijgen. Investeren in jezelf en in je relatie brengt meer liefdesgeluk én warme relaties met belangrijke andere personen in je leven. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar irma@sprankelenderelatie.nl of bel me op 06 13 22 44 27. Ik help je graag.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.