College door Ellen Laan over de clitoris en het vrouwelijk genot

vrouwelijk genot

College door Ellen Laan over de clitoris en het vrouwelijk genot

Het vrouwelijk genot op seksueel gebied krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Wil je hierover meer leren? Bekijk dan het College van seksuologe Ellen Laan.

Wat weten we van de clitoris? Wat weten we van het vrouwelijk genot op seksueel gebied? Deze en andere vragen beantwoordt Ellen Laan. Ze is één van de bekendste en meest vooraanstaande seksuologen ter wereld en te gast bij College Tour.

Seksualiteit staat bol van de pijnplekken

Terwijl ik de uitzending bekijk, flitst een uitspraak van Lady Hillingdon door mijn hoofd. In één van haar dagboeken schreef ze: ‘When I hear his steps outside my door I lie down on my bed, open my legs and think of England.’

Dat was in 1912.

Nu ruim een eeuw later luidt het advies van Ellen Laan: ‘Doe het met plezier of anders doe het niet’.

Als vrijen niet plezierig is, vergaat de lust om er aan te beginnen. Dat is jammer, want seksuele energie is de meest krachtige en scheppende energie die er bestaat.

Schuld, schaamte en angst

Vaak gaat seksualiteit gepaard met gevoelens van schuld, schaamte en angst. En bovenal onwetendheid en nogal wat mythes. Duizenden jaren van seksuele onderdrukking en een dubbel moraal wis je niet zo maar even uit. Daarom vinden we het lastig om eerlijk en open over onze eigen seksualiteit te praten. Vaak is het een heel beladen en emotioneel onderwerp. Dit geeft je een kwetsbaar gevoel, want er liggen emotionele wonden aan ten grondslag die je niet durft te laten zien.

Pijnplekken projecteren

Deze pijnplekken projecteer je vervolgens op je partner, waardoor het niet lukt om in liefde en plezier samen te zijn. In plaats van meer intimiteit te ervaren in je relatie, nemen de gevoelens van eenzaamheid juist toe.

En zo koers je af op een onbevredigende relatie, terwijl we ook seksuele wezens zijn en er tot op hele hoge leeftijd van kunnen genieten.

Ellen Laan over het vrouwelijk genot

Eén stap die je al kunt zetten om uit die impasse te komen, is om je te verdiepen in bijvoorbeeld vrouwelijke seksualiteit en het vrouwelijk genot. Lees erover, praat er samen over, bekijk relevante, informatieve en onderbouwde documentaires.

Het college geeft interessante informatie en ze beantwoordt vragen van studenten.

Een aantal van haar uitspraken licht ik hieronder alvast uit.

  1. ‘Het woord seks betekent voor jullie generatie inderdaad ook penetratieseks. En vooral penis-in-vagina seks. En het is nu eenmaal zo dat die vorm van seks voor het vrouwelijke genitaal minder opwindend is dan voor het manlijk genitaal.’
  2. ‘Ik denk dat het nog steeds zo is dat vrouwen de plezierverschaffers zijn en niet zozeer de plezierontvangers.’
  3. ‘Vrouwen doen het of te veel of te weinig, maar goed is het niet.’
  4. ‘Goh, laten we het op een andere manier doen. Of laten we eens kijken wat we kunnen doen, zodat ik er ook plezier aan beleef.’
  5. ‘Elke prestatie bij seks doet eigenlijk afbreuk aan het leuke en lekkere van seks.’

Ellen Laan Collegetour

Om de gehele uitzending te bekijken en meer te leren over het vrouwelijk genot, klik op de afbeelding hieronder.

Lees ook

Genieten vrouwen minder van seks dan mannen?

Hoe je de passie vitaal houdt in een langdurige relatie

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.