Conflictstijlen die het meeste voorkomen in partnerrelaties
Weten hoe je ruzies in een relatie oplost, helpt koppels om dichter bij elkaar te komen. Ook als ze een druk leven leiden. Dit artikel geeft je inzicht in de 3 meest voorkomende conflictstijlen. Dat besef alleen al zorgt bij koppels voor minder heftige escalaties.
Koppels die met me werkten, beseffen nu dat hun partner niet de vijand was, maar dat ze verstrikt zaten in een niet werkende manier om hun conflicten op te lossen. Het traject EFT relatietherapie gaf worstelende koppels hiervoor de benodigde kennis en handvaten.
Ze weten nu hoe ze dreigende conflicten voorkomen, zodat hun relatie warmer en fijner blijft.
De 3 conflictstijlen
1 Jij bent de schuldige niet ik
Als je samen gevangen zit in dit patroon van zoek de boef geef je elkaar de schuld van de problemen in je relatie. De verwijten gaan over en weer. Je gebruikt woorden zoals, ‘altijd’ en ‘nooit’ om je ongenoegen kracht bij te zetten.
Thomas: ‘Jij begrijpt me nooit.’
Christine: ‘Jij laat me altijd in de kou staan als ik je nodig heb.’
Beiden vecht je om je gelijk te halen, totdat de ene partner hiermee stopt.
Samen beland je vervolgens in het onderstaande patroon.
2 Hoe harder jij roept, hoe meer ik me terugtrek
In dit patroon van de protestpolka stopt de ene partner met kritiek te leveren, en trekt zich terug. Hoe meer ene partner zich terugtrekt, hoe harder de andere partner op de deur blijft bonken om een reactie te ontfutselen. De ene partner vecht om een reactie te krijgen, de andere partner vlucht om het niet erger te maken.
Sara zei: ‘Hoe meer eisen je aan me stelt, hoe meer ik me afzijdig houd, waarop jij nog feller reageert. Ik klap dan helemaal dicht en weet niets meer te zeggen.’
Dit is een van de meest voorkomende conflictstijlen en is dodelijk voor je liefdesgeluk. Het veroorzaakt diepe dalen. Het kenmerkt zich door het drama van voortdurend aantrekken en afstoten.
3 Ik houd me afzijdig, jij houdt je afzijdig
In dit patroon van verstijf en vlucht stopt de vechter er ook mee, en trekt zich eveneens terug. Alle emoties en verlangens staan bij beide partners in de ijskast. De ijzige afstand tussen jou en je partner raakt je niet meer zo heftig. Je leeft met elkaar, maar de sfeer voelt onderkoelt.
Karel vertelde: ‘Door alle hectiek van een eigen bedrijf, opgroeiende kinderen en een grote vriendengroep raakten we elkaar kwijt. We waren vriendelijk, maar afstandelijk naar elkaar toe. Onze relatie voelde formeel, zo wilde ik niet verder.’
Als deze situatie niet verandert, steven je af op een relatiebreuk.
Focus op het patroon, niet op je partner
De verschillende conflictstijlen zuigen je steeds verder in een neerwaartse spiraal. Zie in, dat een niet werkend patroon je gezamenlijke vijand is en niet je partner.
De koppels waar ik mee werkte, herkenden zich in de hierboven beschreven conflictstijlen. Ze voelden het als een opluchting, dat ze dit konden veranderen. Het traject EFT Relatietherapie:verbinden vanuit overvloed hielp ze hierbij.
Het is net als bij dansen of hard lopen: om er beter in te worden oefen je regelmatig en volg je de nieuwste kennis of methode hierover.
Hans vertelde na afloop van het traject: Een relatie is toch iets gezamenlijks. Je hebt zoveel invloed op elkaar. Dat zie ik nu in. Door het programma snap ik veel meer van mijn relatie. In plaats van me terug te trekken, leerde ik om vanuit mijn behoeften kenbaar te maken wat ik nodig heb. Ik vond het heel fijn om dit traject met Irma erbij te doen. Sowieso vind ik het fijn als er ergens conflicten zijn om dit met een 3e persoon te bespreken. Met iemand die kennis van zaken heeft. Die er de juiste bewoordingen aan kan geven. Die de juiste inzichten mee kan geven. En dat heeft ze heel goed gedaan.
Hoe vertaal je dit naar jouw relatie?
- In welke conflictstijlen herken jij in je relatie?
- Zo ja, met welke regelmaat zit je gevangen in dit patroon?
- Hoe voelt dat voor je?
- Welke stappen zet jij? En welke jouw partner?
- Welke woorden gebruik je tijdens de ruzies? En je partner?
- Hoe belangrijk is het voor je om deze conflictstijlen te veranderen op een schaal van 1 (niet belangrijk) tot 5 (erg belangrijk)?
- Nu je dit weet, wat heb je nodig om de volgende stap te zetten?
Wil je net als de koppels die met me werkten, leren hoe je je relatieproblemen oplost?
Neem dan vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden. Samen bespreken we wat het beste bij jou past, zodat je een vervullende en warme relatie krijgt.
Lees ook
Dramadriehoek: zeg vaarwel tegen de Redder, de Aanklager en het Slachtoffer in je relatie