Een affaire komt uit. Wat nu?

Affaire

Een affaire komt uit. Wat nu?

Het uitkomen van een affaire zet je relatie meestal op z’n kop.

‘Mijn vrouw is vreemd gegaan. Wij willen relatietherapie.’ Deze sms kreeg ik op een zaterdagavond rond 22:00 uur. Ik sms’te terug: ‘Ik kan jullie nu bellen.’

De week erop zat ik met Christian en Joke om de tafel. Beiden bloednerveus en doodop. ‘We wilden dit zelf oplossen’, zei Christian, ‘maar we komen steeds bij hetzelfde terug.’ Joke vertelde: ‘Ik zei anderhalf jaar geleden al dat we hulp moesten zoeken bij onze problemen.’

De affaire komt uit: rollercoaster aan emoties

Een derde persoon in je relatie brengt een aardschok teweeg. Zekerheden komen op losse schroeven te staan. Niets is niet meer zoals het was.

De perceptie wat vreemd gaan is, varieert grofweg van een aantal malen een kop koffie drinken met een ander waar je gevoelens voor hebt tot een langdurige verhouding en alles daar tussenin.

Ondanks dat het een taboe betreft, komt een affaire vaker voor dan dat we van elkaar weten. We hebben er allemaal een mening over. ‘Het hoort niet’, zeggen sommige psychologen. ‘Overspel is heel logisch’, zeggen de evolutiepsychologen daarentegen.

Christian: ‘Ik zei altijd, dat als mij dit zou overkomen dat ze d’r biezen kon pakken. Nu wil ik er alles aan doen om te kijken of we een toekomst samen hebben.’

Wake-up call

Ze kennen elkaar vanaf de middelbare schooltijd. Binnenkort verwachten ze hun eerste kleinkind. Zo’n 5 jaar geleden kwam de klad in hun relatie. Joke trok regelmatig aan de bel, terwijl Christian zich begon terug te trekken.

Joke: ‘Om zijn aandacht te krijgen, werd ik steeds feller. En omdat ik zijn aandacht niet kreeg, kon ik het niet meer opbrengen om zijn verhalen aan te horen.’

‘Die rotverhalen over zijn werk, die hoor ik al veel te lang’, dacht ik dan.

Christian: ‘Ze werd ronduit gemeen met haar opmerkingen. Ik kon niets meer goed doen.’

Uiteindelijk communiceerden ze niet meer met elkaar, was het koud in bed en leefden ze elk hun eigen leven. Totdat die derde persoon op het toneel verscheen. Joke vertelde haar man dat ze een aantal keren gezoend had met een ander.

‘Dat was een enorme wake-up call’, zei Christian.

Uit het dal weer omhoog na een affaire

Joke en Christian maakten grote sprongen voorwaarts. Het verliep niet allemaal zonder slag of stoot, maar ze praten weer samen en hun seksleven is als nooit tevoren. Ze vonden de sessies soms erg pijnlijk en confronterend, maar ook verhelderend en leerzaam.

Christian: ‘Zover waren we zonder jouw begeleiding niet gekomen.’

Joke, Christian en anderen laten zien dat een affaire niet het einde van je relatie hoeft te betekenen. Integendeel. Het kan een opening zijn om een oplossing te vinden voor datgene wat niet meer werkt in je relatie.

Nagenoeg niemand begint plotsklap aan een affaire. Het gaat altijd om een dieperliggend verhaal. De vraag is of je daar naar durft te kijken, net zoals het koppel uit dit praktijkverhaal.

Wil je ook een doorstart in je relatie?

Hopelijk haal je moed uit het praktijkverhaal van Joke en Christian. Fijn als je het me in een reactie hieronder laat weten. 70% van de stellen die hiermee te maken krijgen, lukte het om dit samen te verwerken.

Er is namelijk een beproefde methode om te helen van een affaire. Rondom het thema Affaires startte ik zelf een werk- en intervisie groep. Samen met 3 andere therapeuten bestudeerden we de allerlaatste publicaties op dit gebied. Deze kennis en onze praktijkervaringen verwerkten we in een programma gericht op het herstellen van een affaire. We ontwikkelden hierbij ook een werkboek, zodat we dit stellen mee kunnen geven.

Wil je opnieuw geluk ervaren in je relatie zoals dit stel? Dat ligt ook binnen jouw handbereik. De eerste stap daartoe, is geheel zonder verplichtingen. Heb je interesse in een gesprek? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.