Hoe het komt dat eisen stellen en kritiek leveren de intimiteit onder druk zet

eisen stellen en kritiek leveren

Hoe het komt dat eisen stellen en kritiek leveren de intimiteit onder druk zet

Emotionele intimiteit is belangrijk voor een duurzame en sprankelende relatie. Vanwege allerlei redenen kan de afstand tussen jou en je partner echter toenemen. Eisen stellen en kritiek leveren kunnen een manier zijn om met die afstandelijke situatie om te gaan. Ook je partner reageert op een bepaalde manier op die afstand. Voordat je het weet, zit je beiden verstrikt in niet werkende patronen. Dit komt heel veel voor en het fijne is dat je kunt leren om die negatieve patronen om te buigen.

Eisen stellen en kritiek leveren in je relatie zet de emotionele intimiteit onder druk

Je kunt op verschillende manieren de aandacht van je partner vragen. Misschien zijn onderstaande voorbeelden herkenbaar voor je?

Eisen stellen

 • Ik wil dat je morgen de vuilnisbak aan de weg zet.
 • Morgen is er een oudergesprek op school. Ik wil dat je meegaat.
 • Ik wil dat je op tijd bent in plaats van me altijd te laten wachten.
 • Dit weekend neem je je werk eens niet mee naar huis!

Kritiek leveren

 • Jij reageert net als je moeder als ik niet doe wat jij wilt.
 • Het maakt niet uit wat ik er van vind. Jij doet toch alleen maar wat je zelf wilt.
 • Ik sta er alleen voor. Jij hebt toch nooit tijd om de kinderen van school op te halen.
 • Jij vergeet ook altijd de vuile was in de wasmand te stoppen.

Gedraagt je partner zich als een vluchter, vechter of als een bevriezer?

Als je eisen stelt of kritiek levert, kun je de volgende reacties verwachten:

 1. Vluchten / vermijden

Theo is de kritiek van Ans meer dan beu en trekt zich zoveel mogelijk terug in zijn garage. Non-verbaal laat hij Ans het volgende weten:

 • Bemoei je niet met mij!
 • Ik heb niemand nodig!
 • Laat me met rust!
 1. Vechten

Ann blijft verwoede pogingen ondernemen om aandacht van haar partner te krijgen. Ze vuurt geërgerd allerlei eisen op hem af:

 • Kijk me aan als ik tegen je praat!
 • Luister nou naar me!
 • Ruim die troep van je op!
 1. Bevriezen

Teresa bevriest als Simon tegen haar begint uit te vallen. Ze krijgt een soort kortsluiting. Het lukt haar niet meer om te denken, te voelen en te reageren.

Hoe de emotionele intimiteit tussen jou en je partner bekoelt

Meestal heb je een combinatie van een vechter, een vluchter of bevriezer. De vechter gaat maar door met verwijten maken, omdat de ander afstand neemt. De ander vlucht of bevriest, omdat hij zich aangevallen of bekritiseert voelt.

Deze neerwaartse spiraal geeft steeds meer relatiestress. Het kost veel energie en je relatie raakt hierdoor uitgeblust. De afstand tussen jou en je partner neemt toe. Ten gevolge van de afnemende emotionele intimiteit tussen jullie daalt binnen afzienbare tijd eveneens de temperatuur in bed.

Dieperliggende emoties

Dieperliggende emoties die onder het zichtbare gevoel van machteloosheid, irritatie, ergernis, etc. schuilgaan zijn de afgeleide emoties van woede, angst, verdriet en schaamte. Vaak vinden we het moeilijk om juist deze emoties te benoemen en te laten zien in een relatie.

Het voelt namelijk niet veilig genoeg meer om je zo kwetsbaar op te stellen. Dan gaan we bijvoorbeeld over tot eisen stellen om de onderliggende pijn te verbloemen.

Ondermijnende relatiepatronen

Als je het bovenstaande herkent, dan zit je verstrikt in niet-werkende relatiepatronen. Behalve positieve patronen ontwikkel je na verloop van tijd meestal ook ondermijnende relatiepatronen. Het zijn juist die negatieve patronen die de intimiteit in je relatie onder druk zetten.

Dat gebeurt niet alleen bij jou, maar bij heel veel stellen. Het is ook logisch dat je hierin verstrikt raakt als je nog niet weet hoe je het anders kunt doen. De meesten van ons leerden namelijk niet hoe het wel te doen.

Het fijne is dat je kunt leren om uit die negatieve patronen te komen. Heel veel stellen gingen je al voor en kwamen er sterker uit.

BewarenBewaren

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.