Emoties in je relatie: reageer niet vanuit oud zeer als je een fijne relatie wilt
Emoties in relaties interpreteren, beslaat een aanzienlijk deel van mijn leven. In mijn praktijk bijvoorbeeld werk ik dagelijks met klanten die meer willen leren over hun emoties, verlangens en behoeften.
De emoties bij ruziënde koppels of bij koppels die elkaar juist ontlopen, bestaan eigenlijk uit een codetaal voor onderliggende angsten, verdriet en/of woede. Of de andere kant van dezelfde medaille: onvervulde verlangens en behoeften.
Met dit artikel wil ik je graag inspireren om vrienden te worden met al je emoties, want alleen dan kan je jezelf en je geliefde écht ont-moeten en liefhebben.
Wat emoties in je relatie willen
Het woord zegt het zelf. Emotie afgeleid van Latijnse woord ‘emovere’ betekent energie in beweging. Emoties willen dus dat we in beweging komen. Per dag, per uur en zelfs per minuut ervaren we verschillende emoties.
In welke mate jij emoties ervaart en hoe je er mee omgaat, bepaalt voor een groot deel hoe jouw relaties er uitzien.
Voorkom emotionele blokkades
Ga je op een gezonde manier met je emoties om, dan stroomt de energie. Speelsheid, tederheid, blijheid, onbevangenheid horen bij deze energie. Onderdruk je je emoties? Dan stroomt de energie niet. Gebeurt dit regelmatig? Dan zet deze energie zich vast in je lichaam. Deze gestolde energie noemen we ook wel emotionele blokkade, oud zeer, pijnplekken, pijnlichaam, emotionele wond of trauma.
Onverwerkte emoties in je relatie
Triggert je partner een onverwerkte pijnplek bij jou? Dan gaat je stress-systeem binnen een milliseconde aan. Ten gevolge hiervan uit je je emoties op een ongezonde manier. Je verheft bijvoorbeeld je stem en begint te verwijten of je haalt wanhopig je schouders op en loopt weg. Wat ook vaak gebeurt: stoppen met luisteren en je gevoel wegdrukken. Of de ander gaan vertellen wat er beter moet.
En voordat je het weet, speelt hetzelfde liedje zich weer af. Met als gevolg dat deze relatiestress jullie problemen alleen maar verergert, waardoor de intimiteit op alle vlakken onder druk komt te staan.
Emoties in je relatie
Emoties in relaties spelen een grote rol. Vooral in liefdesrelaties. Een grotere rol dus dan bijvoorbeeld in contacten met collega’s, vriendschappen of de buren. Een partner komt namelijk dichterbij dan wie dan ook. Grote kans dat hij/zij tegen je pijnplek schuurt. Dat triggert vervolgens emoties die je liever niet meer voelt. Je partner brengt bijvoorbeeld veel tijd met zijn vrienden door, maar een weekendje weg met jou voelt als benauwend voor hem. Je voelt een pijnscheut, toch zeg je er niets van tegen hem. Maar je krijgt hartkloppingen en diep van binnen ben je bang om hem te verliezen.
Een liefdesrelatie gedijt dus alleen wanneer je op een gezonde manier je emoties vrijelijk laat stromen en deelt met je partner zonder te verwijten, te klagen of door je af te sluiten.
Ongezonde emoties in je relatie, herkenbaar?
Karin: ‘Waar wil jij graag op vakantie deze zomer?’ Ze bladert diverse magazines van het reisbureau door. ‘Mij lijkt een campertocht door Noorwegen wel leuk.’
Kees zit geconcentreerd achter zijn computer en mompelt: ‘Moet dat nu?’
Karin verheft haar stem en benadrukt: ‘We moeten op tijd boeken anders zit alles vol tijdens de zomer!’
Kees kijkt lichtelijk geïrriteerd op: ‘Zie je niet dat ik bezig ben?!’
Irritaties over en weer
Karin, nu ook geïrriteerd: ‘Ik zie dat je weer eens niet geïnteresseerd bent in wat ik voor ons doe. Jij zit altijd maar achter dat ding en doet niets voor ons samen.’
Kees zucht eens heel diep en zegt ironisch: ‘Jaja, ik kan toch niets goed doen bij jou.’
Karin: ‘Voor mij hoeft die vakantie niet meer!’
Ze veegt woedend de reisgidsen van tafel en loopt snel weg. Hij hoeft niet te zien hoe ze haar tranen bedwingt om alweer een teleurstelling te incasseren. Kees haalt moedeloos zijn schouders op en verdiept zich weer in zijn computer. Maar echt lekker voelt hij zich niet door de verwijten waarbij hij het nooit goed doet.
Waarom praten in je relatie over je meest kwetsbare emoties super belangrijk is
Ruzies en conflicten met je partner geven eigenlijk aan dat je een gevecht voert met een hele nare onverwerkte ervaring. Wellicht een ervaring uit je kindertijd of een meer recente ervaring, bijvoorbeeld een echtscheiding of een affaire. Tijdens ruzies met je partner voeren emoties zoals irritatie, ergernis en frustratie de boventoon. Of juist emoties als machteloosheid, vertwijfeling en teleurstelling.
Kwetsbare emoties
Onder deze zichtbare emoties zit een diepere verborgen laag. Die diepere laag bestaat uit de meer kwetsbare emoties: angst, woede en/of verdriet. Die laten we liever niet zien. En daar gaan al helemaal niet graag naar toe. Maar wil je meer plezier, liefde en vervulling ervaren in het meest intieme contact met je geliefde? Wees moedig en heel alsnog je kwetsuren. Alleen of samen met je geliefde. Mits je natuurlijk niet in een relatie zit met een narcistische partner.
Terug naar Kees en Karin
Die ruzie ging helemaal niet over de vakantie. Neem Kees. Als je oppervlakkig kijkt, krijgt je de indruk dat het hem allemaal niets uitmaakt. Niets is minder waar. Door samen laagje voor laagje zijn emotie af te pellen, erkende hij schoorvoetend zijn diepste angst niet goed genoeg te zijn. Dat hij haar niet gelukkig kan maken. En Karin? Zij stond enorme angsten uit. Zij interpreteerde zijn afwezige houding dat hij haar ging verlaten. Dat hij misschien een ander had.
Het was nooit goed genoeg
Haar tactiek om met deze angst om te gaan, was om van alles te bedenken en voor te stellen. Danslessen, samen weekendjes weg, avontuurlijke vakanties, etc. Maar op een of andere manier verliep het altijd teleurstellend. Vond zij. Zij liet hem vervolgens voortdurend weten dat hem iets mankeerde. Dat hij dingen anders moest doen. Wat hij ook deed: het was nooit goed genoeg in haar ogen.
Pas wanneer je doordringt tot de diepste en meest kwetsbare emoties en hierover in gesprek gaat, verandert het patroon. Dat voelt bevrijdend, want de energie begint door deze verandering weer te stromen.
Transformeren van niet werkende relatiepatronen
Niet gezonde emoties zorgen er dus voor dat je in niet werkende patronen terechtkomt. Dit speelt het sterkste binnen liefdesrelaties. Mijn klanten leer ik onder andere om hun eigen emoties beter te leren (h)erkennen, voelen en duiden. Ze krijgen hierdoor inzicht in hoe het palet aan ongezonde emoties de dynamiek in hun relatie aanjaagt. En hoe ze dit patroon ombuigen door hun emoties te vertalen naar hun verlangens en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Vind je dat interessant? Wil je meer plezier, tederheid, acceptatie en verlangen in je relatie? Neem dan contact met me op om te bespreken wat er mogelijk is. Ik help je er graag bij.