Hoe je kunt omgaan met emotionele pijnlichamen in je relatie

emotionele pijnlichaam relatieReageer je wel eens “out of the blue” woedend, angstig, vermijdend of verdrietig in je relatie als:

 • je wordt vergeleken met een vorige partner?
 • je onderbroken wordt, terwijl je iets aan het vertellen bent?
 • je lief op een bepaalde toon tegen je praat die voor jou irritant is?
 • je lief overdreven met zijn ogen begint te rollen of minzaam lacht?
 • je wordt gelabeld met allerlei eigenschappen die je afschuwelijk vindt?
 • je je niet gerespecteerd voelt?
 • je met je ouders wordt vergeleken?
 • je tot niets in staat wordt geacht?
 • je de les wordt gelezen?
 • ……….

Als dat zo is, dan bestaat er een grote kans dat je emotionele pijnlichaam zich manifesteert. Zonder dat je geliefde het wist, heeft hij een teer punt geraakt. Hetzelfde effect heb jij op je geliefde. Zonder dat jij het weet, activeer jij het emotionele pijnlichaam van je lief.

Het pijnlichaam is het emotionele verleden dat nog voortleeft in jou

Ook je geliefde heeft zeer waarschijnlijk een onverwerkt emotioneel verleden. Het emotionele verleden kan bijvoorbeeld bestaan uit een trauma, pijnlijke herinneringen en/of stressvolle situaties.

Dit emotionele verleden ligt opgeslagen in je lichaam en in je hoofd, omdat je er destijds niet klaar voor was om trauma’s, pijnlijke herinneringen en/of stressvolle situaties te verwerken.

Je wist gewoon niet hoe je dat moest doen. Ook je geliefde had deze kennis toen nog niet.

Het activeren van emotionele pijnlichamen bij elkaar is de nummer 1 reden voor pijn, drama en verdriet in liefdesrelaties.

Relationships do not cause pain and unhappiness. They bring out the pain and unhappiness that is already in you” – Eckhart Tolle

Pijnlichamen die geactiveerd worden, hebben een negatief effect op het creëren van intimiteit en plezier met je geliefde. Het vergroot juist vaak de drama en de pijn in relaties.

Het kan echter ook anders

Je kunt vaardigheden leren om samen hiermee anders om te gaan.

Hoe je kunt omgaan met emotionele pijnlichamen in je relatie

 1. Besef dat je een pijnlichaam hebt. Besef dat anderen ook een pijnlichaam hebben. Een pijnlichaam kan variëren van licht tot zwaar. Een pijnlichaam kan in de waakstand zijn (sluimerende emoties die als een bom bij de juiste trigger kan barsten) of juist in de actie stand.
 2. Ken jouw emotionele pijntriggers en die van jouw geliefde. Door welke gebeurtenis in het hier-en-nu wordt een pijnlijke situatie in het verleden geactiveerd?
 3. Geef je pijnlichaam een naam bv “Karel explodeert”. Roep dit, zodat je de woede, spanning, etc. wat luchtiger maakt. Hiermee geef je eveneens een signaal af naar je geliefde dat je pijnlichaam zich manifesteert.
 4. Ga niet de strijd aan met je geliefde als er pijnlichamen in het spel zijn. Het is niet belangrijk wie er gelijk heeft. Richt jullie aandacht liever op de onderliggende emotionele pijn.
 5. Bespreek samen de onderliggende reden wanneer een pijnlichaam wordt geactiveerd. Dit vergroot jullie onderlinge begrip en intimiteit.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox. Na je inschrijving ontvang je alvast mijn gids voor meer intimiteit.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.