Erotische intelligentie: hoe je de passie vitaal houdt in een langdurige relatie

erotische intelligentie

Erotische intelligentie: hoe je de passie vitaal houdt in een langdurige relatie

Onderstaande vragen staan centraal in het werk van Esther Perel, psychotherapeute met een eigen praktijk in New York. Tijdens een studiedag in Antwerpen gaf ze een boeiende toelichting op haar pleidooi voor erotische intelligentie met aansprekende praktijkvoorbeelden.

 • Is het mogelijk om seksuele begeerte levendig te houden binnen een duurzame relatie om zodoende de gebruikelijke sleur te vermijden?
 • Is het mogelijk om te begeren wat we al hebben?
 • Waarom is het verbodene zo erotisch?
 • Waarom garandeert emotionele intimiteit geen goed seksleven?

Liefde als een brandend vuur

Nog niet zo lang geleden was het huwelijk vooral een economische stap en voor het leven, de liefde was optioneel. Immers, seks was er vooral op gericht om kinderen te krijgen. Bijgevolg zochten we emotionele banden buiten de relatie.

Tegenwoordig ontstaan vaste relaties op basis van liefde. Naast emotionele intimiteit, stabiliteit en veiligheid willen we eveneens begeerte, genot en erotiek delen met onze levenspartner. Ze vormen nu kritische onderdelen van relatiegeluk.

Dat is een heel nieuw idee. Voor het eerst in de geschiedenis is seks niet alleen maar bedoeld om een gezin te stichten. Seks in een relatie is nu uitsluitend geworteld in verlangen en begeerte. Hieruit volgt dat seks is verschoven van een economische bron naar een emotioneel model.

Rustig vaarwater versus erotische vitaliteit

Wellicht geef je als geliefden de voorkeur aan rustig vaarwater waar respect en kameraadschap voldoende zijn. Je verlangt nauwelijks naar hartstocht en meeslepende passie.

Of hunker je als geliefden juist naar langdurige erotische vitaliteit? Wil je je begeerd en gewild voelen in je liefdesrelatie?

Waarin herken jij je?

Geef je de voorkeur aan rustig vaarwater of verlang je naar erotische vitaliteit?

Wees de partner die je jezelf wenst

Perel benadrukt: “wees de partner die je jezelf wenst. Wat ben je bereid daarvoor te doen?”, vraagt ze het publiek. Je bent zelf verantwoordelijk om je “dode zelf” weer levend te krijgen. Verlang niet van je partner om dit voor jou te doen. Bovendien is het essentieel dat je zelf het gevoel hebt, dat je het waard bent om erotische vitaliteit te beleven.

Wil je een erotisch leven?

Zorg dan eerst voor een “Juicy You”.

Tegenstelling tussen 2 behoeften

Hoe komen paren met een ingedut seksleven maar met een veilige verbinding weer in contact met de begeerte, zodat ze zich weer terug levend voelen?

Om erotische vitaliteit binnen je relatie na lange tijd nog te ervaren, moeten we volgens Perel leren om twee tegengestelde krachten met elkaar te verzoenen: namelijk vrijheid versus verbondenheid.

Aan de ene kant willen we avontuur, verlangen we naar het onbekende, het onvoorspelbare, het onverwachte. We willen risico’s nemen en dingen doen die we gewoonlijk uit de weg gaan.

Aan de andere kant willen we de behoefte aan veiligheid vergroten, het onbekende onder controle houden, het inbouwen van zekerheden en het verkleinen van het onvoorspelbare.

Ontwikkel erotische intelligentie

Om te genieten van seks is een basisgevoel van emotionele intimiteit en fysieke intimiteit belangrijk.

Echter, als je als koppel teveel met elkaar vergroeid bent, als je elkaar door en door kent, dooft de begeerte en de lust.

Immers, erotiek gedijt op het onvoorspelbare. Begeerte botst met herhaling en gewoonte. Om begeerte te ervaren is een stukje afstand nodig, zodat fantasie, nieuwsgierigheid en mysterie deze ruimte in kan nemen. Hiermee scherp je de erotiek aan.

Het is een vorm van erotische intelligentie; het gaat daarbij niet om frequentie en prestatie.

Passie is evenredig met de hoeveelheid onzekerheid die we verdragen – Anthony Robbins

Erotiek en begeerte in je relatie toelaten, betekent accepteren dat je je partner niet 100% kent, dat je partner voor een deel mysterieus voor je blijft.

De ingrediënten voor erotische intelligentie

Fantasie, vernieuwing, verbeelding, nieuwsgierigheid, durven spelen en mystiek vormen de ingrediënten voor erotische intelligentie.

Perel stelde wereldwijd de volgende vraag en hierop kreeg ze consequent 4 antwoorden.

Ik voel me het meest tot mijn partner aangetrokken wanneer:

 1. ik mijn partner in zijn/haar element zie.
 2. mijn partner me verrast.
 3. mijn partner weg geweest is en we opnieuw met elkaar verbinden.
 4. ik mijn partner zie door de ogen van de ander.

Erotiek en begeerte ontstaan als we ons geen zorgen maken over de verbinding. Als we ons geen zorgen maken over de ander. Als we weten dat de ander autonoom is.

“Good sex requires that you can let go of yourself”

Tip: Praat óók over seks

Veel partners spreken pas over seksualiteit als er een crisis is, zoals ontrouw of als er sprake is van een ingedut seksleven.

Dat kan echt anders.

Onderstaande 5 vragen helpen je om een gesprek over seks te houden.

 • Als je aan seks denkt, waar denk je dan aan?
 • Wat betekent seks voor jou?
 • Wat is belangrijk om te weten over jou op seksgebied?
 • Welke aspecten van je seksuele leven vind je waardevol en wil je zeker behouden?
 • Welke aspecten van je seksuele leven wil je nog graag beleven?

Van ijstijd naar intimiteit

In mijn programma Van ijstijd naar intimiteit, breng de vonk uit de begintijd weer terug in je relatie leer je alles om een liefdevolle relatie te creëren en te behouden. Dit programma is iets voor jou als je een succesvolle relatie wilt met meer intimiteit én meer passie.

“Yuicy You” en erotische intelligentie zijn thema’s welke onder andere in dit programma aan bod komen.

Tot slot

Intimiteit tussen geliefden bestaat uit ontelbare onzichtbare draden. In haar TEDtalk ontrafelt Esther Perel hoe je de passie vitaal kunt houden in een langdurige relatie.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.