Hoe Sara uit een verwoestende relatie met een narcist stapte

narcist-narcisme

Hoe Sara uit een verwoestende relatie met een narcist stapte

‘Bleek dat hij een hele reeks kinderen had bij verschillende vrouwen voor wie hij niet zorgde. En heel veel schulden waarvoor ik opdraaide.’

Ik sprak met haar op een rustige plek waar ze de tijd nam om haar verhaal te vertellen over een leven met een narcist.

Het begon veelbelovend

Hij beloofde aanvankelijk van alles. Het was de prins op het witte paard bij wijze van spreken. Zo profileerde hij zich: fantastisch verleden, grote verhalen, grote woorden, grote beloften, enz., enz.

Op dat moment was ik kwetsbaar. Jarenlang zat ik in een slechte relatie die me frustreerde. Ik liet me mee slepen, terwijl ik ergens besefte dat er iets niet klopte.

Die nieuwe man in kwestie wilde dat ik zo snel mogelijk zou scheiden. Deze narcist was hierin nogal dwingend. Ik scheidde van mijn toenmalige man. Op zich was dat geen slechte zaak, maar de manier waarop was niet oké.

Beetje bij beetje isoleerde de narcist me

Beetje bij beetje isoleerde de narcist me van mijn vrienden en mijn kennissen. Mijn activiteiten, zoals mijn baan heb ik niet stopgezet bij die man. Alles waar ik mee bezig was op dat moment was niet goed volgens hem. Altijd hing er ergens een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. De voortdurende dreiging dat hij het niet goed zou keuren.

Het gevoel dat ik continu iets verkeerd deed

Tegelijkertijd liet ik het allemaal gebeuren. Ondanks mijn vrij sterke persoonlijkheid. Continue had ik het gevoel dat ik iets verkeerd deed, dat ik niet goed bezig was. Hij liet me dat voortdurend blijken. Deze narcist was heel manipulatief. Hierdoor ging ik aan mezelf twijfelen. We hadden vreselijke scenes, en escalaties als ik niet deed wat hij vroeg, of wat hij impliciet vroeg. Het leidde altijd tot confrontaties die behoorlijk vermoeiend waren. Het isoleren ging zover dat ik zelfs niet meer in het park mocht wandelen met mijn kinderen.

Financieel draaide hij me een loer

Aanvankelijk huurde deze narcist een appartement bij mij in de buurt. Hij zat toen in een relatie met een vrouw, waarvan hij beweerde dat ze zo goed als uit elkaar waren. Achteraf bekeken was het zo, dat ze net waren verhuisd. Hij heeft dus echt heel veel gelogen over zijn verleden.

Deurwaarders

Hij zat in de shit. Er kwamen deurwaarders, en ik hielp hem regelmatig door geld te geven. Na een tijd ging hij bij mij wonen. Ik had een huis gekocht. Toen gingen we trouwen. Heel stom van mij, maar goed ik zat in een roes. We waren getrouwd, dus natuurlijk moest ik wel zijn schulden betalen. Gelukkig konden ze niet aan mijn huis komen, want dat stond op mijn naam.

Financieel heeft mij behoorlijk een loer gedraaid. Die narcist heeft de kwetsbaarheid van een vrouw en de situatie gezien en dat gewoon ten volle geëxploiteerd. Dat is eigenlijk wat er gebeurd is.

Ik negeerde signalen

Ik had wel signalen opgevangen, maar genegeerd. Hij was ook een alcoholist. Ik zei hem op een gegeven moment, dat hij hulp moest zoeken. En anders dat hij moest gaan. Hij ging na de AA, en stopte een tijdje met drinken. Die man was extreem jaloers op alles en iedereen die in mijn buurt kwam. Zelf was hij zeer labiel en stiekem. Als hij de gelegenheid had om aan te pappen met een vrouw deed hij dat.

Manipulatie

Het is een roulerende rekening. Dat is het ergste van allemaal, vind ik. Dat je de volle laag krijgt en gemanipuleerd wordt. Dat je na een tijd dingen gaat overnemen om te overleven in die situatie. Je persoonlijkheid wijzigt, en niet ten goede.

Alles lag aan mij volgens de narcist

Hij ging naar de AA, maar hij profileerde zich ook als een grote kunstenaar. Bij de AA mocht hij een ruimte gebruiken om te schilderen. En dat is ook typisch voor een narcist dat hij na een tijd een groep na zijn hand zet. Die mensen zijn er allemaal ingetrapt dat hij een o zo sympathieke geweldige gast was. Zo hulpvaardig en zo lief. Daar begon hij aan te pappen met een vrouw die ook naar de bijeenkomsten ging.

Intuïtief had ik het door, dus ik had hem al vaker gevraagd: ‘Hoe zit het daar?’ ‘Ik was paranoïde, ik was ziekelijk jaloers’, zei hij toen.

Het moment dat bij mij het kwartje viel en hem buiten schopte

Toen viel het kwartje. Dat hij al een hele tijd achter mijn rug bezig was. Dat het waarschijnlijk niet de eerste keer was. Toen ging het van kwaad tot erger.

Hoe meer ik studeerde, hoe meer ik me distantieerde van hem.

Op het moment dat er voor mij een echte doorbraak kwam, dat ik dingen op een rijtje had gezet, was toen ik weer ging studeren. Daar was hij radicaal op tegen, dat vond hij niet leuk, maar dat interesseerde me niet. Ik was op een punt gekomen dat ik dacht: ‘Of je het leuk vindt of niet, I don’t care, ik doe het gewoon.’

Pathologische persoonlijkheid

Ik kreeg een keer les, dat ging over verschillende pathologische persoonlijkheden, waaronder narcisme.

Je moet altijd oppassen met het plakken van een etiket op mensen. Ik was heel voorzichtig met die dingen. Maar toen dacht ik: ‘Dat is hier overduidelijk.’

  • Dubbele boodschappen
  • Manipulatief gedrag
  • Isoleren van kennissen en vrienden, enz.

Dat zijn allemaal kenmerken van zo’n persoonlijkheid.

Toen schopte ik hem buiten. Ik zei: ‘Jij bent bezig met die vrouw, je bent aan het liegen, maak dat je wegkomt.’ Ik scheidde van hem.

Ik nam hem kortstondig weer terug

Een jaar later stond hij voor de deur. Ik ging weer een relatie met hem aan, wetende dat het stom was. We hebben een kind, voor mij dat was heel moeilijk, ze was nog heel klein.

Hij was de vriendelijkheid zelve. Gelukkig was ik zo slim om niet weer te gaan samenwonen. Mijn dochter van 15 zei: ‘Dit gaat niet goed komen.’ En inderdaad, 4 maanden later begon hij weer een affaire met een vrouw die regelmatig kwam. Allemaal achter mijn rug natuurlijk. Op een gegeven moment zei mijn intuïtie: ‘Er klopt iets niet.’

Op een avond pakte ik mijn fiets en reed naar die vrouw. Ik wist waar ze woonde, en ik betrapte ze. Toen was het voor mij goed geweest.

Het zijn net roofdieren, ze voelen waar de angst zit

Die man bedreigde me op allerlei manieren. Ik hield echter voet bij stuk.

Het is zo bij narcisten als je terug brult, dimmen ze. Na weer een bedreiging, stapte ik op hem af. Ik zei: ‘Wat was dat gisteren? Wat was die dreiging nou weer?’ Toen was hij stil.

Narcisten zijn op zich heel laf. Als het er op aan komt en je sterk in je schoenen staat en je confronteert ze rechtstreeks, dan dimmen ze wel. Je moet wel heel zeker zijn. Als je een beetje twijfel voelt over jezelf of wat dan ook, dan gaan narcisten gelijk in die leemte. Dat is ongelooflijk. Het zijn net roofdieren, ze voelen aan waar de angst zit en ze gaan er in.

Dat is de beste tip die ik kan geven: blijf stevig in je schoenen staan en wees niet bang, twijfel niet aan je zelf!

Papa is het slachtoffer, mama is de bitch

Voor mij was dat een leerproces. Dat heb ik keer op keer kunnen ondervinden met hem.

Ik heb nog contact opgenomen met al zijn exen. Zijn gedrag was overal hetzelfde blijkt dan. Nog steeds word ik er mee geconfronteerd, want we hebben een dochter. Mijn kind gaat er naar toe, ongeveer om het weekend. De enige reden dat ik haar nog laat gaan, is dat Sandra erg gehecht is aan haar vader. Alhoewel ze nu begint te beseffen, dat er iets niet in orde is. Maar dat kan ze nog niet plaatsen. Ze is 8 jaar, maar stil aan begint ze te rationaliseren. Het zal nog wel eventjes duren, voordat bij haar het kwartje valt. Wat ik hoor als ze terug komt bij mij is dat papa een slachtoffer is en dat mama een bitch is.

Loyaliteitsconflict

Dan ga ik er niet op in. Vanwege het loyaliteitsconflict dat je daarmee creëert.

Dat is niet gemakkelijk. Ik krijg een hoop shit op die manier, dat is niet leuk. Het kind is soms behoorlijk in de war. Vandaag was ik naar een kinderpsycholoog met haar om haar veerkracht te vergroten.

Financieel, emotioneel en praktisch draai ik overal voor op

Aan alimentatiegeld en zo doet hij niet. Het komt allemaal op mij neer. Dat zou ik feitelijk kunnen afdwingen natuurlijk. Het is niet, dat ik niet assertief genoeg ben om dat te doen, maar dan weet ik dat hij zich dan via het kind zal wreken en het kind nog meer in de war zal brengen.

Dus ik verkies het om het zo te laten voorlopig. Als stok achter de deur.

Ondertussen is meneer opnieuw getrouwd met een vrouw uit de Oekraïne. Dat is slim van hem, want die vrouw woont daar nog. Hij leerde haar online kennen. Hij weet dat als het hier te warm wordt met belastingen, met schulden, wat het ook mag zijn hij altijd daar naar toe kan vluchten naar. Dat is heel berekend allemaal. Mocht hij definitief naar de Oekraïne gaan, dan ga ik mijn geld opeisen, zodat hij niet terug kan komen.

Ik blijf gewoon doorgaan, zo goed mogelijk

Het is niet zo, dat ik er dag in dag uit mee bezig ben, maar ik heb wel zoiets van oké, op de lange termijn zal het wel recht gezet worden. Het is zo unfair wat er is gebeurd op dat vlak. De beste manier voor mij om die situatie om te gaan, is gewoon blijven doorgaan waar ik mee bezig ben én zo goed mogelijk.

Ik ben bezig met mijn studie. Ik blijf aan mijn ontwikkeling werken. Ik heb mijn baan en een goede band met mijn kinderen. Het is niet gemakkelijk en het zal niet gemakkelijk zijn de komende jaren, dat weet ik ook wel. Het is geen eenvoudig leven dat ik leid. Ik verwacht niet dat het zal verbeteren. Ik weet tenminste wel dat ik 100% leef zoals ik het wil, ook al is niet gemakkelijk.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.