Ervaringen relatietherapie Ciska en Tom

Ervaringen relatietherapie Ciska en Tom

Ervaringen relatietherapie Ciska en Tom

‘Ik trek het niet lang meer om samen te leven én geen intimiteiten te delen met mijn man’, zei Ciska.

Ciska en Tom waren elkaar kwijt geraakt in hun huwelijk. Zorgen en verlangens werden onder andere niet meer gedeeld. Ergernissen over en weer leidden tot dagenlang gemok of stilzwijgen. In bed vertoefden ze elk krampachting op hun eigen helft. Gezamenlijke activiteiten werden beperkt tot het verplichte minimum, zoals verjaardagen en feestdagen. Vakanties liepen steevast uit op gedonder.

Geen van beiden wisten ze hoe ze deze situatie moesten veranderen. Tom gaf aan zich machteloos te voelen, niet te weten hoe het anders te doen.

Zonder intimiteit geen glans in je relatie

Het woord intimiteit stamt af van het Latijnse woord “intimus”. Het betekent “boezemvriend“, “vertrouweling“. Intimiteit heeft dus te maken met “vertrouwelijkheid“. Het heeft te maken met het uitwisselen van verlangens en behoeften die op een dieper niveau in jou aanwezig zijn.

Helaas roept het woord intimiteit regelmatig verwarring op. De volksmond legt intimiteit vaak uit als seksuele intimiteit. Echter, intimiteit kent verschillende vormen met elk een eigen taal. Seksuele intimiteit is er slechts 1 van. Minstens zo belangrijk voor een sprankelende relatie betreft aandacht geven aan emotionele – en fysieke intimiteit

Eenzaam en angstig in de relatie

Wanneer je geen intimiteiten deelt, voel je je bijvoorbeeld eenzaam, angstig, verdrietig, niet gezien en niet gewaardeerd.

Hierdoor ontbreekt de glans in je leven. Als gevolg dat je levenslust verpietert.

Logisch, want je levensenergie ontbeert noodzakelijke voeding.

Het betekent ook dat de emotionele veiligheid in je relatie weg is. Je partner voelt niet meer als een veilige haven waar je naar toe kunt om je zorgen en je behoeften mee te bespreken. Je weet niet meer over je je partner wel durft te vertrouwen. Hierdoor stel je jezelf steeds minder kwetsbaar op.

Voor dat je het weet, zit je samen in een niet-werkend patroon, waardoor de liefde nog maar moeizaam stroomt.

Het klassieke 2 voor 12 koppel

Ciska en Tom schakelden, net als de meeste koppels in zwaar weer, op de valreep mijn hulp in om hun relatie nieuw leven in te blazen.

Hieronder geef ik je een aantal fasen die ze doorliepen, waardoor ze elkaar uiteindelijk weer begrepen en de intimiteit in hun leven terugkwam.

  1. Herstellen van de emotionele verbinding door opnieuw veiligheid te creëren, zodat je je weer open durf te stellen.
  2. Samen tegen het negatieve relatiepatroon vechten, zodat je stopt met elkaar te bevechten.
  3. Ontwikkelen van empathische vaardigheden, zodat de ander zich daadwerkelijk door jou gezien, gehoord en geliefd voelt.
  4. Kwetsbaarheid durven tonen door je pijnplekken te delen, zodat je deze kunt helen in je relatie.
  5. De hernieuwde intimiteit levend houden door TIJD voor elkaar vrij te plannen en SAMEN leuke dingen te ondernemen.

Niet-werkende patronen transformeren

Stellen zitten met relatieproblemen zitten dus vaak verstrikt in niet-werkende patronen. Dat zie je zelf niet als je er middenin zit. Je denkt dat je partner slecht communiceert of dat er iets mis is met jou waardoor het niet lukt.

Slecht met elkaar communiceren en elkaar niet meer begrijpen is echter het gevolg van iets dat dieper in je relatie zit. Hierdoor ontstaan vervolgens die ondermijnende patronen.

Ervaringen relatietherapie Ciska en Tom samengevat

Helemaal in de flow van deze opleving knapten ze hun fietsen op om een gezamenlijke passie nieuw leven in te blazen. Het gevolg is dat ze 1x in de maand samen een lange fietstocht ondernemen. Bij slecht weer  gaan ze naar de sauna.

Kortom, die ene dag in de maand staat in elk geval exclusief gereserveerd voor intimiteit, zodat hun relatie blijft sprankelen.

Je relatieproblemen oplossen

Wil je ook de niet-werkende patronen in je relatie transformeren. Neem eens contact met me op voor de mogelijkheden.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Leessuggestie

Dr. Sue Johnson – Houd me Vast

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.