Fysieke intimiteit: het belang van lichamelijk contact in je relatie

Fysieke intimiteit

Fysieke intimiteit: het belang van lichamelijk contact in je relatie

Fysieke intimiteit oftewel aanraking of lichamelijk contact is een hele betekenisvolle manier van communiceren. Voor sommigen is het zelfs de belangrijkste liefdestaal. Fysieke aanraking bestaat uit een op zichzelf staande taal. Hierbij ontstaat gemakkelijk ruis in deze vorm van communicatie. Vooral tussen mannen en vrouwen. Dat maakt aanraking tevens complex. In dit artikel lees je er meer over.

Wat anderen zeggen

  • ‘We hebben het een paar keer zelf geprobeerd, maar dat werd helemaal niets’, vertellen Paul en Jacqueline.
  • ‘Marieke doet wel wat, maar dat ge-aai irriteert me’, klaagt Simon.
  • ‘Ik ben bang dat ik je pijn doe’, kibbelt Marieke terug.
  • Ook Anneke heeft het opgegeven om zich door Gideon te laten masseren. ‘Nadat hij amper mijn rug heeft gedaan, wil hij al met me vrijen. Dan ga ik liever naar een masseur, want dan weet ik zeker dat ik een volledige lichaamsmassage krijg’, verzucht Anneke gelaten.
  • ‘We gaan slapen zonder elkaar een kus te geven en we raken elkaar tijdens het slapen ook niet meer aan’, vertelt Nick hopeloos.

We stuntelen en klagen wat af

Dit en andere zinnen met gelijke strekking hoor ik vaak. We willen het liever niet toegeven, maar we  stuntelen en klagen wat af op het gebied van fysieke intimiteit. Met fysieke intimiteit bedoel ik aanraken zoals knuffelen, hand in hand lopen, aai over de bol, masseren, etc. zonder een seksuele lading.

De één wil meer knuffelen dan de ander. Anneke bijvoorbeeld wil een kus bij elke begroeting, Gideon vindt het maar overdreven. Weer een ander loopt graag hand in hand terwijl de partner die behoefte totaal niet deelt.

De teloorgang van fysieke intimiteit met je partner

Als je elkaar niet vindt of tegemoet komt op het vlak van fysieke intimiteit doet de één altijd concessies aan de ander. Dat wordt een serieus probleem als je hierdoor het gevoel hebt dat de afstand tussen jou en je geliefde toeneemt. Met als gevolg dat je je niet begrepen en eenzaam voelt in je relatie. Het wordt zeker een groot probleem als bijvoorbeeld jouw partner jouw behoefte aan fysieke intimiteit negeert en alleen maar seksuele intimiteit met je wil.

Jij ervaart vooral lust en geen liefde. Je voelt je niet bemint en instinctief weet je dat het niet klopt voor jou. Er is dan sprake van geïsoleerde seks. Onvoldoende huidcontact of een liefdeloze aanraking kan ook leiden tot onrust, verdriet of angst, met als gevolg dat je niet lekker in je vel zit.

Toenemende emotionele en fysieke afstand

De relatie belandt in een spagaat en de emotionele en fysieke afstand neemt toe. Totdat je op een gegeven moment beseft, dat je als broer en zus leeft of dat je toegeeft aan sex om je angst om je geliefde te verliezen te verminderen (troost seks).

Honger naar huidcontact

Een liefdevolle aanraking is gezond en van nature heeft elk mens behoefte aan huidcontact. Het is zelfs één van onze basisbehoeften. Uit onderzoek naar huidcontact blijkt steeds weer dat aanraking een onmisbare sleutel tot gezondheid is. De mens die niet meer wordt aangeraakt, verkommert.

De teloorgang van fysieke intimiteit in je relatie hoeft niet zo te gaan. Je kunt dit bespreekbaar maken en samen met je geliefde besluiten om de fysieke intimiteit in jullie relatie te laten bloeien, zodat er meer verbondenheid tussen jullie ontstaat.

Inspirerende ideeën voor meer fysieke intimiteit

Hieronder geef ik een aantal suggesties om de fysieke intimiteit met je geliefde te verbeteren.

1. Werk aan een veilige band met je partner

Een gevoel van een veilige verbinding tussen geliefden is de sleutel tot een gezonde en harmonieuze relatie.

2. Stem af op je geliefde

Ken de fysieke intimiteitsbehoeften van je partner en kom elkaar hierin tegemoet. It takes two to tango en je hebt beiden een verantwoordelijkheid om je relatie te laten bloeien.

3. Weet wat je geliefde prettig vindt

De huid is onze grootste orgaan. Deze zit vol met tastzintuigen. Elke huid reageert anders op aanraking. Iedereen heeft een andere sensatie bij zacht, hard, langzaam, snel, warm, koud, etc. Leer de fysieke taal te spreken op een manier die je partner aangenaam vindt.

4. Elkaar leren masseren onder begeleiding van een professional kan een keerpunt betekenen in je relatie

Leren aanraken en leren masseren leer je niet uit boeken. Je leert het vooral door te doen en het zelf te ervaren. Hierdoor leer je hoe je jezelf afstemt op je partner, zodat hij/zij daadwerkelijk ontvangt waar hij/zij behoefte aan heeft. Je leert zelf wat je wel/niet prettig vindt als je wordt aangeraakt, zodat je deze ervaringen op een positieve manier terug kunt geven aan je geliefde. Plezier hebben in het geven van een massage en plezier krijgen van het ontvangen van een massage staan voorop naast het aanleren van massagetechnieken. Aanraken. lichamelijk contact gaat vooral om voelen.

Het is mogelijk om in minimaal twee dagen te leren hoe je een ontspannende lichaamsmassage kunt geven aan je geliefde. In minder dan twee dagen is niet aan te raden, omdat je dan een onvoldoende basis hebt om er thuis vol vertrouwen mee verder te kunnen gaan.

Door elkaar regelmatig een massage te geven, merk je dat je relatie veel meer gaat bloeien. Bijkomend voordeel is, dat je allebei lekkerder in je vel komt te zitten wanneer je elkaar regelmatig op een liefdevolle manier aanraakt.

5. Maak fysiek contact onderdeel van je dagelijkse leven

Iets bloeit alleen maar wanneer het aandacht krijgt. Zo is het ook met je relatie.

Lees ook

Toe raak me aan door Phyllis Davis

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.