Genieten vrouwen minder van seks dan mannen?

Waarom genieten vrouwen minder van seks dan mannen

Seks: genieten vrouwen er minder van dan mannen?

‘Uit studies blijkt dat 95% van de mannen altijd klaarkomen tegenover maar 30-50% van de vrouwen tijdens seks . Dat hangt een beetje af van het soort stimulatie dat er voorhanden is. Als de clitoris wordt gestimuleerd, krijgt zo’n 70% van de vrouwen een orgasme, terwijl maar 25% door vaginale penetratie klaarkomt.’ Dat en nog veel meer vertelt seksuologe en onderzoekster prof. dr. Ellen Laan (AMC) tijdens een college van de Universiteit van Nederland.

Seks is meer dan penetratieseks

Veel vrouwen beleven dus helemaal niet zo’n plezier aan seks, waarbij de term seks gelijk staat aan penetratie. Als je de films moet geloven, levert deze manier van vrijen voor beide partners bevrediging op. Op het scherm krommen vrouwen hun rug, rollen extatisch met hun ogen en schreeuwen ze het uit van genot, terwijl hun manlijke tegenspeler ze in alle heftigheid neemt. Niet zo gek dus dat er alom gedacht wordt, dat penetratie dé manier is om een vrouw seksueel te bevredigen.

De vrouwelijke seksuele anatomie

De vagina is echter een geboortekanaal én geen supergevoelig seksueel orgaan. De clitoris is 8000x zo gevoelig als de eikel van een penis. Dit en andere wetenswaardigheden over de vrouwelijke seksuele anatomie legt ze tijdens het college op helder wijze uit.

In haar college stelt Ellen Laan concluderend, dat vrouwen inderdaad minder van seks genieten dan mannen, maar dat dit alleen geldt:

 1. voor vrouwen die met mannen vrijen
 2. als seks vooral bestaat uit penetratie
 3. als beiden denken dat échte seks alleen maar penetratie is
 4. wanneer mannen en vrouwen denken dat een vagina een seksueel orgaan is in plaats van een baringskanaal
 5. als mannen en vrouwen denken, dat er zoiets bestaat als een manlijk recht op seks, en dat vrouwen zich daarin moeten schikken

Gebrek aan vrijen meestal niet het échte relatieprobleem

Rondom het thema seksualiteit heerst onwetendheid, schaamte en sociale druk. Dat maakt het lastig voor een worstelend stel om op een open en betrokken manier te praten over wat het vrijen nu echt in de weg zit. Meestal roept zo’n gesprek heftige emoties op bij koppels die worstelen met seks, waardoor de temperatuur in de slaapkamer ijzig blijft. Eén van de partners vindt het wel best zo, terwijl de ander zich meestal afgewezen en niet begeerd voelt. Een patstelling is geboren. Partners die zich in de kou voelen staan, willen het dolgraag warmer hebben met hun eigen partner, en geen relatie buiten de deur beginnen. Sommigen berusten in hun situatie, anderen zoeken hulp.

 1. Hoe bevredigend is jouw seksuele relatie op een schaal van 1 (niet bevredigend) tot 5 (heel bevredigend)?
 2. Als je een lage score hebt, wat houdt je tegen om dit te veranderen?
  1. Mijn partner staat er niet (meer) voor open
  2. Ik durf het niet bespreekbaar te maken
  3. Ik weet niet hoe ik het aan kan kaarten, zonder dat ik conflicten oproep
 3. Stel dat je iemand anders was, wat zou je een hele goede vriend(in) adviseren die zich in jouw situatie bevindt?

Dr. Ellen Laan – Waarom genieten vrouwen minder van seks dan mannen?

Wil je hierover in gesprek?

Neem dan vrijblijvend contact met me op. Samen bespreken we wat het beste bij jou past.

Lees ook

College door Ellen Laan over de clitoris en het vrouwelijk genot

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.