Hoe je allervroegste ervaring de blauwdruk van je relatie vormt

hoe je allervroegste ervaring de blauwdruk van je relatie vormt

Hoe je allervroegste ervaring de blauwdruk van je relatie vormt

Het moment van conceptie, de periode in de baarmoeder en de geboorte ervaring vormen de blauwdruk, die van invloed is op de rest van ons leven. 

Die zin kwam écht binnen. Het ontwaakte een sluimerend gevoel in mijn onderbewuste. Ik vroeg vriendinnen, ” wat weet jij van je tijd in de baarmoeder?” Dat bleek heel weinig tot niets te zijn. 

“Dat is toch bijzonder”, dacht ik. Zo’n cruciale periode voor je ontwikkeling en het is net of het niet bestaan heeft. Althans niet in woorden.

Die zin intrigeert mee zodanig, dat ik op zoek ging naar de betekenis ervan. Wat ik leerde, deed me beseffen wat de spirituele kracht is tussen 2 geliefden. Namelijk, binnen een liefdesrelatie wil ons bewustzijn helen van pijnplekken. Het ontstaan van emotionele wonden begint vaak al tijdens onze allervroegste ervaringen.

Hoe je allervroegste ervaring de blauwdruk van je relatie vormt

1. Alle emoties van je moeder tijdens haar zwangerschap werkten door in jouw bewustzijn als ongeboren kind.

Heel lang  dacht men dat het ongeboren kind geen bewustzijn had. Dat blijkt onterecht. Niet alleen datgene wat je moeder at en dronk, maar ook haar gevoelens en ervaringen tijdens haar zwangerschap beïnvloedden de ontwikkeling van je intelligentie, je gezondheid en je algehele gevoel van welzijn.

Onderzoek toont aan dat de foetus een heel actief, sensitief en communicatief wezen is. Het registreert al zijn ervaringen met de relatie tot het lichaam en de psyche van zijn moeder.

2. Wat weet jij nog over je eigen conceptie, zwangerschap en geboorte?

Heb je een idee over je eigen tijd in de baarmoeder en de gevoelens van je moeder tijdens haar zwangerschap? Was ze blij dat ze zwanger van je was? Of was ze angstig en wilde ze je liever niet? Werd ze gesteund door je vader en haar omgeving of stond ze er alleen voor?

3. Ook het geboorteproces beïnvloedt hoe je later in het leven op bepaalde situaties reageert.

Is je geboorte ingeleid of kwam je met een vacuümpomp of via een keizersnede ter wereld? Ben je direct bij je moeder weggehaald, in een couveuse gelegd en geïncubeerd?

4. Dit alles kan doorwerken in je huidige gedrag. 

Bijvoorbeeld, ben je een ongewenst kind geweest, dan kun je nog steeds onbewust worstelen met gevoelens van afwijzing. Wellicht ben jij altijd degene die een relatie beëindigd. Hierdoor voorkom je een afwijzing. Stel jij je veel te bescheiden op?  Blijf je het liefst op de achtergrond? Je angst voor afwijzing zorgt er voor dat je je kleiner maakt, dan dat je daadwerkelijk bent.

5. Hoe prettiger de baarmoederlijke ervaring hoe beter de fysieke, emotionele, psychische en relationele start voor het kind. 

De laatste wetenschappelijke ontdekkingen in de cellulaire biologie, de pre- en perinatale psychologie tonen dit aan. Anna Verwaal geeft hierover overal ter wereld de workshop “From Womb to World – De reis die ons leven bepaalt”. 

In 2013 volgde ik een live workshop bij haar. Het wakkerde mijn interesse in het onderwerp én de consequenties ervan aan voor met name volwassen liefdesrelaties.

Deze hele vroege ervaringen vormen een diepe imprint en zijn van grote invloed op hoe je relaties aangaat

Naast deze ervaringen met conceptie, zwangerschap en geboorte is het van belang of je al dan niet in een warm en welkom nest ter wereld kwam en opgroeide.

Wisten je ouders niet hoe ze emotioneel beschikbaar moesten zijn? Konden ze niet aanvoelen wat je nodig had? Was er sprake van verwaarlozing, misbruik, geweld of een andere overweldigende ervaring die je niet kon verwerken? Grote kans dat je compensatiegedrag ontwikkelde om met zo’n bedreigende en pijnlijke situatie om te gaan. Juist in liefdesrelaties laat je dit gedrag weer zien. Vaak zonder resultaat, want je krijgt niet waar je zo naar verlangt. 

Vechten

De vechter gaat maar door met verwijten maken, omdat de ander afstand neemt. De ander vlucht of bevriest, omdat hij zich al dan niet terecht aangevallen of bekritiseerd voelt.

Voordat je het weet, zit je samen in een negatief relatiepatroon. Dit kost veel energie, gaat ten koste van je talenten en je relatie raakt hierdoor uitgeblust.

Vroeger was compensatiegedrag effectief om te overleven. In een liefdesrelatie leidt deze manier van doen tot een breuk of tot een ongelukkig samenleven. In je werkende leven zorgt het ervoor dat je onvoldoende je potentieel leeft.

Een liefdesrelatie is een magische plek om je pijnplekken te helen

Juist in jouw liefdesrelatie trek je iemand aan die je de meeste kans geeft om spiritueel te groeien. Juist in een liefdesrelatie komen onze pijnplekken tevoorschijn, want dat is de enige manier waarop ze kunnen helen. 

Ongewenst kind

Ellis wist te achterhalen dat ze een ongewenst kind was. Ze vertelde dat “zichtbaar worden” de pijnlijke rode draad in haar leven en dus ook in haar liefdesrelatie is. “Ik moet wel heel erg mijn best doen om écht opgemerkt te worden door Pieter”, zei ze verdrietig toen ze het patroon doorkreeg. In haar professionele leven staat dit haar ook in de weg, waardoor ze onvoldoende uit de verf komt en promoties aan haar voorbij ziet gaan.

Thomas gaf aan dat hij veel agressie had mee gemaakt in zijn kindertijd. “Ik loop op eieren nu, in ben mezelf aan het kwijtraken in deze relatie”. Het verlamt hem nu zoals de agressie van toen hem destijds verlamde.

Noodkreten van de ziel

Dit zijn noodkreten van de ziel om te helen. Vaak herkennen we dat niet als zodanig, waardoor we steeds terugkomen in dezelfde ruzies of ergernissen. Het zijn patronen die je potentieel belemmeren. We verbreken de relatie en gaan een nieuwe aan, na verloop van tijd steekt het belemmerende patroon weer de kop op. Of we blijven doorsudderen in onze relatie, totdat we uiteindelijk als 2 vreemden of platonische vrienden naast elkaar leven.

Je ziel wil helen

Je ziel wil hiervan helen, zodat ze een bewustzijnsstap kan maken. Een liefdesrelatie is daarvoor de ultieme voedingsbodem. Kom je er samen niet uit? Dan is de relatiemethode Emotionally Focused Therapy momenteel de beste oplossing. Deze methode is uitermate succesvol, krachtig en effectief in haar eenvoud.

Worstel jij met je relatie?

Begrijp je nu beter hoe je allervroegste ervaring de blauwdruk van je relatie vormt? Komen steeds dezelfde patronen terug in je leven waardoor je niet je potentieel leeft?

Wil je dat graag anders?

Ik hoor graag je verhaal en help je graag. Stuur mij een e-mail via irma@sprankelenderelatie.nl of laat een reactie achter onder mijn artikel.

Lees ook

In Utero: hoe emoties het ongeboren kind beïnvloeden

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.