Hoe je als introvert jezelf kunt zijn in een wereld die niet ophoudt met praten

hoe je als introvert jezelf kunt zijn

Hoe je als introvert jezelf kunt zijn in een wereld die niet ophoudt met praten

In dit artikel lees je 8 manieren om als introvert jezelf te zijn. Maar hoe weet je of je een introvert bent?

Heb je bijvoorbeeld liever één op één contacten dan dat je deel neemt aan groepsactiviteiten? Hou je van de stilte en ben je graag alleen? Voer je liever diepzinnige gesprekken dan dat je over koetjes en kalfjes kletst? Word je doodmoe van grote gezelschappen en krijg je juist energie als je alleen bent? Hou je meer van luisteren dan van praten? En zeg je alleen iets als je van mening bent, dat je iets zinvols te zeggen hebt? Kun je je goed concentreren en uren achter elkaar gefocused aan iets werken?

Zo ja, dan is de kans groot dat je een introvert persoon bent.

De introverte persoon in de Westerse maatschappij

In de Westerse samenleving herkent 1/3 tot de 1/2 van de mensen zich in de introverte karaktereigenschappen. Onze Westerse maatschappij kent echter veel meer positieve waarde toe aan de extraverte eigenschappen dan aan de introverte eigenschappen. De extraverte eigenschappen worden ook veel meer gestimuleerd, bijvoorbeeld op scholen, in werksituaties en ander sociaal verkeer. Daardoor is het voor de introverte persoon niet altijd eenvoudig om bij zichzelf te blijven en op basis van zijn introverte kwaliteiten het beste uit zichzelf te halen. Er bestaan ook nog eens de nodige misverstanden over introverte mensen, b.v. introverte mensen zijn verlegen, saai en ze houden niet van samenwerken. Door deze misverstanden wordt een nog minder positief beeld van de introverte mens geschetst.  

De meeste mensen hebben echter van beide kanten een beetje. Toch heb je vaak een voorkeur. Dit heeft te maken met hoe je de wereld ervaart en waar je energie van krijgt.

Waar krijg jij energie van?

Een belangrijke indicator of je meer neigt naar introvert of extravert heeft te maken met de manier waar jij energie van krijgt. Een extravert persoon haalt zijn energie uit veel contacten met anderen en is liever niet alleen. Een introvert persoon haalt zijn energie juist uit het alleen zijn. Hij haalt zijn energie het liefste uit de innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en ideeën. Zijn energieniveau neemt juist af in grotere groepen of drukke omgevingen.

Doe de test (Suasan Cain): ben je Introvert of Extravert?

Introvert én succesvol gaan samen

De volgende personen hebben met elkaar gemeen dat ze introvert én succesvol zijn: Angela Merkel, J.K. Rowling, Aung San Suu Kyi, Michelle Pfeiffer, Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Gates en Mark Zuckerberg. Ook de volgende personen waren introvert én succesvol: Eleanor Roosevelt, Audrey Hepburn, Virginia Woolf, Carl Jung, Albert Einstein, Mahatma Gandi, Charles Darwin en Charles Newton.

Onder hen zijn grote uitvinders, revolutionaire denkers en inspirerende persoonlijkheden.

“There’s zero correlation between being the best talker and having the best ideas” -Susan Cain

Hoe je als introvert jezelf kunt zijn in een wereld die niet ophoudt met praten

1 Wees er trots op dat je introvert bent

Introverte kwaliteiten hebben prachtige dingen en ideeën gerealiseerd. Alleen zijn, diepgang, onderzoek, stilte en tijd zijn cruciaal voor creativiteit en dat brengt de mooiste dingen tot stand. Stop dus om jezelf in sociaal gewenst gedrag te wurmen die niet bij je past!

2 Vertel dat je introvert bent

Door anderen te vertellen wat je behoeftes zijn als introvert persoon, kun je het beeld bij die ander wegnemen, dat je niet a-sociaal, eenzaam, verlegen of ondeskundig bent. Door dit te vertellen, kun je begrip creëren bij die ander.

3 Breng tijd alleen door

Om jezelf op te laden is het essentieel dat je zo min mogelijk prikkels krijgt. Breng een deel van je tijd alleen door in stilte. Lees een boek of ga de natuur in. Een ander belangrijk gevolg van alleen zijn is, dat je ongestoord en niet beïnvloed door anderen creatief en diep na kunt denken over de onderwerpen die je bezig houden. Al met al komt dit de kwaliteit van je werk ten goede en je werk is hierdoor onderbouwd, goed doordacht, origineel en authentiek!

4 Focus op een persoon

Mocht je gaan netwerken, grote events bezoeken, naar een feest gaan, reduceer je aandacht van het grote geheel tot één of een paar personen. Dat is minder overweldigend en je energie neemt minder snel af, want je focust nu meer op één op één contacten waar je voorkeur naar uit gaat.

5 Focus op het inhoudelijke gesprek

Aan koetjes en kalfjes gesprekken heb je een grote hekel, sterker nog, je bent er niet goed in en je vindt het allemaal maar geneuzel. Als introvert persoon voer je liever gesprekken over de wezenlijke dingen van het leven en reflecteer je graag. Door inhoudelijke vragen te stellen, b.v. over het werk of een gemeenschappelijke interesse combineer je je excellente luistervaardigheden met doelgericht communiceren.

6 Tref een gedegen voorbereiding

Daar je de voorkeur hebt om eerst goed na te denken alvorens je iets zegt en doet, kun je al veel stress voorkomen door je goed voor te bereiden op een presentatie, een sollicitatiegesprek, een vergadering of een teamactiviteit.

7 Ga iets doen

Krijg je het benauwd bij de gedachte dat je b.v. de hele middag op een feestje in een soort kring moet zitten, maar kun je er niet echt onderuit? Is het zo’n gebeurtenis waarbij alle tafels en stoelen bij elkaar worden geschoven, omdat dit zo gezellig is? Overweeg dan om b.v. de gastheer/-vrouw te helpen met de hapjes en de drankjes. Je creëert zo de mogelijkheid om meer één op één contact met anderen te kunnen maken en je “ontsnapt” hiermee even aan de “kring”.

8 Schrijf om je ideeën te delen

Als introvert persoon heb je een rijke innerlijke gedachtenwereld. Zonde om deze niet met anderen te delen. Als introvert persoon verkies je wellicht schrijven of een andere vorm boven praten. Schrijven kan je helpen om te reflecteren, je gedachten te ordenen en gestructureerd op papier te zetten en het resultaat te delen met anderen. Let er wel weer op, dat je je niet tot schrijven beperkt en er ook op uit gaat om anderen face tot face te ontmoeten.

Meer over de kracht van introverte personen

De Amerikaanse Susan Cain schreef de bestseller “Stil – De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen”. In haar boek en in haar TEDx  talk betoogt Susan Cain met passie dat introverte mensen buitengewone talenten en vaardigheden in hun mars hebben, dat ze aangemoedigd moeten worden en dat we dankbaar om hen moeten zijn.

Door op onderstaande YouTube afbeeldingen te klikken, kun je meer over haar werk leren. De YouTube TEDx talk van haar is in het Nederlands ondertiteld.

Begrip voor elkaar en van elkaar leren

De wereld bestaat uit introverte en extraverte personen en mensen die een mix van beide eigenschappen hebben. Wat kunnen we daar nu mee? Heel veel! Om het maximale uit jezelf te halen, is het belangrijk dat je de omstandigheden kent, waarin je optimaal jezelf kunt zijn. Dit geldt voor je werkomstandigheden als voor je privé situatie. Ook kan er prachtige kruisbestuiving plaatsvinden tussen de verschillende eigenschappen. Ben je een introvert persoon, dan kun je leren van de actiegerichtheid en het enthousiaste van de extraverte persoon. De extraverte persoon kan leren van de bedachtzaamheid en de rijke innerlijke wereld van de introverte persoon.

“Everyone is a genius. But if you judge a fish on it’s ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid” – Albert Einstein

Zit je prima in je vel en passen je werk- en privé omstandigheden goed bij je? Prachtig, dan kun je een rolmodel voor anderen zijn! Herken je jezelf in het bovenstaande en zijn je omstandigheden verre van optimaal voor jou? Put je jezelf teveel uit door teveel aan de sociale norm te willen voldoen?

Lees ook eens de Hoe je de intimiteit met je introverte geliefde versterkt.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.