Hoe je relatie op de klippen loopt als je niet tijdig ingrijpt bij relatieproblemen

Hoe je relatie op de klippen loop als je niet tijding ingrijpt bij relatieproblemenHoe je relatie op de klippen loopt als je niet tijdig ingrijpt

Het lijkt wel of het gros van de koppels met intimiteitsproblemen liever op een ijsschots afstevent, dan dat ze hulp inschakelen. Hiervoor zijn een aantal redenen die ik in de loop van de tijd heb ervaren.

Maar zijn dat wel goede redenen voor jezelf, je relatie, je gezin, je werk?

Wanda Vendrig, een scheidingsdeskundige vertelde me, dat ze ervan overtuigd is dat heel veel relatiebreuken kunnen worden voorkomen als mensen maar tijdig in hun relatie hadden durven investeren. Inmiddels heeft ze een heel succesvol bedrijf Scheiden met Succes waarbij ze scheidende stellen helpt om uit een vechtscheiding te blijven.

Een intrigerende ontwikkeling, waarbij de investering in een liefdesrelatie het lijkt af te leggen tegen de kosten van een relatiebreuk.

Hoe de knal op de ijsschots bij Trisha en Peter verliep

Laat op de avond ergens in een weekend kreeg ik een telefoontje van een wanhopige Trisha. In paniek vertelde ze dat haar man wil scheiden. Ze ratelde door dat ze vier kinderen hebben jonger dan tien jaar. Dat zij en haar man een online winkel runnen. Het ging al een tijd niet goed door alle drukte: de stress van het werk en de zorg voor vier kinderen resulteerde in toenemende onderlinge irritaties en ruzies. Ze hadden verwacht dat het vanzelf weer beter zou gaan. “Nu wil hij dus niet verder”, snikte ze. “Mijn hart breekt als ik aan de kinderen denk en financieel raken we hierdoor volledig aan de grond”.

De tijdbom onder de relatie van Peter tikte minstens een jaar. Zijn zelfvertrouwen en levenslust was inmiddels als een geknakte bloem. Op zijn werk kreeg hij steeds minder medeleven door zijn veelvuldige afwezigheid. Na een jaar van zware emotionele stress gaf zijn vrouw uiteindelijk aan niet met hem verder te willen. Elke vorm van professionele hulp had ze stellig afgewezen.

Als ik deze heftige verhalen hoor én lees dat het aantal vechtscheidingen verder toe neemt, vraag ik me af waarom we elkaar al die ellende aandoen. Al die onmacht, conflicten en verdriet zijn niet nodig, want er is een beproefde routekaart voor de liefde beschikbaar, waardoor een warme relatie voor iedereen bereikbaar is ook al zit je relatie momenteel in zwaar weer.

3 overwegingen om anders te kijken naar het vragen van hulp bij relatieproblemen

  1. Vaak schamen we ons om onze echtelijke problemen te delen met een deskundige

  2. Je bent zakelijk succesvol en je wilt de “vuile was” niet buitenhangen, je voelt je onzeker en angstig om je relatieproblemen met een deskundige te bespreken. Diverse twijfels houden je in een houdgreep, waardoor je geen hulp inschakelt. Je tobt maar door en stiekem hoop je op betere tijden, terwijl de irritatie en conflicten oplopen.

Zijn deze twijfels daadwerkelijk zwaarwegender dan je relatie, met behulp van een deskundige, nieuw leven in te blazen waardoor je samen meer lucht krijgt en perspectief krijgt?

  1. Hulp vragen aan een expert zien we NIET als een waardevolle investering voor langdurig geluk voor jezelf, je partner, je gezin en je werk

  • We kijken vooral naar de investering in tijd en geld die het werken aan onze relatie met zich meebrengt
  • Deze investering zetten we niet tegenover de hoge kosten op emotioneel, financieel en sociaal vlak
  • We plaatsen deze investering niet tegenover de lichamelijke en geestelijke kosten, die een ongelukkige relatie met zich meebrengt

John en Maria vonden de investering in een relatieprogramma te duur, maar besloten samen een weekje naar Griekenland te gaan. Achteraf bezien was het een weekje geweest waarbij ze veel hadden ondernomen, maar waarbij de warme Griekse zon de ijzige kou niet had verjaagd.

Is het echt waar dat de investering in meer relatie- en dus ook in meer liefdesgeluk niet op weegt tegen de kosten van een ongelukkige relatie of zelfs een relatiebreuk?

  1. Eén van de partners weigert om in de liefdesband te investeren, waardoor de behoeften van de ander niet serieus worden genomen.

“Het ligt niet aan mij”, zegt Henk tegen Petra. “Als jij verandert, komt het vanzelf goed”.

Dat is een veel voorkomende opmerking en daarmee haal je de ijstijd in huis. Denken dat je relatie beter wordt als je partner maar verandert. Veel mensen leiden onder deze houding van hun partner, want ze voelen zich in een afhankelijke rol gedrukt en ervaren geen gelijkwaardigheid.

Vraag je zelf eens af of de situatie thuis verandert, wanneer je blijft weigeren te investeren om jullie relatie uit de Siberische kou te halen? Bedenk eens of je die consequentie kunt en wilt dragen. Wil je echt in die Siberische kou samen oud worden of letterlijk alleen in die vrieskou achterblijven?

Een liefdesrelatie die niet geeft wat je er van verwacht, heeft impact op je algehele welzijn, zowel privé als zakelijk

Als drukke professional acteer je als een “topsporter”. Keer op keer haal je het beste uit de kast om jezelf helemaal te geven. Om blijvend te kunnen presteren is een thuisfront nodig, waarbij je écht kunt thuiskomen. Een thuisfront waarbij je levenslust en vitaliteit gevoed worden.

Niet voor niets dat topsporters steeds vaker persoonlijke begeleiding krijgen bij hun huwelijk, een overlijden of andere gebeurtenissen met een diepe impact. Als het thuis niet goed zit, presteert een topsporter ver beneden zijn kunnen. Niet alleen een topsporter, ook jij en ik.

Conclusie

Elke relatie loopt haarscheurtjes en barsten op. Dat is normaal en het daagt je uit om er iets mee te doen. Niet om je relatie te laten versloffen, maar het daagt je uit om in actie te komen: investeren in liefdeskennis en vaardigheden om die haarscheurtjes en barsten te helen. Hierdoor verrijkt een aangename warme bries jullie liefdesleven. Óf dat jullie gezamenlijk tot de conclusie komen dat de koek op is, dat jullie relatie nooit meer zal ademen en dat je elkaar in goed overleg de ruimte geeft om ieder een eigen weg te kunnen bewandelen.

Uit de cijfers blijkt opmerkelijk genoeg dat 55% van de mensen die scheiden, spijt hebben achteraf. Ze zeggen, als ik alle energie die ik nu in mijn stiefgezin stop, eens aan mijn 1ste relatie had besteed. Ook een nieuwe liefde levert niet perse rozengeur en maneschijn op, 60% van de stiefgezinnen gaat weer uit elkaar.

Voorkom dat je relatie op de klippen loopt

  1. Sta aan het roer van je relatiegeluk en bepaal bewust je koers.
  2. Maak gebruik van de beproefde routekaart voor liefdesgeluk om je einddoel te bereiken.
  3. Leer de liefdeslessen en vaardigheden die nodig zijn om je relatiegeluk op koers te houden.

Lees ook

10 redenen waarom je nog geen fijne relatie hebt (en hoe dat komt)

Partner niet in het lijstje met goede voornemens

Een glashelder verhaal over de kosten van een echtscheiding (en waarom investeren in je relatie zo gek nog niet is)

Investeren, vertrekken of dood naast elkaar verder leven in je relatie?

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.