Hoe relatietherapie dit koppel hielp

hoe-relatietherapie-dit-koppel-hielp“De spaghettislierten dropen langs de muur. Rode klonters pastasaus vlogen in het rond”, vertelt Gaby. “Het is gebruikelijk” vult Oscar aan, “dat tijdens onze ruzies het servies tegen de muur gaat”.

Het horen breken van aardewerk of glas is het hoogtepunt van de ruzie én voor Oscar het moment om de trap op te stuiven.

Gaby verbouwereerd en hopeloos achterlatend.

Na verloop van tijd als ze enigszins gekalmeerd is, neemt Gaby het initiatief tot contact. In haar hoofd wil ze niet toegeven. Er is echter een sterke drang om die eerste stap te zetten. Oscar moet aanvankelijk niets van haar weten. “Laat me met rust”, zegt hij. Hij keert haar de rug toe. Ze geeft niet op. Blijft hem strelen en kussen. Uiteindelijk geeft hij toe aan haar avances. Een heftige vrijpartij is het gevolg en voor even lijkt alles koek en ei.

Ondanks dat ze elkaar beterschap beloofden, faalden ze hierin jammerlijk. Bij het minste of geringste nam de zuigende werking van een ruzie het weer van ze over.

Na het vrijen, voelde Oscar zich gebruikt

Oscar legde uit “we vreeën alleen nog maar na zo’n heftige ruzie. Dat stoort me”. Oscar besloot dat hij het zo niet langer wilde. Hij nam contact met me op en stelde Gaby voor een voldongen feit. Of ze gingen dit samen oplossen. Of hij wilde met Gaby stoppen.

Gaby en Oscar wisten niet, waardoor ze het vuur in hun relatie lieten escaleren. Tijdens de gesprekken en de oefeningen, leerden ze veel over elkaar en hoe de dynamiek hen gijzelde. Stap voor stap ontrafelden ze de verschillende stappen in hun ruzies. Ondanks dat ze het spannend vonden, wilden ze hierover meer weten.

Soms kan een boek over liefdesrelaties je helpen. De ervaring leert echter, dat er in de praktijk niet veel van terecht komt om het toe te passen. Je hebt een deskundige nodig die je hierbij helpt. Iemand die je weerstanden doorziet, begrijpt en helpt overkomen.

Inzichten die je relatie ten positieve veranderen

Gaby bijvoorbeeld leerde, dat ze zichzelf nooit had toegestaan om een partner dichtbij te laten komen. Onbewust was ze bang om iemand te verliezen waar ze van hield. Dat was haar overkomen toen ze 9 was. “De gevoelens die daarbij horen, wil ik nooit meer ervaren”, zei ze.

Onbewust lokte ze een ruzie uit en liet ze deze escaleren. “Ik weet precies hoe ik het bloed onder zijn nagels haal” grijnst ze. “Vreemd genoeg trapt Oscar er iedere keer weer in”, vertelt ze verder. Door maximale afstand te creëren, vervolgens wanhopig contact proberen te krijgen en de sterren van de hemel te vrijen, durfde ze een gevoel van nabijheid aan te gaan. Oscar zei “ik voelde echter de emotionele afstand tijdens het vrijen. Daar kon ik niet meer tegen”.

Zonder deskundige begeleiding zou Gaby en Oscar het niet gered hebben. Tijdens het laatste gesprek met dit koppel, zie ik blije en ontspannen gezichten. “We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn zeker op de goede weg”, zegt een stralende Gaby. “Ik ben blij dat Oscar jouw hulp inschakelde”.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.