Hoe Tanja en Hans elkaar weer begrijpen

elkaar begrijpen

Hoe Tanja en Hans elkaar weer begrijpen

Tanja, eigenaresse van een vertaalbureau zei: ‘Eigenlijk zou het voor iedereen goed zijn om dit te weten. Het hoeft niet persé over liefdesrelaties te gaan. Dat wat we leerden, passen we ook toe bij anderen. Ik begrijp nu veel beter hoe relaties werken. Zelfs in mijn contact met klanten zoek ik nu veel eerder de verbinding.’

‘Je was totaal niet partijdig, dat vind ik zo knap. We vinden je heel deskundig, en je luistert echt heel goed. Ik zou jou en je aanbod zo bij iedereen aanraden, mits ik er geen schaamte bij zou voelen’, zei Tanja verontschuldigend.

‘Er is meer liefde tussen ons. In huis heerst meer rust, de sfeer is fijner. We zitten meer op 1 lijn, zei Tanja (32) tijdens de laatste sessie. Hans (33) vulde aan: ‘Ik voel me meer ontspannen.’

Hoe anders was de situatie toen ik 3 maanden eerder dit stel ontmoette. De spanning tussen hen was te snijden.

Na ons traject begrijpen ze elkaar weer. Je leest er meer over in dit artikel.

Eerst de verbinding zoeken

‘Het werkt echt wat je ons leerde, vertelde Hans. ‘Zelfs bij mijn kinderen pakt het positief uit. Hij zei: ‘Ons zoontje Jouri van 4 wilde niet naar de kennismiddag op de nieuwe basisschool. Hij gedroeg zich hangerig en onrustig. Hij gaf aan dat hij buikpijn had. Voor het werken met jou spoorde ik hem bij dit gedrag aan om op te schieten en niet zo te treuzelen.’

Nu vroeg ik eerst: ‘Wat is er niet leuk aan je nieuwe school? Hij begon te vertellen over de grote jongens waar hij een beetje bang voor was. Hij werd rustiger, doordat ik met hem eerst de verbinding zocht.

Schrijnende situatie

‘Ik voelde me machteloos, onrustig, verdrietig. Vaak voelde ik me eenzaam en gefrustreerd. Ik kon me niet meer concentreren op mijn werk. Het had echt invloed op mijn omzet. Ik kon me er niet toe zetten om acquisitie te doen. De situatie tussen ons was heel schrijnend, zei Tanja.

Hans: ‘We hadden regelmatig ruzie.’

‘Ophouden, jullie mogen niet schreeuwen tegen elkaar’, zei Jouri dan gekweld. Die relatieproblemen wilden we niet. Niet voor onszelf, niet voor de kinderen.’

De relatie een kans geven

Ze gaven hun relatie een kans, en namen contact met me op. Tijdens het traject werkten we samen stap voor stap toe naar meer onderling begrip. We ontrafelden hun ruzies. Ze ontdekten, met een lach en een traan, wat hun afzonderlijke behoeften waren.

Samen je leukste zelf worden

‘Het allerbelangrijkste dat ik leerde, was dat er altijd iets onder die ruzies zit. Een ruzie was voor ons eigenlijk een schreeuw om aandacht. Voor mij was dat hét inzicht om te begrijpen hoe ik het beter kan doen’, zei Tanja opgetogen. 

‘Door elkaars behoeften te kennen, en daar invulling aan te geven, reageren we veel leuker naar elkaar toe. We begrijpen elkaar echt veel beter nu. Dat vind ik zo’n eye-opener.’

Hans: ‘Dat je de verschillen tussen introvert en extravert uitlegde, gaf ons veel duidelijkheid. We weten nu hoe we daar beter rekening mee kunnen houden. Ook op dat stuk begrijpen wel elkaar nu veel beter.’

Elkaar weer begrijpen

Hopelijk haal je inspiratie uit het praktijkverhaal van Tanja en Hans. Misschien twijfel je nog of het jou ook kan helpen. Je staat hierin zeker niet alleen. Heel veel mensen vinden het een enorme stap om hulp te vragen bij hun problemen.

Mocht je toch die stap willen nemen? Neem dan eens contact met me op. Klik op de volgende link om meer te lezen over ervaringen met relatietherapie.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.