Hoe Tanja en Hans hun relatieproblemen oplosten

Relatieproblemen oplossen

Er is meer liefde tussen ons. In huis heerst meer rust, de sfeer is fijner. We zitten meer op 1 lijn, zei Tanja (32) tijdens de laatste sessie. Hans (33) vulde aan: ‘Ik voel me weer fijner.

Ze scheurde een pak speculaasjes open, pakte er één en keek ontspannen naar haar man. Het kinderspeelgoed in een hoek geveegd, naast de box voor de 8 maanden oude baby.

Hoe anders was de situatie toen ik 3 maanden eerder voor het eerst bij ze thuis kwam. De spanning tussen dit koppel was te snijden.

Lees in dit praktijkverhaal hoe ze hun relatieproblemen oplosten.

Zachte ogen gesprek

‘Het werkt echt wat je ons leerde, vertelde Hans. ‘Zelfs bij mijn kinderen pakte het zachte ogen gesprek positief uit. Hij zei: ‘Ons zoontje Jouri van 4 wilde niet naar de kennismiddag op de nieuwe basisschool. Hij gedroeg zich hangerig en onrustig. Hij gaf aan dat hij buikpijn had. Voor het werken met jou spoorde ik hem aan bij dit gedrag om op te schieten, en niet zo te treuzelen.’
Nu vroeg ik eerst: ‘Wat is er niet leuk aan je nieuwe school? Hij begon te vertellen over de grote jongens waar hij een beetje bang voor was. Hij werd rustiger, doordat ik met hem het zachte ogen gesprek voerde.

Schrijnende situatie

‘Ik voelde me machteloos, onrustig, verdrietig. Vaak voelde ik me eenzaam en gefrustreerd. De situatie tussen ons was heel schrijnend, zei Tanja.

Hans: ‘We hadden regelmatig explosies.’

‘Ophouden, jullie mogen niet schreeuwen tegen elkaar’, zei Jouri dan gekweld.

Die relatieproblemen wilden we niet. Niet voor onszelf, niet voor de kinderen.’

De relatie een kans geven

Ze gaven hun relatie een kans, en namen contact met me op. Gedurende 6 sessies en met behulp van 8 online modules werkten we samen stap voor stap toe naar meer relatiegeluk. We ontrafelden hun explosieve ruzies. We ontdekten, met een lach en een traan, wat hun afzonderlijke behoeften waren.

Tanja, eigenaresse van een vertaalbureau zei: ‘Eigenlijk zou het voor iedereen goed zijn om dit te weten. Het hoeft niet persé over liefdesrelaties te gaan. Dat wat we leerden, passen we ook toe bij anderen. Je begrijpt veel beter hoe relaties werken.’

‘Je was totaal niet partijdig, dat vind ik zo knap. We vinden je heel deskundig, en je luistert echt heel goed. Ik zou jou zo bij iedereen aanraden, ook je programma, mits ik er geen schaamte bij zou voelen’, zei Tanja verontschuldigend terwijl ze nog een koekje weghapte.

Samen je leukste zelf worden

‘Het allerbelangrijkste dat ik leerde, was het verschil in emoties en gedrag boven én onder de stippellijn. Voor mij was dat hét inzicht om te begrijpen hoe ik het beter kan doen’, zei Tanja opgetogen. ‘Door elkaars behoeften te kennen, en daar invulling aan te geven, reageren we veel leuker naar elkaar toe. Dat vind ik zo’n eye-opener.’

Hans: ‘Dat je de verschillen tussen introvert en extravert uitlegde, gaf ons veel duidelijkheid. We weten nu hoe we daar beter rekening mee kunnen houden.’

Opnieuw geluk in je relatie ervaren

Hopelijk haal je inspiratie uit het praktijkverhaal van Tanja en Hans. Leuk als je het me in een reactie hieronder laat weten.

Meer lezen over andere ervaringen met relatietherapie? Klik kan op de vorige link.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox. Na je inschrijving ontvang je alvast mijn gids voor meer intimiteit.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.