Intimiteit als voorwaarde voor een gezonde en duurzame relatie
In een liefdesrelatie voelen mensen zich geborgen en gaan ze helemaal in elkaar op. Ze tonen interesse voor elkaars bezigheden en partners ervaren steun bij elkaar. Bovendien, ondernemen ze volop activiteiten samen. Partners genieten van elkaar en verrijken elkaars leven. Kortom, deze mensen stralen letterlijk liefde uit en je ziet en voelt dat ze dol op elkaar zijn.
Helaas, zo loopt het niet altijd in liefdesrelaties.
Wat delen we eigenlijk nog?
Door bijvoorbeeld een verantwoordelijke baan, een druk sociaal leven en een huishouden draaiend houden schiet de intimiteit er regelmatig bij in. ‘Is dit het nou?’, denk je dan.
De irritaties en stress nemen nog verder toe door het gemis aan intimiteit. De afstand tussen jou en je partner groeit alsmaar verder. Uiteindelijk vraag je jezelf af “wat delen we eigenlijk nog?”
Intimiteit is een levensbehoefte
Intimiteit is een gevoel van verbondenheid met iemand anders, waarbij je volledig jezelf bent. Je voelt jezelf onder andere veilig en gekoesterd. Volgens onderzoekers bepaalt geen enkele andere factor zo onze kwaliteit van leven. En op den duur gaan geliefden lijden onder een gebrek aan intimiteit die in het begin van hun relatie volop aanwezig was.
Her en der navragen, geeft interessante maar ook verdrietige antwoorden:
“Simone is zo met haar werk bezig, ze heeft geen tijd om samen wat leuks te doen”.
“Bart gaat altijd later slapen dan ik, als hij naar bed gaat ben ik allang in slaap gevallen”.
“John geeft aan dat zijn partner maar moet begrijpen dat de focus op zijn carrière nu even voorgaat. Mieke trekt vervolgens haar eigen plan en maakt steeds meer afspraken met anderen zonder John”.
Intimiteit als voorwaarde voor een gezonde relatie
Hoe meer intimiteit, hoe tevredener we zijn over onze relatie. Intimiteit is dan ook iets wat je samen met elkaar doet, waardoor een diep gevoel van verbondenheid ontstaat. Volgens psycholoog Bert Uchino is een goede relatie het beste recept voor gezondheid en het beste middel tegen veroudering. Je kunt eigenlijk alleen in optima forma zijn wanneer je een diepe verbintenis hebt met iemand anders. Dat komt voor een deel omdat we veel meer sociale wezens zijn dan dat we in onze individuele maatschap op dit moment wensen in te zien.
Wat is intimiteit?
Bij intimiteit denken we al snel aan seks. Dat is te kort door de bocht. Weliswaar is seks een aspect van intimiteit, maar er zijn ook andere hele belangrijke gebieden van intimiteit, zoals:
1 Mentale intimiteit
2 Sociale intimiteit
3 Emotionele intimiteit
4 Spirituele intimiteit
5 Lichamelijke of fysieke intimiteit
6 Seksuele intimiteit
Verschil in behoefte aan intimiteit
Een belangrijke oorzaak van de problemen in een relatie is dat beide partners verschillen in het soort intimiteit waar ze naar verlangen. Tineke is bijvoorbeeld lichamelijk ingesteld waardoor ze veel wil knuffelen en hand in hand wil lopen terwijl George veel meer behoefte heeft aan intellectuele intimiteit. Hij wil veel liever met haar discussiëren over de opzet van zijn bedrijf.
Kees wil het liefst zijn verdriet met haar delen, terwijl Marion niet goed kan omgaan met zijn emotionele behoefte.
De liefde is er vaak nog, maar de beleving in intimiteit is verschillend en liefdespartners hebben vaak nog niet genoeg kennis hierover om de afstand en de irritaties te kunnen doorbreken.
Geen 100% match
Het belangrijkste aspect is, dat je heel goed je eigen intimiteitsbehoeften kent. Dat je van jezelf weet waar je voorkeuren liggen en waarin je je verder wilt ontwikkelen. Dat je ook de intimiteitsbehoeften van je partner kent.
Die van jou en je partner matchen waarschijnlijk niet voor 100%.
Hoe je meer intimiteit in je relatie krijgt
Dat betekent dat het wijs is dat jij en je lief in alle openheid met elkaar hierover een gesprek aangaan. Sta open staan voor elkaars behoeften. Toon begrip en wees bereidt bent om rekening te houden met elkaars intimiteitsbehoeften.
Bijvoorbeeld, je besluit samen om minstens 1x in de 2 weken een wandelroute te lopen van minimaal 15 km met na afloop een heerlijke diner.
Of je wilt graag leren hoe je je partner een superfijne ontspannende lichaamsmassage geeft, omdat zij meer behoefte heeft aan lichamelijke intimiteit en jij graag meer dingen samen wilt doen.
Het resultaat van aandacht geven aan elkaars intimiteitsbehoeften, zal een betere liefdesrelatie zijn.
Als er geen intimiteit meer is, zeggen stellen:
- Hij ziet me niet staan. Als hij thuis komt van zijn werk, krijg ik nog geen kus of een knuffel. Hij eet even wat en de rest van de avond zit hij achter zijn laptop. Ik weet niet hoe ik hem moet bereiken.
- Ik kan het nooit goed doen bij haar, dus geef ik het op. Het heeft toch geen zin.
- Het eerste wat ze vraagt als ze thuis komt, is of ik mijn to-do lijstje af heb. Deze afstandelijke houding verlamt me. Ik ben toch niet één van haar medewerkers.
- Wat ik ook doe hij heeft alleen maar kritiek op me. Het ligt allemaal aan mij en ik doe het nooit goed. Ik zeg meestal niets meer, want een gesprek mondt uit in een discussie die hij hoe dan ook wil winnen. Ik trek me terug en verval tot stilzwijgen.
Hoe de meest kwetsbare emoties het relatieconflict in stand houden
Jarenlang zijn bovenstaande problemen gezien als ruzie en een machtsstrijd tussen geliefden. Door deze problemen komt de intimiteit onder druk te staan en beide partners lijden hier onder. De oplossing hiervoor werd gezocht door geliefden te trainen in probleemoplossende vaardigheden, zoals communicatietrainingen en onderhandelingsvaardigheden. Of het probleem ging men te lijf gegaan door in het verleden te graven om uit te vinden waarom geliefden zich gedragen zoals ze doen.
De oplossing zocht men voornamelijk in het aanleren van cognitieve vaardigheden. Vaardigheden die zich vooral in het hoofd afspelen en waarbij de oorzaken van de onderliggende emoties nauwelijks aan bod komen.
De emotionele afstand tussen geliefden herstellen
De hechtingstheorie (Bowlby – Sue Johnson) geeft een nieuw perspectief op relaties. Volgens deze theorie gaat het niet om conflict en controle. Het gaat er om om de ontstane emotionele afstand op te lossen tussen geliefden.
Samengevat, het gebrek aan verbondenheid en veiligheid in een relatie zorgt ervoor dat
1) onze emoties afstompen, waardoor we ons in onszelf terugtrekken en onze hechtingsbehoeften ontkennen of
2) we luisteren naar onze angst en we vechten voor erkenning en respons.
Geen aandacht meer voor elkaar
Geliefden in nood voelen zich emotioneel te kort gedaan, afgewezen en in de steek gelaten. Ons hechtingsalarm gaat af bij een gevoel van emotionele verwaarlozing en verlatenheid. We schieten in een vecht- of vluchtreactie. Doordat deze sterke emotie van “overleven” de overhand neemt tijdens een ruzie, zien we niet de emotionele pijn van waaruit onze geliefde zich gedraagt. Laat staan dat onze geliefde zich hier zelf van bewust is. Immers, een negatieve reactie van een geliefde kan een wanhopige poging zijn om om te gaan met hechtingsangsten. Net zoals een negatieve reactie van jou op je geliefde eveneens het gevolg kan zijn van emotionele pijn en hechtingsangsten.
Rafelige liefdesband
Relatieconflicten in dat perspectief zien we als
angstige reacties tegen het rafelen van de liefdesband en een vraag om een hernieuwde emotionele betrokkenheid bij elkaar” – Sue Johnson.
Relatieconflicten los je onder andere op door een veilige omgeving te creëren en de emotionele betrokkenheid bij elkaar te herstellen.
Dit lukt alleen als beide partners bereid zijn om hun relatie te onderzoeken en te veranderen.
Lees ook
3 belangrijke mythes over intimiteit ontrafeld
10 tips waarmee je een sprankelende en intieme relatie krijgt
Wat ons het meest gelukkig maakt en de impact voor relaties