Meer intimiteit creëren in je relatie en je leven begint met jou
Intimiteit creëren begint met jou als je verlangt naar intimiteit met een ander persoon. En de snelste weg naar intimiteit krijgen we door seks. Denken veel mensen. De werkelijkheid ziet er echter anders uit. Namelijk, niet de seks opent de deur naar intimiteit, maar juist intimiteit opent de deur naar een geweldig liefdesleven. In dit artikel lees je er meer over.
Intimiteit begint met jou
Echte intimiteit begint allereerst met het voelen van verbinding met jezelf. Vooral verbinding met jezelf op zowel emotioneel, fysiek en seksueel gebied. En vervolgens jezelf open durven stellen voor een ander.
Het durven delen van je meest kwetsbare gevoelens en je diepste verlangens en behoeften is dus belangrijk. Hierdoor geef je de ander namelijk de mogelijkheid om je daadwerkelijk te zien en te ervaren. Het gaat bij intimiteit om het meest kwetsbare deel van jou met je pijnplekken, trauma’s en schaduwkanten. Evenals om je dromen, motivaties, waarden, (erotische) fantasieën, verlangens en behoeften. Tenslotte betekent intiem zijn met een ander jezelf laten zien en de ander de ruimte geven om hetzelfde te doen.
Het Engelse woord voor intimiteit ‘intimacy’ geeft dit mooi weer. Intimacy ook wel geschreven als IN-TO-ME-SEE betekent vrij vertaald ‘ik zie in mij’ ofwel ‘ik zie mijn meest innerlijke‘.
Intimiteit creëren in je relatie
Laten zien wie je werkelijk bent, voelt voor veel mensen beangstigend. De schijn op houden, een masker opzetten en mooi weer spelen leren we al heel vroeg. Echter, als je verlangt naar intimiteit werkt het opzetten van een masker niet meer.
Gelukkig hoeft jezelf blootgeven niet in één keer of met iedereen. Intimiteit ontwikkelt zich gedurende je relatie naarmate gevoelens van veiligheid en vertrouwen toenemen. Als je er tenminste de tijd voor neemt en aandacht aan elkaars innerlijke en fysieke wereld besteedt.
Wat intimiteit creëren zoal inhoudt
- Samen een veilige plek creëren om zowel verdriet, tranen en pijn te delen. En om samen successen te vieren, te lachen en plezier te hebben.
- Zonder oordelen en kritiek je ideeën en gevoelens, gedachten en meningen delen.
- Samen weten hoe je problemen en wederzijdse verschillen naar tevredenheid oplost.
- Elkaars overeenkomsten vieren en elkaars verschillen accepteren.
- Samen onderzoeken wat jullie seksuele intimiteit aantrekkelijk en bevredigend maakt. Je deelt bijvoorbeeld erotische fantasieën en voert deze samen met wederzijdse goedvinden uit.
- Een leven samen uitstippelen met gedeelde verlangens en ruimte voor elkaars eigenheid.
Nabijheid betekent nog geen intimiteit
De diepere liefde van een partnerrelatie ervaar je nooit zonder ruimte voor openheid en kwetsbaarheid. Zonder dat stagneert je relatie op het niveau van nabijheid. Je deelt weliswaar hetzelfde huis, het bed en de vakanties maar zonder een gevoel van intimiteit en vervulling. Je voedt samen de kinderen op, regelt het huishouden maar diep van binnen voel je je alleen en eenzaam. Dit patroon gaat vaak jarenlang door. Totdat je besluit om het liefdesvuur weer op te stoken of om de stekker eruit te trekken.
2 praktijkvoorbeelden van nabijheid zonder intimiteit
Mariette trok na 8 maanden huwelijk en 5 jaar relatie de stekker er uit
De drukte van de verbouwing en de voorbereidingen van het huwelijk verdoezelden het. Ze deelden niets intiems meer ook al zagen ze elkaar veel. ‘We vormen een goed klus- en regelteam, maar ik kan niet met hem praten. Hij praat nooit over zijn gevoel of over de problemen op zijn werk’, zei ze. Ze realiseerde het zich te laat: een liefdesrelatie houdt meer in dan alleen een goed logistiek team vormen. Ze ontbinden hun huwelijk in goede harmonie en koesteren hun vriendschap.
Elise voelde zich al jaren alleen en eenzaam in de relatie.
Ze zei: ‘Op alle moeilijke momenten laat hij het afweten. Ook met de kinderen. Ik doe en regel alles. Hij neemt mijn gevoelens niet serieus en bagatelliseert ze. Mijn pijn en verdriet mogen er niet zijn.’ Ze wil niet meer verder met deze relatie. Ondanks zijn gepleit waarbij hij aangeeft zijn best te doen om te veranderen. Ze gelooft er niet meer in en zet de scheiding in gang. Op aandringen van de mediator komen ze voor een gesprek bij mij. Misschien viel er nog iets te redden. Ze bleef echter bij haar definitieve beslissing. Ondanks de pijnlijke keuze om het huwelijk te ontbinden, doen ze hun best om een vechtscheiding te voorkomen.
Kortom, een relatie zonder intimiteit bloedt uiteindelijk dood.
De optelsom van intimiteit creëren
Intimiteit creëren houdt onder andere in:
- Inzichten krijgen in de belangrijkste aspecten van een intieme relatie.
- Reflecteren over jezelf in de dynamiek met de ander: wat staat er in de weg om intimiteit te ervaren?
- Moedige stappen durven zetten om het anders te doen.
- Niet werkende patronen doorbreken.
- Jezelf durven laten zien met je verlangens en je angsten waarbij
- De ander zichzelf ook durft te laten zien.
- Spijt weten te betuigen op de juiste manier.
- Genieten, plezier hebben, samen verschillen weten op te lossen, leuke dingen samen doen.
- Samen invulling geven aan jullie stip op de horizon.
De mate waarin je investeert in intimiteit, bepaalt dus of je een vervullend seks- en liefdesleven ervaart. Dat laatste geldt dat natuurlijk ook voor je partner, want een bevredigend liefdesleven creëer je vooral met zijn tweeën.
Moed tonen en intimiteit creëren gaan hand in hand
Door verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en je relatie toon je moed. Je durft namelijk je angsten en je kwetsbaarheden aan te kijken en te delen. Op een volwassen manier spreek je je uit over je verlangens en je behoeften. Je vervalt niet meer in de rol van slachtoffer, aanklager of de redder. Eisen, klagen of jezelf terug trekken doe je niet meer. En je vraagt duidelijk en concreet wat je nodig hebt om te groeien zowel als persoon als in je relatie. Dat doe je dan zowel op het gebied van:
Als je verlangt naar meer intimiteit in je relatie en leven
Je potentieel tot intimiteit diep wegstoppen, kent nogal wat oorzaken. Bijvoorbeeld, denk aan emotionele verwaarlozing, mishandeling, pesten, doodzwijgen en misbruik. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in je partner claimen, jaloezie, verslavingsgedrag, emotionele afstand bewaren, bindingsangst, verlatingsangst, perfectionisme, pleasen, controle uitoefenen, de schijn ophouden, seks afdwingen of juist afhouden, etc.
Eerdere vervelende ervaringen zorgen voor deze (on)bewuste manier van doen. Inzicht krijgen hierin vervangt je huidige scriptmatige gedrag in bewuster en effectiever gedrag. Een veilige en vertrouwde setting helpt je hierbij. Pas dan durf je namelijk die moedige stap tot verandering te zetten.
Je liefdesleven transformeren
Wil je meer intimiteit creëren in je relatie en je leven, alleen of samen met je partner? Via mijn diensten bied ik diverse mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Graag ga ik met je in gesprek om te kijken naar de oplossing voor jou/jullie vraagstuk. Neem contact met me op of bel me via 06 13 22 44 27.
Ik kijk uit naar je reactie.