Intimiteit en het verschil met seksualiteit in liefdesrelaties

Intimiteit en het verschil met seksualiteit

Intimiteit en het verschil met seksualiteit in liefdesrelaties

Intimiteit en het verschil met seksualiteit is vaak niet duidelijk. Met intimiteit en seksualiteit bedoelen de meeste mensen immers hetzelfde. We doen alsof deze twee begrippen identiek zijn. Als gevolg hiervan gebruiken we deze termen door elkaar. Lees in het artikel dat dit onterecht is en waarom alle aspecten van intimiteit aandacht verdienen.

Intimiteit

Intimiteit is een gevoel van verbondenheid met een ander. In het contact met die ander, voel je je helemaal op je gemak:  je bent je authentieke zelf. Hoe meer intimiteit je ervaart, hoe gelukkiger en liefdevoller je je voelt. Deze connectie of verbondenheid ervaren we op verschillende manieren.

Verschillende vormen van intimiteit

In de inleiding gaf ik al aan dat er verschil bestaat tussen intimiteit en seksualiteit.

Allereerst, intimiteit vormt de overkoepelende vorm van verbondenheid. Zowel met jezelf als met anderen.

Ten tweede, het is superbelangrijk om te beseffen dat er verschillende vormen van intimiteit voorkomen. Niet alleen omvat elke vorm karakteristieke kennis, maar vereist ook specifieke vaardigheden.

In mijn praktijk werk ik met de onderstaande 6 vormen van intimiteit. Hierbij is de één niet belangrijker dan de ander. Ze doen er allemaal toe. De mate van belangrijkheid verschilt echter van persoon tot persoon. Hieronder noem ik de verschillende vormen.

Intimiteit

  1. Emotioneel
  2. Mentaal
  3. Sociaal
  4. Fysiek
  5. Seksueel
  6. Spiritueel

Nuances van intimiteit kwijtgeraakt

Volgens deze manier van denken maakt seksualiteit deel uit van intimiteit. Hieruit volgt dat intimiteit dus veel meer inhoudt dan alleen maar seksualiteit. Jammer genoeg raakten we ergens in onze geschiedenis deze prachtige nuances van intimiteit kwijt. Immers, juist deze gelaagdheid maakt intimiteit in een relatie zo rijk, bijzonder en verdiepend.

Seksuele intimiteit

Google op het zoekwoord seks en binnen 50 seconden krijg je 326 miljoen links. Dat geeft al de grootte van dit thema aan. Met deze hoeveelheid aan informatie verwacht je geen seksuele onvrede meer, toch?

De werkelijkheid ziet er anders uit. Seks in marketing zie je overal en verkoopt nog steeds als de beste, maar in een relatie praten we er des te minder over.

Breng verdieping aan in je relatie

Seks hoort bij een relatie, toch investeren weinig stellen in een verdieping van hun seksleven. We geloven liever dat fijne seks vooral vanzelf ontstaat of we durven ons bijvoorbeeld niet kwetsbaar op te stellen om die verdieping te krijgen. Of het lukt alsmaar niet om uit het hoofd en in je lijf te gaan en je over te geven aan je partner.

Beminnen met je hart

Het begrip seks vind ik een recht-toe-aan begrip waar ik weinig mee kan. Liever praat ik over beminnen.

Beminnen is namelijk een vaardigheid. De finesse van het beminnen verbeter je alleen maar door er over te praten en het te doen. Om echte eenheid te ervaren met je partner vrij je namelijk met je hart. Je weet hoe je hiermee je partner opent. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel met al haar/zijn gevoeligheden. Tegelijkertijd durf jij de ander toe te laten en je meest kwetsbare ik te laten zien.

Seksuele intimiteit

Kortom, alleen door deze emotionele – en fysieke wederkerigheid ervaar je eenheid of versmelting en komen alle vormen van intimiteit samen.

Met seksuele intimiteit verken ik onder andere het gebied van de erotiek, hartstocht, verleiding, sensualiteit, lust, geilheid, uit je hoofd in je lijf, beminnen, zelfbeminning, overgave, manlijk genot en vrouwelijk genot.

Intimiteit en het verschil met seksualiteit uitgelegd

In dit artikel ging ik in op een wijdverbreid misverstand: namelijk dat intimiteit en seksualiteit één en hetzelfde is. Dat is dus niet zo. Al die andere vormen van intimiteit spelen eveneens een belangrijke rol in een partnerrelatie. Bovendien bestaan er onderling verschillen in behoeften aan intimiteit.

Generaliserend

Men zegt bijvoorbeeld dat vrouwen emotionele intimiteit nodig hebben om fijne seks te hebben. Mannen daarentegen hebben fijne seks nodig om emotionele nabijheid te ervaren.

Ofschoon dit inderdaad voorkomt, ligt deze generalisatie een stuk genuanceerder.

Kortom, intimiteit bestaat uit vele nuances en de diverse vormen verdienen allemaal aandacht in je relatie.

Verlang je naar een relatie met meer overvloed, zodat de liefde weer stroomt?

Verlang je naar verdieping van de intimiteit in je relatie? Vertel me je vraagstuk en dan kijk ik samen met jou hoe ik jou/jullie het beste kan helpen. Of lees eens het boek Houd me Vast van Sue Johnson. Als je haar methode, waar ik ook mee werk, toepast dan leg je een stevig fundament in je relatie.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Lees hierover meer in mijn privacyverklaring.

BewarenBewaren

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.