Hoe Ciska en Tom de intimiteit in hun relatie herstelden

intimiteit herstellen

Ik trek het niet lang meer om samen te leven én geen intimiteiten te delen met mijn man, zei Ciska.

Ciska en Tom waren elkaar kwijt geraakt in hun huwelijk. Zorgen en verlangens werden onder andere niet meer gedeeld. Ergernissen over en weer leidden tot dagenlang gemok of stilzwijgen. In bed vertoefden ze elk krampachting op hun eigen helft. Gezamenlijke activiteiten werden beperkt tot het verplichte minimum, zoals verjaardagen en feestdagen. Vakanties liepen steevast uit op gedonder.

Geen van beiden wisten ze hoe ze deze situatie moesten veranderen. Tom gaf aan zich machteloos te voelen, niet te weten hoe het anders te doen.

Zonder intimiteit geen glans

Het woord intimiteit stamt af van het Latijnse woord “intimus”. Het betekent “boezemvriend“, “vertrouweling“. Intimiteit heeft dus te maken met “vertrouwelijkheid“. Het heeft te maken met het uitwisselen van verlangens en behoeften die op een dieper niveau in jou aanwezig zijn.

Helaas roept het woord intimiteit regelmatig verwarring op. De volksmond legt intimiteit vaak uit als seksuele intimiteit. Echter, intimiteit kent verschillende vormen met elk een eigen taal. Seksuele intimiteit is er slechts 1 van. Minstens zo belangrijk voor een sprankelende relatie betreft aandacht geven aan emotionele – en fysieke intimiteit

Wanneer je geen intimiteiten deelt, voel je je bijvoorbeeld eenzaam, angstig, verdrietig, niet gezien en niet gewaardeerd.

Hierdoor ontbreekt de glans in je leven. Als gevolg dat je levenslust verpietert.

Logisch, want je levensenergie ontbeert noodzakelijke voeding.

Het klassieke 2 voor 12 koppel

Ciska en Tom schakelden net als de meeste koppels in zwaar weer op de valreep mijn hulp in om hun relatie nieuw leven in te blazen.

Hieronder geef ik je een aantal stappen die ze doorliepen, waardoor de intimiteit herstelde en de glans in hun leven terugkwam.

  1. Herstellen van de emotionele verbinding door opnieuw veiligheid te creëren, zodat je je weer open durf te stellen.
  2. Samen tegen het negatieve relatiepatroon vechten, zodat je stopt met elkaar te bevechten.
  3. Ontwikkelen van empathische vaardigheden, zodat de ander zich daadwerkelijk door jou gezien, gehoord en geliefd voelt.
  4. Kwetsbaarheid durven tonen door je pijnplekken te delen, zodat je deze kunt helen in je relatie.
  5. De hernieuwde intimiteit levend houden door TIJD voor elkaar vrij te plannen en SAMEN leuke dingen te ondernemen.

Helemaal in de flow van deze opleving knapten ze hun fietsen op om een gezamenlijke passie nieuw leven in te blazen. Het gevolg is dat ze 1x in de maand samen een lange fietstocht ondernemen. Bij slecht weer  gaan ze naar de sauna.

Kortom, die ene dag in de maand staat in elk geval exclusief gereserveerd voor intimiteit, zodat hun relatie blijft sprankelen.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.