Versterk de intimiteit met je introverte partner

Versterk de intimiteit met je introverte partner

Versterk de intimiteit met je introverte partner

In dit artikel vertel ikke hoe je de intimiteit met je introverte partner versterkt. Ter illustratie eerst een praktijkvoorbeeld.

Peter zijn conclusie: een relatie tussen een introvert en een extravert persoon is gedoemd te mislukken. Hij vertelde dat zijn relatie van een half jaar voorbij is. “Hij trok het niet meer”, zei Peter. “De sex was geweldig, maar verder was er geen contact met haar te krijgen”, liet hij me weten. “Ze zat liever met een boek, dan dat ze met mij uit wilde”, mopperde hij. “Ik weet dat ik extravert ben, maar dat gedrag van haar is toch niet normaal?”, vroeg hij bozig. Verder nog een hele tirade met als strekking, dat hij nooit meer met een introvert een relatie wil.

Dat introverte mensen het vooral met elkaar moeten doen.

Ben je ook wel eens gekwetst door de behoefte aan “alleen-tijd” van je introverte geliefde? Word je als introvert van tijd tot tijd helemaal gek van het geklets van je extraverte partner? Denk je ook dat een liefdesrelatie tussen een extravert en een introvert persoon gedoemd is om te falen?

Met de onderstaande suggesties had Peter niet zo’n kater overgehouden aan deze relatie

Algemeen denkt men dat introverte mensen niet geïnteresseerd zijn in andere mensen. Dat is natuurlijk niet waar. Introverte mensen zijn juist in staat om een intieme en diepgaande verbinding aan te gaan. Susan Cain schreef hierover een bestseller.

Er bestaan verschillen tussen introverte en extraverte personen op het gebied van:

  • sociale behoeften
  • communicatiestijlen
  • de manier waarop ze energie krijgen

Vaak weet je dit niet. Hierdoor ontstaan onbegrip en conflicten in een liefdesrelatie tussen een introvert en een extravert. Het gevolg is minder of geen intimiteit meer.

Versterk de intimiteit met je introverte partner:

1 Realiseer je dat introverte geliefden niet veel mensen toelaten in hun innerlijke wereld

Jij bent dus belangrijk als je deel uitmaakt van hun leven.

2 Je introverte partner heeft “alleen-tijd” nodig om gezond en gelukkig te zijn

Een eigen bubble is noodzakelijk voor de introvert om zich op te laden, na te denken en creatieve ideeën te bedenken. Als extraverte partner kan dit pijnlijk voor je zijn. Je voelt je buitengesloten. Maak samen afspraken over de hoeveelheid “alleen-tijd” en waneer. Bijvoorbeeld, gun je introverte partner een uurtje rust na het werk, zodat je daarna samen dingen onderneemt.

3 Vat het niet persoonlijk op dat je introverte partner “alleen-tijd” nodig heeft

Het betekent niet dat hij/zij niet van je houdt.

4 Stel open vragen als je wilt dat je introverte partner meer over zichzelf vertelt

Luister geduldig en onderbreek je geliefde niet. Hou je eigen verhaal voor je. Dat komt later. Je introverte partner deelt alleen haar/zijn diepste verlangens, dromen, angsten e.d. wanneer jij aandacht en tijd hieraan besteedt.

5 Respecteer dat je introverte partner minder behoefte heeft aan sociale activiteiten

Een introvert ervaart gesprekken op feestjes en andere gezellige bijeenkomsten als oppervlakkig. Je introverte geliefde heeft moeite met gebabbel en zit niet te wachten om met jou allerlei feestjes en borrels af te struinen. Spreek met elkaar af hoevaak je samen naar feestjes en borrels gaat. Accepteer om van tijd tot tijd alleen te gaan, zodat je introverte geliefde “alleen-tijd” heeft om op te laden.

6 Realiseer je dat je introverte partner op een andere manier conflicten oplost

Je introverte partner wil eerst goed nadenken over verschillende standpunten. Als extravert wil je het liefst direct discussiëren om tot een oplossing te komen. Een kleine time-out helpt om te voorkomen dat je vast loopt in het conflict.

7 Accepteer je introverte partner en verander hem/haar niet

Een levenslange loyaliteit valt je ten deel.

Vind je de suggesties hoe je de intimiteit met je introverte partner versterkt bruikbaar? Ik lees het graag van je in een reactie hieronder.

Meer lezen over intimiteit met je introverte partner

Hoe je als introvert persoon jezelf blijft in een wereld die niet ophoudt met praten

Hoe je als introvert en extravert stel de intimiteit in je relatie behoudt

‘Introvert en de liefde lijkt me lastig’, zei de interviewer

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.