Inzichten voor meer focus en balans in je relatie

inzichten focus balans

De natuur geeft vaak inzichten voor meer focus en balans in je relatie en in je leven. Voor mij werkt het vaak zo en als fan van Oosterse filosofieën lees ik regelmatig over de lessen die de natuur ons biedt.

Eén zo’n plant waar veel van valt te leren, betreft de bamboe.

Wees als bamboe, in de storm buigt ze mee, ze veert overeind en ze breekt nooit

De buigzame en altijd groene bamboe symboliseert in Japan standvastigheid en hoop. Pas de symboliek van bamboe toe in je relatie en je krijgt meer focus en balans.

Wees buigzaam, maar breek niet. Wees flexibel en stevig geworteld.

De stam van de bamboe is hard en sterk. De wortels staan stevig verankerd in de bodem. De kracht van bamboe is dat het meebuigt. Ongeacht het kleinste zuchtje wind of een storm. Bamboe vecht niet tegen datgene wat hem overkomt, maar het beweegt mee zonder zijn standvastigheid te verliezen.

Je partner verschilt van jou. Dat is normaal. Jij houdt bijvoorbeeld van lange wandelingen in de natuur, hij geeft daar niets om. Probeer elkaar niet te veranderen, maar geef elkaar de ruimte om ook je eigen behoeften en dromen te beleven.

Gebruik je veerkracht om je te herstellen

In de winter buigt bamboe steeds verder. Dit komt door het toegenomen gewicht van de sneeuw. Totdat op een dag de sneeuw te zwaar wordt en er gewoon af valt, waardoor de bamboe weer rechtop veert en alle resterende sneeuw eraf schudt. De bamboe doorstaat de zware last van de sneeuw, maar behoudt het vermogen om zich te herstellen en weer overeind te komen.

Een burn-out, een affaire, problemen met de kinderen, etc. zet je relatie enorm onder druk. Laat je echter hierdoor niet uit het veld slaan. Deze groeipijnen bieden je de gelegenheid om versneld nieuwe inzichten te krijgen en nieuwe vaardigheden te leren. De meeste koppels komen er na een crisis sterker uit.

Ervaar wijsheid in de leegte

Om open te staan voor nieuwe kennis en wijsheid van anderen of de natuur is het noodzakelijk, dat je je hoofd leeg maakt van bijvoorbeeld angsten, vooringenomenheid en ‘ja maar’. Een vol kopje kun je immers ook niet bijschenken. De holle stam van de bamboe herinnert ons eraan dat ons hoofd vaak te vol is, waardoor er geen ruimte meer is voor je liefdesleven.

De agenda van veel koppels geeft te weinig ruimte voor ontspanning. Als er te weinig ontspanning is, krijg je relatiestress. Dat leidt tot te weinig plezier samen en in bed tot de nodige en langdurige koelte. Daarom pleit ik voor een liefdesagenda.

Geloof in je eigen kracht

Op het eerste gezicht ziet bamboe er misschien niet zo indrukwekkend uit in vergelijking met andere grote bomen. Echter, bamboe doorstaat hele koude winters en hete zomers en vaak is bamboe de enige die nog rechtop staat na een hevige storm. Bamboe is zeker niet zo fragiel als het lijkt. We kunnen daarvan leren dat we ook onze eigen kracht niet moeten onderschatten.

Zoek de onvervulde behoeften achter de pijn

Wanneer 2 mensen een liefdesrelatie aangaan, brengen ze allebei hun rugzakje mee. Vaak raken ze hierdoor verstrikt in allerlei gedoe. Dat leidt bijvoorbeeld tot ruzies of juist tot afstand. Of je nou ruzie maakt of juist afstand creëert het zijn allebei manieren om jezelf te beschermen tegen oude pijn. Realiseer je dat onder die oude pijn juist een onvervulde behoefte ligt te sluimeren die dolgraag wakker gekust wilt worden.

Ontrafel die oude pijn, deel het met je partner en je relatie wordt er een stuk sterker door.

Inzichten krijgen: sta open voor nieuwe lessen

Bamboe heeft een enorme groeikracht. Bamboe kan wel tot 1 meter per dag groeien afhankelijk van het soort bamboe. Dit leert ons dat je nooit klaar bent met leren. Zelfs van tegenslagen kun je leren. Juist bij tegenslagen, want je krijgt je de kans om op een intensieve en snelle manier te leren van deze situatie.

De groeipijnen in je relatie zorgen ervoor dat je versnelt ervaart en leert. Juist je partner schuurt tegen je emotionele huid aan. Dat is heel logisch. Door samen hierover te reflecteren krijg je een schat aan informatie over jezelf en je relatie.

Help je partner om de beste versie van zichzelf te worden

Bamboe heeft ongelooflijk veel toepassingsmogelijkheden. De bladeren, de jonge bamboescheuten, bamboesap, de stengel, etc. Alles van de bamboe is bruikbaar. De traditionele levenswijze ontkende de natuur niet, maar maakte er zoveel mogelijk gebruik van. Wat we hiervan kunnen leren is, dat we zoveel mogelijk onze eigen talenten en vaardigheden in kunnen zetten om onze partner te helpen en te ondersteunen.

Een super belangrijke vaardigheid in een liefdesrelatie is om inzichten te krijgen in de pijn van je partner, die te begrijpen en er op die momenten voor je partner te zijn, terwijl je zelf ook nog met je eigen pijn worstelt. Als dat lukt, heb je een compassievolle relatie en geef je elkaar een enorm groot geschenk.

‘Van de pijnboom leert u over de pijnboom. En van de bamboe over de bamboe’

Basho, zendichter (1644 – 1694 N. Chr.)

Aan de slag met het vergroten van je inzichten in relatiebewustzijn

Worstelen met je relatie is nergens voor nodig. De huidige kennis van de relatiewetenschappen is vertaald in praktische handvatten en vaardigheden die iedereen kan leren. Hiermee vergroot je je relatiebewustzijn, zodat je meer overvloed in je relatie ervaart, waardoor de liefde, vitaliteit en intimiteit weer kan stromen.

Neem contact met me op als je dit interessant vindt. Ik help je graag.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.