Kosten van een echtscheiding (en waarom een investering in je relatie zo gek nog niet is)

kosten van een echtscheiding

De kosten van een echtscheiding verhelderd

“De investering voor jouw succesvolle relatieprogramma’s valt in het niet bij de kosten van een relatie die op de klippen loopt”, zei hij.

Dat was ruim een half jaar geleden. Het zinnetje echode in mijn gedachten. Om uiteindelijk te verdwijnen in het mistige gedeelte in mijn hoofd.

Totdat ik Wilma Richters van Richters Alimentatie & Mediation tegen het lijf liep. Opeens was daar het zinnetje van Gijs weer.

“Wat zijn de kosten van een echtscheiding eigenlijk?”, vroeg ik haar nieuwsgierig. “Dat varieert van €2000 tot wel tienduizenden euro’s”, zei ze. “Als een stel elkaars bloed drinkt, loopt het snel in de duizenden euro’s”. “Dan heb je alleen nog maar de kosten om tot een echtscheidingsconvenant te komen”, vertelde ze. “Daar komen bijvoorbeeld de kosten bij voor het draaiende houden van het tweede huishouden”. “En wat dacht je van de psychische kosten?”.

Ik dacht aan de investering voor mijn relatieprogramma’s. Dát blijkt een schijntje van de kosten, die je maakt als je gaat scheiden. Ik schreef eens over de overwegingen om anders te kijken naar het vragen van hulp bij relatieproblemen. Die financiële kant, die onderzocht ik nog niet eerder.

Het verschil in kosten tussen een schone scheiding, overlegscheiding en een vechtscheiding

Ik vroeg Wilma het hemd van het lijf. Om het overzichtelijk te houden, nam ze een stel als voorbeeld dat in gemeenschap van goederen trouwde.

“Moet je horen”, zei ze. Er moet eerst een echtscheidingsconvenant komen, dat is wettelijk verplicht. In het echtscheidingsconvenant staan alle afspraken die te maken hebben met de scheiding. Het betreft afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen. Bij minderjarige kinderen vormt het ouderschapsplan een onderdeel van het echtscheidingsconvenant.

Wilma vertelde over 3 trajecten om tot een echtscheidingsconvenant te komen.

  1. Schone scheiding: gezamenlijk overleg tussen de echtgenoten met 1 mediator of 1 advocaat.
  2. Overlegscheiding: gezamenlijk overleg tussen de echtgenoten met elk een eigen advocaat.
  3. Vechtscheiding: geen overleg mogelijk, beide echtgenote  nemen elk een eigen advocaat, het overleg verloopt via de advocaten, de rechter bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt.

Een advocaat, een notaris of een mediator mag een echtscheidingsconvenant opstellen.

“Oké”, zei ik “dat is me helder”. “Hoe zit het met de financiële impact per traject om tot een echtscheidingsconvenant te komen?”.

“Luister”, zei ze “dat leg ik je uit, voor het gemak vertel ik alle bedragen inclusief btw”.

“Weet je een voorbeeld per traject?” ,vroeg ik, “dan leeft het meer voor mij”.

Terwijl ik dat vroeg, dacht ik aan de koppels die een relatieprogramma bij mij volgden. Ze investeerden in hun relatie, waardoor ze hun relatie nieuw leven inbliezen.

Ad 1 Schone scheiding – €2000

Dit bemiddelingstraject met een mediator is zonder meer het goedkoopste. Beide echtgenoten stellen zich open en transparant op in de gesprekken. Hierdoor komen ze snel tot een echtscheidingsconvenant, waarin beide partijen het over eens zijn Het grote voordeel van zo’n scheiding, is het ontbreken van wantrouwen.

Reken op €285 voor het griffierecht van de rechtbank + €250 voor een advocaat om het echtscheidingsconvenant in te dienen bij de rechtbank (het is namelijk verplicht dat de betreffende advocaat de partijen in persoon spreekt en ook wil deze advocaat de inhoud van het convenant checken). Tel daarbij op €1500 voor de mediatorkosten, die tevens de berekeningen doet. Dat bedrag komt tot stand voor 3 gesprekken van circa 2 uur + 4 uur voor het maken van alimentatieberekeningen, aanpassingen doorvoeren en het opstellen van het concept en het definitieve convenant.

Wim en Marjan, beiden tegen de pensioengerechtige leeftijd wilden eigenlijk alleen maar een berekening voor het afspreken van partneralimentatie. Tijdens dat gesprek vroeg zij echter de gehele echtscheiding te begeleiden. Het ging heel soepel, na 4 gesprekken van 2 uur waren we er uit. Dat ging op een hele rustige manier. Deze mensen hebben nu nog steeds goed contact met elkaar. Beiden hebben het idee dat alles goed geregeld is.

Ad 2 Overlegscheiding €3600 – €4800

In dit traject is er redelijk tot goed overleg tussen beide partijen. Elke partij schakelt eigen advocaat in. Daardoor nemen de kosten toe. Immers, advocaatkosten liggen hoger dan de kosten voor een mediator. De advocaatkosten variëren van €180 tot €240 per uur, exclusief kantoorkosten.

Gemiddeld besteden 2 advocaten samen 20 uur aan zo’n traject. Ga uit van €180 – €240 per uur.

Ondernemer Piet en zijn vrouw Diane kenden een luxe leventje samen. Beiden halverwege de 40 met 2 kinderen. Simone van 19 en Ellis van 21 die graag deelden in de weelde van hun ouders. Diane had nooit een inkomen en moet nu leven van datgene wat ze krijgt. Ze begonnen de gesprekken met 1 mediator. Na het eerste gesprek wilde zij toch een advocaat erbij halen. Vervolgens nam hij ook een advocaat. Inmiddels zijn er 2 advocaten bij de echtscheiding betrokken, evenals 1 mediator voor de coördinatie en Wilma voor de financiële berekeningen. De strijd neemt alleen maar toe en het kostenplaatje begint op te lopen. De besprekingen duren alleen maar langer, want je hebt nu 2 verschillende partijen die elk hun gelijk willen halen. Ze geloven elkaars cijfers niet, ze beschuldigen elkaar. Piet die helemaal uitgekleed dreigt te worden, woont inmiddels bij zijn moeder, Diane wil vast blijven houden aan het bestedingspatroon dat ze kende.

Ad 3 Vechtscheiding minimaal €3600 – €4800 oplopend tot vele duizenden euro’s meer; kan tot wel €10.000 oplopen

Bij een vechtscheiding lopen de advocaatkosten snel op. Hoe langer men over bepaalde zaken discussieert of hoe langer het duurt totdat men het samen eens is over een voorstel, hoe hoger de uiteindelijke kosten. Die lopen al snel op tot tienduizend euro.

Voor David is stoppen met vechten geen optie, vertelde hij in de Zembla documentaire over vechtscheidingen. Hij gaf al €160.000 uit aan de scheidingsprocedure.

Esther en Theo woonden in een kapitaal pand en hadden een fantastisch inkomen. Dat alles raakten ze kwijt, want ze gunden elkaar niets. Het resultaat na 5-6 jaar een echtscheidingsprocedure voeren: beiden apart op een huurflatje met een fiets. De een zit in de bijstand en de ander verdient ook niet veel meer.

Gesubsidieerde rechtsbijstand €340 eigen bijdrage per persoon

Tot slot legde Wilma nog uit dat er in een aantal gevallen gebruik gemaakt kan worden van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Is dit op jullie situatie van toepassing? Dan betaal je elk een eigen bijdrage van €340 aan de advocaat. Daarbij komen nog de griffierechten à €38,50.

Een advocaat die een traject van gesubsidieerde rechtsbijstand verleent, ontvangt hiervoor van de overheid circa €800.

“Welke advocaat doet dit nog voor €1480?”, voegde Wilma er aan toe. “Bovendien voert de overheid momenteel een onderzoek uit naar de oorzaken van de kostenstijgingen in de gesubsidieerde rechtsbijstand”. “Het is maar de vraag hoelang dit nog met deze condities blijft bestaan.Het kost de overheid namelijk veel geld”.

Lees ook

10 redenen waarom je nog geen fijne relatie hebt (en hoe dat komt)

Investeren, vertrekken of dood verder leven in je relatie?

Partner niet in het lijstje met goede voornemens

Hoe je relatie op de klippen loopt als je niet tijdig ingrijpt bij je relatieproblemen

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.