Hoe een liefdesagenda meer intimiteit in je relatie brengt

liefdesagenda meer intimiteit

Hoe een liefdesagenda meer intimiteit in je relatie brengt

Het ontbreken van een liefdesagenda zorgt voor de nodige relatieproblemen. Zo ook bij Peter en Simone. In dit artikel lees je hoe je met een liefdesagenda meer intimiteit in je relatie brengt.

De teloorgang van Simone en Peter

Samen met Peter nemen we zijn agenda door. Elke minuut van de dag is gevuld met werkafspraken, zoals “vergadering met het management team”, “implementatie nieuw logistiek systeem”, “verkoopbespreking nieuw contract”. De meeste avonden staan eveneens volgepland met  telefonisch overleg of het verwerken van e-mails.

Zijn relatie met Simone kende inmiddels een dieptepunt. Zij had aangegeven dat ze het zo niet meer wilde. De feestdagen moest hij maar alleen doorbrengen. ‘We hebben elkaar niets meer te vertellen’, liet ze hem onomwonden weten. ‘Ik leef met je in één huis, maar we leven niet samen’, zei ze.

Peter belde me vervolgens in paniek op, want hij begreep er niets van. Al die keren dat hij bloemen voor haar mee had gebracht. Hij wist toen nog niet dat hij niet haar juiste liefdestaal sprak 

Wanneer de liefde geen prioriteit krijgt

Het verhaal van Peter en Simone is geen uitzondering.

Peter zijn prioriteiten zijn duidelijk en zijn relatie staat op de laatste plaats. Dit is terug te zien in zijn agenda. De gevolgen van deze prioriteiten komen pijnlijk bloot te liggen tijdens de feestdagen en vakanties.

Moeizame communicatie, gespannen verhoudingen en elkaar min of meer ontlopen om de relatie vooral niet te laten escaleren. Twee mensen die zich op glad ijs bevinden en niet meer weten hoe ze het liefdesvuur opnieuw kunnen laten vlammen.

Essentiële ingrediënten voor meer intimiteit in je relatie

Ik vertelde Peter dat een gezonde en sprankelende liefdesrelatie te vergelijken is met een recept voor een heerlijk gerecht. Een gerecht heeft namelijk een aantal specifieke ingrediënten. Zonder die ingrediënten kun je het gerecht niet maken.

Simone vond deze ingrediënten onvoldoende om zich te willen blijven verbinden aan Peter, want ze was inmiddels met een koffer naar een vriendin vertrokken.

Deze situatie had niet zo hoeven escaleren als ze eerder actie ondernomen hadden. Je kunt namelijk leren welke ingrediënten je nodig hebt voor een gezonde en sprankelende relatie.

Een belangrijk ingrediënt is aandacht besteden aan elkaar. Jij en de liefde verdienen het om bovenaan te staan in welke prioriteitenlijst dan ook. Het belang van liefde in je leven is te groot om er geen topprioriteit van te maken. Deze prioriteit weerspiegelt zich in de hoeveelheid ‘samen-tijd‘ die je inplant in je agenda.

We kennen de schoolagenda en de werkagenda. Ik pleit ook voor een liefdesagenda.

Een liefdesagenda voor meer intimiteit

Benieuwd wat je zoal kunt inplannen in je liefdesagenda?

1 Communicatie

Door samen te praten over wat je echt bezig houdt, versterk je de emotionele verbinding. Hierdoor wordt je liefdesband sterker. Maak tijd in je drukke leven om met elkaar in gesprek te blijven over de dingen die er echt toe doen in je leven. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en deel ook je angsten, je verdriet maar ook je dromen. Plan “communicatie met je lief” in je agenda, zodat dit niet ondergesneeuwd raakt tussen alle andere activiteiten in je leven.

Plan dit wekelijks in je liefdesagenda!

2 Samen dingen doen

Laat je telefoon thuis, regel een oppas als je kinderen hebt en onderneem samen regelmatig iets waar je beiden plezier aan beleeft. Of het nu een lange wandeling is, een picknick in het park of samen een kookcursus volgen je zult merken dat samen tijd doorbrengen en plezier hebben je onderlinge band versterkt.

Maak tenminste 1 weekend per maand voor elkaar vrij in je liefdesagenda!

3 Kleine attenties

Maak tijd in je agenda voor kleine onverwachte liefdesuitingen. Verras je lief regelmatig met kleine attenties, lieve woorden en spontane knuffels. Dit is het laaghangend fruit in je relatie en als ingrediënt onmisbaar in elke liefdesrelatie hoe vanzelfsprekend het ook lijkt.

Juist omdat het zo vanzelfsprekend lijkt, vergeten we het. Bedenk met welke kleine attenties jij je lief wilt verrassen en zet het in je liefdesagenda.

4 Wees er voor elkaar tijdens moeilijke momenten

Iedereen heeft moeilijke en pijnlijke herinneringen waar we op vaste momenten bij stilstaan. Het verlies van ouders, een vechtscheiding, een verongelukt kind, een miskraam, het verlies van een baan.

Ken deze momenten van je partner en hou rekening met de gevoelens die dit met zich meebrengt. Zet deze momenten in je liefdesagenda en wees er voor je lief.

5 Beminnen

Naast de standaard routinematige seks die je met elkaar kunt hebben, is beminnen de kers op de taart in je relatie. Claim je lief en bemin urenlang om het vuur in je relatie brandend te houden.

Beminnen is heel veel meer dan sex. Beminnen met je lief is het allerlaatste ingrediënt dat je toevoegt aan je liefdesrelatie. Voor deze kers op de taart dienen eerst alle andere ingrediënten aanwezig te zijn.

Elke dag beminnen is geen optie of? Hoe dan ook plan beminnen met hoofdletters in je liefdesagenda. Zo vaak mogelijk!

Heb je geen zin om nog jaren te ploeteren in de liefde?

Wanneer je een ingrediënt uit het liefdesrecept weg laat, smaakt de liefde minder lekker en hebben we er steeds minder zin in. We noemen dat sleur, relatieproblemen, verschillende golflengtes, uit elkaar groeien, als broer en zus leven.

Het feit is dat er één of meerdere ingrediënten ontbreken. Je weet echter nog niet welke of waarom dat zo is. Daarvoor heb je de kennis en ervaring nodig van een expert. Je twijfelt echter nog om hulp te zoeken bij je relatieproblemen.

Hoe zou het voor je zijn als je inzicht krijgt in de ingrediënten voor een gelukkige relatie? Hoe zou het voor je zijn als je vaardigheden leert waarmee je dat kunt bereiken?

Een eerste stap om te investeren in de groei van je relatie is door je te abonneren op mijn artikelen.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.