Hoe een echte vent zichzelf bloot gaf en niet meer verdwaalde

mannen kwetsbaar relatie

Dát tast mijn manlijkheid aan”, zei André

“Als ik onder die stippellijn ga, is het net of ik ontmand word. Géén enkele vent doet dat”, vervolgde hij.

In het voorjaar deed André mee aan mijn online relatieprogramma. Alleen, want hij was inmiddels twee jaar gescheiden. Zijn ex verweet hem keer op keer dat hij niets van zichzelf liet zien. Dat ze beiden op een eiland vertoefden. Ze voelde zich dodelijk eenzaam.

Het programma intrigeerde hem, want hij wilde het anders aanpakken in een nieuwe relatie.

Mannen stellen zich niet makkelijk kwetsbaar op in een relatie

De les over emoties gaf hem een ongemakkelijk gevoel

Vooral over de emoties onder de stippellijn. Die gevoelens die je liever niet laat zien, omdat ze zo pijnlijk en kwetsbaar zijn. De theorie vond hij interessant, maar aan de oefeningen waagde hij zich niet.

Zijn maag trok er van samen en hij vond dat dit niets voor een échte vent was.

Elke nieuwe relatie liep spaak

Dat wat hij verlangde, gebeurde maar niet. Hij begreep nu wel waarom. Hij herkende, dat hij degene was die zich terugtrok als het te heet onder zijn voeten werd qua emoties.

Dat wilde hij nu echt voorgoed en voor altijd veranderen.

Dus belde André me onlangs. Hij wilde een afspraak maken voor een coachingsgesprek. De eerste van de twee begeleidingsgesprekken die deel uit maken van het online programma. Hij vertelde dat hij aan de oefeningen “onder de stippellijn” was begonnen. Weliswaar met grote weerstand, maar hoe het nu ging kon het niet langer.

André zette een hele moedige stap

In zijn jonge jeugd was er veelvuldig huiselijk geweld en een enorme druk op presteren. Dat resulteerde in een diepe angst. Een angst waarover hij nooit sprak. De gedachte dat dit niet manlijk was, hield hem in zijn greep.

Hiermee creëerde hij een ijstijd in zijn liefdesrelatie.

Door samen met hem het gebied onder de stippellijn te verkennen, ontstond er, heel broos, een opening om te vertellen over het fysiek geweld.

Het zal een tijdje duren voordat hij ‘het gebied onder de stippellijn’ als zijn broekzak kent. Echter, met een routekaart op zak beleeft hij vast en zeker de vreugde van een relatie waar hij naar verlangt.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.