Ervaringen met relatietherapie: bezige bij Nicole en politicus Lucas uit de sores

ervaringen relatietherapie‘We zien dit echt als het laatste redmiddel voor onze relatie’, zei Nicole (49) wanhopig. ‘De koffer staat klaar en ik weet al naar welk B&B ik vertrek als het misloopt.’ Lucas (51) keek bedrukt en zei: ‘Ik weet dat ik te weinig aandacht besteed aan onze relatie, maar ik wil haar echt niet kwijt.’ Lees in dit artikel hun ervaringen met relatietherapie en hoe ze samen koers wisten te zetten naar een zonnige toekomst.

Het drukke leven vergt zijn tol

Lucas werkt als politicus bij de provincie. Een mega drukke baan, waarbij hij regelmatig werkbezoeken aflegt. Ook ’s avonds. Ze vergezelt hem vaak, want dat brengt zijn publieke functie met zich mee. Nicole onderneemt van alles. Ze is politiek actief, werkt als mantelzorger en runt het huishouden. Zij loopt voorop, regelt alles en verleent overal hand en spandiensten.

Ik ben te moe om de kar alleen te trekken

‘Ik sleep me echt naar die recepties toe’, verzuchtte ze. ‘Ze vinden hem allemaal leuk en aantrekkelijk, maar ik zit thuis met een man die er met zijn gedachten niet bij is. Ik kan het niet meer opbrengen om de schijn op te houden. Ik ben gewoon te moe.’

Nicole voelt zich alleen staan in de relatie en in de opvoeding. Ze zei: ‘We leven volledig langs al elkaar heen en wat ik ook doe of zeg het verandert helemaal niets.’

Lucas ziet een volgende termijn in de politiek wel zitten, maar niet ten koste van zijn huwelijk. Lucas: ‘Op mijn werk doe ik niets anders dan complexe problemen oplossen. Thuis krijg ik niets meer opgelost. Over de kleinste dingen krijgen we ruzie. Dan zeg ik maar niets meer.’ De kinderen merkten dit ook al op. ‘Papa praat bijna niet meer met ons’, had hun jongste zoon gezegd.

Samen koers zetten naar een zonnige toekomst

Met behulp van het relatieprogramma Samen Koers Zetten naar een Zonnige Toekomst ontrafelden we hun dynamiek. Hoe meer Nicole druk uitoefende op Lucas, hoe meer hij zich terugtrok in zijn eigen wereld. ‘Ik kan het toch nooit goed doen bij haar’, zei hij. ‘Ze gooit me altijd voor de voeten wat ik niet goed doe. Aan haar ligt het nooit vindt ze. Dan kan ik toch maar beter mijn mond houden?’ Zo werkten we stap voor stap hun patroon uit waarin ze waren vastgelopen.

Het vastgelopen patroon wisten ze te doorbreken en ze leerden te vragen wat ze van elkaar nodig hebben. Om deze stap te zetten, keken we eerst hoe ze hun gezamenlijke toekomst zagen. Lucas nam het besluit om kritischer te kijken naar de werkbezoeken in de avond en om er selectiever mee om te gaan. Nicole legde een aantal van haar activiteiten naast zich neer. Zo creëerden ze stap voor stap meer tijd en aandacht voor elkaar.

Ervaringen relatietherapie

Lucas vertelde na afloop van het programma: ‘Ik denk dat het heel moeilijk is om in jouw vakgebied mond op mond reclame klanten te krijgen. Dat is wel jammer voor je en voor alle koppels die op een relatiebreuk afstevenen. Het kan namelijk echt anders.’

Nicole: ‘Hoe anders is het nu, 3 maanden later. We begrijpen elkaar veel beter. De eenzaamheid is verdwenen. Ik heb niet meer het gevoel dat ik alleen in onze relatie sta. Ik vind dat ik nu veel meer ondersteund en gezien wordt door mijn man. We praten veel meer, en ook op een andere manier. Al tijdens de gesprekken met Irma ging ik anders in de relatie staan. Ik realiseerde me dat ik ook een aandeel had in onze problemen. We zijn er nog niet, maar we hebben veel handvatten gekregen om toe te passen. In elk geval geloof ik weer in een fijne toekomst samen met ons gezin.’

Klik op de link voor meer ervaringen met relatietherapie.

Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd.

Lees ook

Hoe Ciska en Tom de intimiteit herstelden 

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.