Partner niet in het lijstje met goede voornemens

Partner niet in het lijstje met goede voornemens

Partner niet in het lijstje met goede voornemens

Partner niet in het lijstje met goede voornemens, zegt een onderzoek.

Meer contact met je partner, maar ook met familie en vrienden komt niet voor in de top 3 van de goede voornemens voor 2017. Dit blijkt uit een onderzoek naar goede voornemens door Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis. Individualistische voornemens voeren de top 3 voor het komende jaar aan: ‘meer sporten en bewegen,’ ‘gezonder leven en eten’, en ‘zelfontwikkeling’.

Euh, en mijn relatie dan?

In de jaren 70 stond aandacht voor de partner en het gezin op de eerste plek. In de 80’er jaren verschoof dit naar de 3e positie. Anno 2017 verschuiven de goede voornemens in 67% van de gevallen van wij naar ik.

Deze verschuiving naar individualistische voornemens betekent niet per definitie dat we minder vervullende relaties ervaren. Misschien beleven we dat al meer dan genoeg, en maken we er geen voornemen van.

6 criteria voor geluk

We staan immers op 7 in de VN-lijst van meest gelukkige landen. Maar hoe meet de VN ons geluk? De makers van het World Happiness rapport beoordelen dat aan de hand van 6 criteria:

  • Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking
  • De afwezigheid van corruptie
  • De sociale voorzieningen van het land
  • Het aantal (gezonde) levensjaren van de inwoners
  • Vrijheid om de eigen toekomst te bepalen
  • Vrijgevigheid van het land (zoals ontwikkelingshulp en donaties)

De kwaliteit van relaties onderzochten ze niet.

De kwaliteit van relaties onduidelijk

Hoe betekenisvol ervaren we liefdesrelaties? Het achterhalen van een getal hiervoor lukte me niet. De mate van contact in en de lengte van je relatie zegt niets over de kwaliteit ervan. Bijvoorbeeld, ondanks dat je niet gelukkig bent, blijf je samen. Voor de kinderen, vanwege financiële redenen of omdat je geen trek hebt in een verhuizing naar een flatje.

Om een idee te krijgen over de kwaliteit van onze partnerrelaties zocht ik naar relevante informatie. Een halve dag online zoeken, leverde de volgende data op.

Vechtend uit elkaar

Ruim 1/3e van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Het aandeel vechtscheidingen blijft stijgen. Een deel van de betrokken kinderen krijgt dus te maken met ouders die elkaar zoveel mogelijk pijn willen doen. Kinderen ervaren een scheiding als een crisissituatie. Juridische procedures, verplichte ouderschapsplannen, mediation en de bestaande hulpverlening blijken dit niet te voorkomen. Onderzoek wijst uit: betrokken kinderen krijgen vaker problemen op school, ze vertonen meer crimineel gedrag, ervaren emotionele problemen, en ondervinden later vaker problemen in hun eigen relaties.

Divorce Challenge

Het toenemende aantal vechtscheidingen trok recentelijk de aandacht van de politiek. Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie kondigde de Divorce Challenge aan. De Challenge heeft als doel om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen. 

Singles die een relatie wensen

Op 1 januari 2016 was het aantal singles in Nederland 2.9 miljoen. De komende veertig jaar stijgt het aantal single personen naar 3.7 miljoen schat het Centraal Bureau voor Statistiek in. Bijna de helft van de singles schrijft zich in bij één of meerdere datingsites. Ruim 1 miljoen singles zoeken inmiddels online naar een vervullende liefdesrelatie.

Een spannende affaire voor erbij

Datingsites zoals SecondLove, Victoria Milan en Mijn Geheime Liefde richten zichten zich op iedereen die een spannende en discrete affaire wil. Informatie over actieve leden en bezoekersaantallen valt niet eenvoudig te achterhalen. Start2date, een onafhankelijke gids voor online daten vermeldde gemiddeld 41.000 bezoeken per maand (augustus t/m november 2012) op SecondLove.

Eenzaamheid de nieuwe epidemie

‘Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten. Zonder contact met anderen word je gek.’ Dat zegt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Het ontbreken van betekenisvolle relaties leidt tot eenzaamheid. Bijna 40% van de volwassenen voelt zich eenzaam, waarvan 8% zich sterk eenzaam voelt (Nationale Coalitie tegen eenzaamheid).

Tobbende relaties op de werkvloer

Even een uitstap naar relaties op de werkvloer. Tenslotte brengen we er een groot deel van onze tijd door. De werkvloer tobt eveneens met relaties. ArboNed signaleert een trend op langdurig verzuim. Ze zien het aantal werknemers dat uitvalt met een burn-out zorgwekkend toenemen. Ook de gemiddelde verzuimduur van burn-out stijgt ten opzichte van vorig jaar. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Vooral binnen het onderwijs en de gezondheidszorg. Stress op de werkvloer is volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beroepsziekte nummer 1.

Werkstress geeft ook druk thuis

Geen relatie op de werkvloer frustreert zo erg als de relatie tussen leidinggevende en medewerkers. Rond 20 procent van alle bestuurders, managers en leiders lijdt aan psychiatrische symptomen, van welke aard dan ook (Dr. Robert D. Hare). Dat is een op vijf.

7,8% van de werknemers ervaart pesten aan den lijve; dat betreft ruim een half miljoen werknemers (TNO).

Al die werkstress zorgt voor extra druk op de relatie thuis.

Moeizame relaties ondanks zelfontplooiing en vrijheid in partnerkeuze

Persoonlijke ontwikkeling vormt een belangrijke stap in het aangaan van gezonde relaties met anderen.

Een groot aantal mensen lukt het echter niet om warme en vervullende relaties te krijgen en te onderhouden. Ondanks de zelfontplooiing, de individualisering, de toegenomen keuzevrijheden, de spirituele bewustwording en de makkelijk inwisselbare (liefdes)relaties.

Goede voornemens 2017: zoek het geluk in warme relaties

Ed Diener, professor in de Psychologie zegt: ‘De gelukkigste mensen hebben zonder uitzondering een warme, ondersteunende familie en vriendenkring.’

Warme en vervullende relaties dragen bij aan een goede gezondheid en een gevoel van welbevinden. Het verlaagt stress en het versterkt je immuunsysteem. Warme relaties kalmeren. Samen sta je letterlijk sterker.

Dit fenomeen blijkt nauwelijks bekend: sociale contacten face-to-face onderhouden, draagt volgens 42% van de Nederlanders niet tot nauwelijks bij aan een goede gezondheid. Maar liefst 53% van de Nederlanders zegt, dat lichamelijk contact hier nauwelijks invloed op heeft.

Wat ons gelukkig maakt

Onderling vertrouwen, openheid en betrokkenheid maakt ons gelukkig. In een veilige sfeer ben je veel creatiever, meer ontspannen, sensueler en beter in staat om problemen op te lossen.

Feeny (2007) onderzocht wederzijdse afhankelijkheid binnen intieme relaties. Zij stuitte op een bijzondere paradox, dat ze het afhankelijkheidsparadox noemde. In het kort: hoe beter je weet te vragen wat je nodig hebt aan steun en support, hoe onafhankelijker en zelfstandiger je je durft te gedragen, en hoe meer intimiteit je ervaart.

Stop dus met het streven naar een groter huis of een langer zeiljacht. Besteed meer aandacht aan je partner, je gezin en vrienden.

Goede voornemens: zet betekenisvol contact in je lijstje

De indicatieve cijfers vertellen iets over de huidige relatiekwaliteit. Wat is jouw bevinding als je de cijfers op je laat inwerken?

Een hele grote groep mensen werkt aan individuele bewustwording.  Een dappere en moedige voorhoede neemt het voortouw om te investeren in de groei van hun bewustwording op relatiegebied. Niet omdat ze beiden falen, maar omdat ze beseffen dat er iets speelt in hun dynamiek dat wil helen. Deze voorhoede kiest ervoor om als koppel te kijken naar hun patronen, het te onderzoeken en de kilte uit hun relatie te verjagen. Met hun gezamenlijke bewustwording ruimen ze de stenen op, zodat de betrokken kinderen er niet over struikelen.

Meer contact met je dierbaren

Alleen om die reden al, mag wat mij betreft, meer contact met dierbaren terug in de top 3.

  • Hoe is dat voor jou? Welk cijfer geef jij je relatie op een schaal van 1 (hopeloos) tot 5 (kan niet beter)?
  • Hoe zou het zijn als je ook een liefdesagenda hebt?
  • Naar hoeveel we-time verlang je?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om een vervullende relatie te creëren, neem nu vrijblijvend contact met me op.

Lees meer

10 redenen waarom je nog geen fijne relatie hebt (en hoe dat komt)

Investeren, vertrekken of dood naast elkaar verder leven in je relatie?

Hoe je relatie op de klippen loopt als je niet tijdig ingrijpt bij je relatieproblemen

Een glashelder verhaal over de kosten van een echtscheiding (en waarom investeren in je relatie zo gek nog niet is)

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.