Praktijkverhaal: de schaamte voorbij na een affaire

schaamte affaire

Praktijkverhaal: de schaamte voorbij na een affaire

‘Het gebeurde toen mijn man en ik 5 jaar met elkaar getrouwd waren. Hij was druk met het opzetten van een eigen zaak. Tijd voor mij en onze 2 kinderen had hij niet. Ik miste onze fijne gesprekken. De opvoeding deed ik eigenlijk alleen. We vreeën nauwelijks meer, dat alles maakte me heel onzeker.’

‘De schaamte is enorm. Ik schaam me zo voor die geheime affaire’, zei Hanneke (39) tegen mij. Ze sprak aarzelend en ze klonk bedrukt.

Ik voelde me een roepende in de woestijn

Tijdens een individueel traject werkten we het thema affaire en schaamte uit. Hanneke is niet de enige met een affaire. Bijna niemand zegt plotseling op een dag: ‘Zo, nu zoek ik seks buiten de deur.’ Vaak gaat het je niet eens om de seks. Iemand die jou weer ziet en leuk vindt, ontkiemt het bijna verdorde zaadje, terwijl je je thuis een roepende in de woestijn voelt.

Het proces van vervreemden dient zich aan. Dit kenmerkt zich door een aantal factoren:

  1. Nico was te druk met zichzelf en het werk en vond zijn partner vooral zeuren. Zijn vrouw werd verliefd op een ander.
  2. Maria beschouwde haar relatie als te vanzelfsprekend en nam de behoefte van haar man om te vrijen niet serieus.
  3. Peter durfde niet emotioneel beschikbaar te zijn en vluchtte in het bedenken van logistieke oplossingen. Zijn vrouw voelde zich jarenlang eenzaam.

Zodra je uit elkaar groeit, ontstaat er een voedingsbodem voor een affaire. De meesten veroordelen de vreemdganger hard. Ze zeggen tegen de vreemdganger: ‘Jij bent schuldig’. Toch ben je beiden verantwoordelijk voor het proces van vervreemden.

Beschouw het krijgen van gevoelens voor een ander als een kanariepietje in de mijn. Het is een eerste signaal van vervreemding. Hoe je adequaat hiermee omgaat en wél de aandacht van je partner krijgt, valt te leren. Die vaardigheid voorkomt veel ellende achteraf.

Hij maakte me het hof

‘Ben ik wel goed genoeg?’ vroeg Hanneke zich af. Ze vertelde: ‘Toen kwam hij voorbij. Ik weet het nog precies. We lachten veel samen en hij maakte me het hof. Ik wist wel dat ik er mee moest stoppen, maar ik voelde me weer levendig en speels. Dat gevoel miste ik zo. Het was zo dubbel. Ik wilde mijn man niet kwijt, maar hij was er niet voor mij toen ik hem nodig had. Het lukte me niet om zijn aandacht te krijgen.’

De schaamte verlamt me

Ze vertelde dat de affaire een maand duurde. Haar man had ze het nooit verteld. Ze twijfelde of ze dit wel moest doen. Haar gezin met een baby van 6 maanden wilde ze niet in gevaar brengen. Ze piekerde veel hierover en durfde het met niemand te bespreken. Haar schaamte belemmerde haar in haar functioneren.

Ze was doodsbang dat anderen het aan haar konden zien. Dat het uit zou komen en dat niemand meer iets met haar te maken wilde hebben. Hanneke besloot om na jaren van piekeren uit deze wurgende impasse te stappen.

Individueel traject: voorbij de schaamte na een affaire

Gedurende een halve dag ontrafelden we de situatie van een aantal jaren terug. Door een belangrijk perspectief te verschuiven, viel er een last van haar schouders. Ik gaf haar een aantal handvatten die ze direct kon toepassen in haar relatie. Ze zei een week later tegen me: ‘Heel erg bedankt voor het kwijt kunnen van mijn verhaal. Zo fijn dat je mijn gedachten en gevoelens wist te filteren naar de kern. Je gaf me verhelderende inzichten en adviezen. Het heeft me al meer ‘lucht’ gegeven in het accepteren. Ik voel ook meer energie om me open te stellen voor de positieve kanten in mijn relatie.’

Lees meer over de ervaringen van mijn klanten.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.