Protestpolka: het patroon van aantrekken en afstoten veranderen
De Protestpolka is een niet werkend patroon waarin de meeste stellen met problemen vastzitten. In dit patroon probeert de ene partner een reactie te krijgen, terwijl de andere partner zich terugtrekt. Hoe meer de één port, hoe meer de ander echter afstand neemt. John Gottman van de Universiteit van Washington toonde aan dat koppels die voor hun vijfde huwelijksjaar in dit patroon terecht komen het niet redden als paar.
Het lukt niet meer om de problemen op te lossen
Als je in dit patroon verstrikt zit, lukt het vaak niet meer om er zonder hulp uit te komen. Door hierbij deskundige begeleiding in te schakelen, weten 70% van de stellen deze verstrikkende dans te doorbreken.
Dit artikel geeft je helderheid over de protestpolka en perspectief dat dit patroon heel goed te transformeren is.
Waarom heet dit patroon de protestpolka?
Als we geen emotionele reactie krijgen van onze partner op de momenten dat we emotionele afstand voelen, protesteren we hiertegen. Vandaar de omschrijving protestpolka. De negatieve manier waarop we een reactie van onze partner proberen te krijgen, werkt echter niet.
Voorbeeld van een protestpolka
Zo reageert Sue (30) woedend als ze het gevoel heeft er alleen voor te staan in haar relatie. Haar man Pierre (31) probeert radeloos allerlei adviezen en oplossingen te geven. Niets wat hij doet, maakt de situatie echter ontspannender.
Met een machteloos gevoel trekt hij zich terug. Hopend dat het morgen beter gaat. Zodra hij echter afstand neemt, bereikt zij het kookpunt. Furieus loopt ze hem achterna en eist op een agressieve toon een gesprek.
Ze zei hierover met felle stem tijdens onze sessie: ‘Je kunt me niet alleen laten, terwijl ik me zo vreselijk ellendig voel!’
Protestpolka: klassiek patroon tussen een persoon met verlatingsangst en een persoon met bindingsangst
De protestpolka is een klassiek patroon tussen een persoon met verlatingsangst (eiser) en een persoon met bindingsangst (vermijder). Dit patroon komt veel voor. De hechtingstheorie leert dat de manier waarop we als kind ons leerden te hechten, bepaalt hoe we contact aangaan met anderen. Hieruit ontstond dus een veilige of een onveilige gehechtheidsstijl. Zowel verlatingsangst als bindingsangst behoren tot de onveilige gehechtheidsstijl die elkaar echter als een magneet aantrekken. Ze trekken elkaar aan, omdat ze het antwoord lijken te zijn op elkaars grootste behoeften.
Protestpolka beperkt de houdbaarheid van je relatie
Na verloop van tijd blijken de kenmerken waar de eisers en vermijders eerst voor vielen, net die kenmerken te zijn die de relatie op losse schroeven zet. De eiser merkt dat de vermijder geen echte intimiteit kan geven, waardoor de eiser nog harder probeert om die intimiteit te krijgen. De vermijder ervaart het claimende gedrag van de eiser als extra verstikkend, en wil meer tijd voor zichzelf.
Op die manier ontstaat een patroon van aantrekken en afstoten die vaak woede, frustraties, wanhoop, machteloosheid en ruzies tot gevolg hebben.
Protestpolka transformeren
Een onveilige gehechtheidsstijl is een diep ingesleten patroon dat niet zomaar te veranderen is. Echter, door inzicht te krijgen in het mechanisme en te oefenen met nieuwe vaardigheden leer je anders om te gaan met emoties, verlangens en behoeften. Hierdoor ben je beter in staat om op een positieve manier invulling te geven aan het verlangen naar diep menselijk contact.
Inzicht in je eigen aandeel krijgen
Hiervoor is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in je eigen stappen en in die van je partner. Het is essentieel dat je het patroon ontrafelt net zoals bijvoorbeeld Sue en Pierre dat met mij samen deden. Een volgende stap is om te leren vragen wat je nodig hebt van je partner wanneer je bijvoorbeeld emotionele afstand voelt.
De protestpolka houdt zichzelf namelijk in stand door dubbelzinnige boodschappen. Het is namelijk makkelijker om te zeggen: ‘Je geeft helemaal niets om mij’ dan je open te stellen en te vragen naar liefdevol contact.
Transformeer je relatieproblemen naar meer liefde en intimiteit
Wil je net als de vele stellen die met me hebben gewerkt, leren hoe je je relatieproblemen transformeert? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden. Samen bespreken we wat het beste bij jou past, zodat je een vervullende en warme relatie met meer intimiteit krijgt.