
Relatieproblemen van ondernemers begrijpen en transformeren
Inleiding
Regelmatig werk ik met ondernemers die relatieproblemen ervaren. Zo werkte ik onlangs met Pieter en Catharina. Beiden succesvolle ondernemers die hun ziel en zaligheid in hun gezamenlijke bedrijf stoppen. Financieel gezien gaat het goed met ze ondanks de Corona crisis. Het bedrijf is financieel gezond en kan deze crisis handelen. Met hun intieme relatie gaat het echter niet zo goed.
Catharina: ‘Ik voel me alleen en eenzaam in de relatie. Als dit niet verandert, dan wil ik deze relatie niet meer.’
Pieter: ‘We hebben het toch goed. Het harde werken doe ik voor jullie, zodat het jou en de kinderen aan niets ontbreekt.’
Een eigen bedrijf bouwen en laten groeien vergt enorme inspanningen. Dit gaat vaak gepaard met drukte en stress. Een eigen onderneming slokt veel ondernemers op en dit gaat regelmatig ten koste van hun relatie.
Gelukkig zoeken steeds meer ondernemers hulp bij hun relatieproblemen. Ze willen hun relatieproblemen doorbreken, zodat ze weer een relatie vanuit overvloed ervaren waarin ze opnieuw met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit weer stroomt.
In dit artikel lees je meer over de voortdurende wisselwerking tussen het ondernemerschap en de liefde.
Inhoudsopgave
Verhoogde kans op relatiebreuk bij ondernemers
Of jij nu de ondernemer bent in de relatie, je partner of je bent allebei ondernemer. De kans dat je relatie strandt is groter dan wanneer er geen bedrijf in het spel is.
De meeste ondernemers trekken namelijk niet om half vijf de deur achter zich dicht al denkend: ‘Die klant met een urgente vraag kan ik morgen ook nog wel even bellen.’
Je bedrijf is namelijk je kindje en je streeft naar een ultieme klantenwaardering. Die extra mijl zet je graag en het geeft je voldoening als je klant je inspanningen erkent.
Een gezonde balans tussen je onderneming en je relatie is dan ook een uitdaging. Vaak stel je je bedrijf voor de relatie. Je hebt sowieso weinig vrije tijd. Bovendien heb je vaak zorgen over allerlei zaken die met je bedrijfsvoering te maken hebben. Je vindt het moeilijk om taken te delegeren of om nee te zeggen tegen een klant.
Werk-privé balans moeilijk voor ondernemers
Wetenschapper Anne Annink onderzocht de werk-prive balans van zelfstandige ondernemers. Ze promoveerde hierop in maart 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Haar proefschrift ‘Busyness around the Business‘ laat zien dat verschillende typen zelfstandig ondernemers hun werk-privé balans verschillend ervaren. De tak van sport waarin je als ondernemer actief bent, beïnvloedt met name hoe goed je deze balans weet te bewaren.
Werk – en bedrijfskenmerken en de politieke, economische en culturele context beïnvloeden de verschillende ervaringen. Vooral noodgedwongen ondernemerschap en veel contacten met klanten beïnvloeden de balans op een negatieve manier.
Structurele spanning ook al ben je vrij van je werk
Met werk – privé balans bedoelen we de mate waarin de eisen van het ene gebied invloed hebben op het doen en laten in het andere gebied. Die invloed kan dus gezond of ongezond zijn. Als je energie krijgt van je werk, dan neem je dat ook mee naar huis en andersom.
Heb je echter problemen met het binnenhalen van voldoende omzet, of je schuift een moeilijk gesprek met een medewerker voor je uit dan ben je thuis misschien afwezig tijdens het avondeten met het gezin. Of je hoofd zit zo vol met onzekerheden betreffende je bedrijf, dat het niet meer lukt om rust in je hoofd te krijgen. Thuis wil je dan het liefst met rust gelaten worden. Dat je partner en je gezin ook een beroep op je doen, trek je niet meer.
Deze voorbeelden hoeven niet per se een probleem te zijn, maar als er sprake is van een verstoorde werk – privé balans dan is er meer aan de hand.
Af en toe die spanning voelen, geeft dus niets. Daar herstel je wel van. Het ligt anders als je die spanning voortdurend voelt, ook al ben je vrij van je werk. Die interne onrust kost bakken met energie. Structurele spanning geeft uiteindelijk stressklachten. Van fysiek ongemak, zoals zweten, verhoogde hartslag en onrustig slapen tot verminderde concentratie, besluiteloosheid en verlies van creativiteit.
Structurele stress ondermijnt je relatie en ook je bedrijf
Als de relatie onder druk komt te staan, ervaren we dat als een onveilige situatie. Als gevolg hiervan komen ook stresshormonen vrij, die met grote waarschijnlijk er voor zorgen dat je relatie in niet-werkende patronen terecht komt.
Structurele stress ten gevolge van je onderneming neem je dus mee naar huis. Hierdoor ontstaat vervolgens relatiestress met relatieproblemen als gevolg. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal in je relatie als je niet tijdig ingrijpt.
Structurele stress zorgt er dus voor dat je niet optimaal functioneert, zowel zakelijk als privé niet.
Sterke identificatie met het bedrijf ten koste van de relatie
De meeste deelnemers aan het onderzoek wisten het belang van een goed balans tussen werk en privé. Tweederde van de geïnterviewden was echter niet tevreden met de verdeling van hun tijd volgens het onderzoek van Annink. In de meeste gevallen wilden ze meer tijd besteden aan hun relatie, sporten, famille en vrienden.
Het in de praktijk brengen blijkt echter moeilijk. Deze ondernemers voelen namelijk alsof ze het bedrijf zijn. Hun bedrijf is vaak het verlengstuk van hun persoonlijke interesse, vaardigheden, ideeën, opleiding en hun financiële investeringen. Deze sterke identificatie met het bedrijf gaat echter ten koste van hun relatie en hun sociale leven.
Gerben: ‘Ik heb geen idee wat ik leuk vind om te doen in mijn vrije tijd. Hobby’s heb ik niet. Het liefste ben ik gewoon thuis bij mijn gezin. Collega ondernemers zeggen wel eens dat ik meer moet genieten. Nou, dat lukt me niet eens.’
Spanning tussen vrijheid en financiële onzekerheid
Uit het promotieonderzoek van Annink blijkt dat in het algemeen zelfstandigen een relatieve tevredenheid tussen werk en privé ervaren. Daarentegen ervaren ze meer werk-privé conflicten dan mensen in loondienst. Ook bleek uit de interviews met de zelfstandige ondernemers de altijd aanwezige spanning tussen vrijheid en onzekerheid. Die onzekerheid drukt zwaar op de werk-privé balans. Niet alleen financiële onzekerheid en zware tijden geven zorgen en stress, maar ook zorgen over de toekomst van het bedrijf. Desondanks geven ondernemers er de voorkeur aan om zelfstandig te blijven.
Steven: ‘Ik ben me altijd aan het bedenken wat er mis kan gaan. Dat probeer ik vervolgens te voorkomen door risico’s uit te bannen. De gedachte dat ik failliet kan gaan door iets wat ik niet kan beïnvloeden, geeft me een opgejaagd gevoel. Dat gevoel is er altijd.’
Geen regie over klantencontact grootste stress factor
Ondernemers die direct met klanten werken ervaren de meeste stress blijkt uit het onderzoek van Annink. Het directe contact met klanten ervaren ze als veeleisend door de last-minute verwachtingen, de deadlines, de onregelmatige werktijden en werktijden die de klant bepaalt. Ook het voortdurend bereikbaar moeten zijn, eist zijn tol van deze ondernemers. Deze stress zorgt vervolgens weer voor relatieproblemen.
Marja: ‘Mijn mobiel heb ik altijd bij me. Ik doe zaken met klanten in het buitenland. Voor hen moet ik bereikbaar zijn ook al zitten ze in een andere tijdszone. Ook op vakantie gaan mijn mobiel mee. Mijn vriend irriteert het mateloos, maar ja, het is wel mijn bedrijf waar het om gaat.
Niet genieten van je succes als ondernemer
Ik voel me gehaast, onrustig of opgejaagd. Dat zeggen de meeste ondernemers waar ik mee werk. Die innerlijke onrust is meestal niet alleen het gevolg van hun relatieproblemen. Het is een onrust die eigenlijk non-stop aanwezig is, doordat het bedrijf in hun hoofd nooit ‘uit’ staat. Doorpratend hierop geven ze aan dat ze voortdurend een onzekerheid of angst ervaren. Een angst voor te weinig omzet, een angst voor een faillissement, een angst om te falen, etc. Het gevoel dat er nooit voldoende zal zijn, is er altijd.
De gedachte dat er hoe dan ook een tekort gaat optreden, zorgt ervoor dat deze ondernemers steeds opnieuw allerlei activiteiten bedenken om die vermeende tekorten te voorkomen. Ze werken nog harder. Ze gaan nog meer hun best om die tekorten voor te blijven. Hoe succesvol hun onderneming ook is, het lukt ze niet meer om ervan te genieten.
Janneke: ‘Ik had mijn beste maandomzet ooit na mijn lancering. Het was echt geweldig. Toch kon ik er niet van genieten. Er was een potentiele klant die ik graag had binnengehaald. Dat het niet lukte om haar mijn dienst te verkopen, maakte me enorm chagrijnig. Ik kon mijn succes niet vieren’.
Relatieproblemen ondernemers door geldzorgen in eigen bedrijf
Zakelijke financiële problemen leiden vaak ook tot relatieproblemen. Vooral bij stellen met elk een eigen onderneming. Als ondernemer zijn je inkomsten namelijk niet elke maand hetzelfde. Daarentegen je vaste lasten meestal wel. Lang niet elke ondernemer maakt nog een plan hoe om te gaan met wisselende inkomsten, waardoor er geen of te weinig reserves zijn voor minder goede tijden.
Geldzorgen drukken zwaar op je gemoed. Dit leidt regelmatig tot ruzies thuis. Bovendien verschillen stellen nogal eens over waar het geld aan uitgegeven moet worden. Of je partner in loondienst vindt dat je te weinig bijdraagt aan de privé rekening. Hij ziet je onderneming vooral als een hobby waar alleen geld in gaat en weinig uitkomt. Dat kan tot frustratie en ergernis leiden als de ene partner structureel meer bijdraagt aan het privé inkomen.
Er zijn ook ondernemers die door deze geldzorgen afzien van hun vakantie. Of zichzelf geen salaris uitkeren.
Louise: ‘Ik stuurde hem naar een project ook al was hij eigenlijk te ziek om te werken. We konden zijn inkomen niet missen. Mijn bedrijf levert ook wel het nodige op, maar we kunnen niet zonder zijn bijdrage. Ik ben voortdurend bang dat een van ons echt een keer uitvalt’.
Affaire zet zowel je relatie als je onderneming op het spel
Een bedrijf of praktijk vanaf niets opbouwen tot een goedlopende zaak kost de meeste ondernemers veel focus en inspanningen. Hierdoor blijft er weinig energie en aandacht over voor het thuisfront. Dat gebeurt niet opzettelijk of vanuit onwil, maar door de drukte die het opbouwen van een bedrijf met zich meebrengt.
‘De schaamte is enorm. Ik schaam me zo voor die geheime affaire’, zei Hanneke (39) tegen mij. Ze sprak aarzelend en ze klonk bedrukt. ‘Het gebeurde toen mijn man en ik 5 jaar met elkaar getrouwd waren. Hij was druk met het opzetten van een eigen zaak. Tijd voor mij en onze 2 kinderen had hij niet. Ik miste onze fijne gesprekken. De opvoeding deed ik eigenlijk alleen. We vreeën nauwelijks meer, dat alles maakte me heel onzeker.’
Sleur en uit elkaar groeien komen veel voor. Hierdoor kan je relatie ontvankelijk worden voor ontrouw. Als je elkaar namelijk onvoldoende voedt in de liefdesrelatie neemt de ontvankelijkheid toe voor een derde persoon die wel aandacht en oprechte interesse in jou toont.
Als je beiden eigenaar bent van jullie onderneming of je werkt in het bedrijf van je partner dan heeft het uitkomen van de affaire vaak grotere consequenties dan wanneer je in loondienst werkt.
Samenwerken met je partner
Volgens een rapportage van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) werken 273 duizend stellen samen. Dat rapport verscheen in 2020.
Nu brengt een relatie vaak al de nodige uitdagingen met zich mee, maar als de liefde en het ondernemerschap in een bed liggen dan nemen de uitdagingen behoorlijk toe.
De ondernemersstellen waar ik mee werkte worstelden onder andere met de volgende problemen:
- Disbalans tussen werk en privé
- Onvrede over de taakverdeling, zowel privé als zakelijk
- Onopgeloste ergernissen en problemen die zich opstapelen
- Geen gedeelde visie over de gezamenlijke relatie
- Niet kunnen genieten van behaalde successen
Hierover schreef ik het artikel samenwerken met je partner.
Als je partner je ambitie voor het ondernemerschap niet deelt
Ondernemers besteden nogal al wat tijd aan hun bedrijf om dit op te bouwen. Vooral in het begin legt dit nog wel eens druk op de relatie. Als je partner het niet altijd begrijpt of je actief daarin steunt, dan kan dat tot problemen leiden.
Kim: ‘Dat vond ik jammer. Weet je, als je ergens enthousiast over bent en als je een bedrijf aan het opbouwen bent en ik nam dat echt heel serieus, dan wil je daar gewoon over sparren, over vertellen, over praten. Als dat dan weggewuifd wordt in de zin van we gaan het niet over je werk hebben, vond ik erg pijnlijk. Alsof dit stuk van mij er niet mocht zijn.’
Uiteindelijk schuurden er teveel dingen in haar relatie en een relatiebreuk was het gevolg. Je leest er meer over in dit artikel: Mijn ambitie als ondernemer deelde mijn ex niet.
Ook het huwelijk van Anke liep mede spaak omdat dat ze haar kennis en kunde en haar zakelijke beslommeringen niet met haar man kon bespreken. Het maakte dat ze zich hierdoor eenzaam in de relatie voelde. Anke, een succesvol onderneemster beëindigde mede daarom haar huwelijk.
De echte oorzaken van relatieproblemen
Het probleem in je relatie, zoals bijvoorbeeld onbegrip, slechte communicatie, geen seks, etc. is vaak het gevolg van een probleem dat dieper ligt. Net zoals dit ook geldt voor de voortdurende stress die je in je bedrijf ervaart. Ook het niet kunnen genieten van je succes heeft een dieperliggende oorzaak.
Wat die dieperliggende oorzaak is, zie je zelf vaak niet. Je ervaart vooral de gevolgen ervan.
Het daadwerkelijk probleem van je relatieproblemen zijn de zogenaamde niet-werkende patronen die ervoor zorgen dat je relatie niet prettig verloopt. Die ontwrichtende patronen zorgen er dus voor dat de liefde niet meer stroomt in je relatie. De kern van die ontwrichtende patronen heeft ook tot gevolg dat je niet meer kunt ontspannen, genieten of überhaupt plezier hebt in je doen en laten.
De kern van die ondermijnende patronen zorgt er voor dat je eerder schaarste en tekort ervaart dan dat je overvloed voelt in je relatie, je leven en in je onderneming.
De 3 meest voorkomende niet-werkende relatiepatronen:
Gelukkig bestaat er een succesvolle en beproefde methode zoals EFT relatietherapie om het niet-werkende patroon in kaart te brengen, te onderzoeken en te transformeren.
Dit ondernemersstel wist ook met behulp van relatietherapie hun relatie te transformeren. Je leest er meer over in hun praktijkverhaal.
Twijfels die ondernemers weerhouden om hulp te vragen bij relatieproblemen
Meestal gaan er jaren overheen voordat ondernemers hulp vragen bij hun relatieproblemen. We weten dat het gemiddeld 6 jaar duurt voordat stellen de stap naar relatietherapie zetten.
Verschillende twijfels houden je vaak tegen om hulp te zoeken.
‘Ik ben zo gewend om alles zelf op te lossen en uit te zoeken”, vertelde Carla een succesvolle IT onderneemster. ‘Ik heb geleerd om onafhankelijk te zijn en juist het bespreken van mijn relatieproblemen vind ik verschrikkelijk eng’.
Ze staat daarin niet alleen.
Een gescheiden ondernemer vertelde: ‘Mijn schuldgevoel zal me altijd parten blijven spelen als de kinderen bij me zijn. Mijn ex-partner bij wie ze wonen zal het altijd beter doen dan ik. Zij is nu namelijk de enige echte opvoedster. Het schuldgevoel dat ik gefaald heb naar mijn kinderen is niet in geld uit te drukken’.
Geld wordt ook nogal eens genoemd als argument om geen relatietherapie te doen.
Hoeveel is je relatie je echter waard? Meestal druk je dat niet eerder uit in een financiële waarde dan wanneer het niet goed dreigt te gaan in je relatie. Ooit zocht ik een uit hoeveel een scheiding nou eigenlijk kost. Dat is vele malen hoger dan de investering in relatietherapie. In het artikel kosten van een echtscheiding heb ik het voor je op een rij gezet.
Uit de cijfers blijkt opmerkelijk genoeg dat 55% van de mensen die scheiden, spijt hebben achteraf.
Ze zeggen, als ik alle energie die ik nu in mijn stiefgezin stop, eens aan mijn 1ste relatie had besteed.
Ook een nieuwe liefde levert niet perse rozengeur en maneschijn op, 60% van de stiefgezinnen gaat weer uit elkaar.
Transformeren van je relatieproblemen
Gelukkig bestaat er een beproefd en wetenschappelijk onderbouwd methode EFT relatietherapie om dit te realiseren. Met deze methode doorbreek je de niet-werkende patronen in je relatie en in jezelf waardoor je meer overvloed in je leven, je relatie en onderneming ervaart.
Neem eens vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.