Hoe je de taakverdeling in je relatie soepel laat verlopen
Tijden veranderen waardoor de taakverdeling in je relatie niet meer vastligt op basis van sekse. Vroeger was het duidelijk wie verantwoordelijk was voor welke taken. In een moderne relatie echter onderhandelen wie wat doet en wanneer. Jammer genoeg gaat hierbij veel mis. Dat leidt tot onnodige ergernissen en irritaties. Lees in dit artikel hoe je de taakverdeling in je relatie soepel laat werken.
Maar allereerst een praktijkvoorbeeld.
Mijn partner heeft een hardnekkige irritante eigenschap. Zo eentje waar mijn bloed van gaat koken.
Zo’n daar gaat mijn bloed van koken gesprek tussen ons gaat als volgt:
- Hij: “Je hebt helemaal geen uitzicht als je achter die vrachtwagen blijft hangen. Ga er toch voorbij”.
- Ik: “Het gaat toch prima zo. Ik zie echt genoeg”.
- Hij: “Belachelijk dat die auto achter ons zo dicht op ons zit. Knipper eens met je alarmlichten, dan weet ie dat ie afstand moet nemen”.
- Ik: “Dat valt best mee en maak je niet zo druk om alles wat er gebeurt. Relax nou gewoon”.
- Hij: “Pas op! Het stoplicht springt zo op rood”.
- Ik: “Dat zie ik toch ook! Ik kom hier vaker hoor. Je irriteert me mateloos met je commentaar de hele tijd. “Wie rijdt er nou eigenlijk?”.
- Hij: “Ga nou die afslag links in, dan zijn we er veel sneller! Je rijdt echt om zo!!”
- Ik: “Jee, ben je doof of zo? Wat zeg ik nou net? Ik rij toch! Je mag ook uitstappen hoor als mijn rijstijl je niet bevalt…..”.
- Hij: “Tjee, je hoeft niet zo agressief te reageren hoor. Ik zeg al niks meer”.
De sfeer slaat om
Zwijgend lopen we naast elkaar richting het verjaardagsfeestje. De intimiteit is flink bekoeld en heel erg gezellig tussen ons werd het die avond ook niet meer.
Ik rijd heel wat kilometers per jaar en heb nog nooit een ongeluk veroorzaakt waar anderen bij betrokken zijn. Als mijn partner naast me zit, geeft hij mij de indruk dat ik er helemaal niets van bak.
Het is allemaal goedbedoeld en hij wil alleen maar behulpzaam zijn. Ik weet het, maar ondertussen kookt mijn bloed!!!
Waarom de taakverdeling in je relatie vaak tot ergernissen en frustratie leidt
Als je samenleeft, zijn er ontzettend veel taken die gedaan moeten worden. Het regelen van de financiën, boodschappen halen, de vuile die weer weer schoon moet, het bijhouden van de tuin, koken, etc.
Om deze taken soepel te laten verlopen, is het verstandig om onderscheid te maken tussen:
- de uitvoerder van de taak
- de eigenaar van de taak
De beste oplossing is om degene die de taak uitvoert ook de eigenaar van de taak te laten zijn. De eigenaar van de taak voelt zich verantwoordelijk en zal de taak beter uitvoeren.
Aha, daar zit ’t hem dus in!
Ik laat die magische zin nog een keer door mijn hoofd gaan.
Degene die de taak uitvoert, is ook de eigenaar van de taak
Even terug naar het commentaar op mijn rijstijl.
Mijn ergernis ontstaat dus, omdat mijn lief met zijn opmerkingen probeert om mede eigenaar te zijn van de taak die ik uitvoer. Als bijrijder probeert hij om de controle over het stuur te krijgen.
Dat werkt dus niet. Het irriteert zelfs mateloos. Het leidt tot onnodige ruzies.
Ik rij en ik wil dus ook bepalen hoe ik van A naar B rij.
Zit niet ongevraagd in elkaars business
Om deze irritaties en ergernissen te voorkomen, is het beter dat hij niet voortdurend mijn rijstijl ter discussie stelt. Mijn partner kan beter naar buiten kijken, een krantje lezen of met zijn mobile bezig zijn.
Wat in de auto geldt, werkt voor alle taken die je samen moet regelen. Discussies en gedoe rondom deze taakverdelingen zijn energievretend en tijdverslindend.
Daarbij verknallen ze behoorlijk de intimiteit in je relatie. Met ergernis en irritatie in je lijf ben je namelijk niet zo toegankelijk en aardig naar elkaar.
Taakverdeling in je relatie soepel laten verlopen
Probeer eens een duidelijke taakverdeling in je relatie af te spreken, bijvoorbeeld:
- degene die kookt, besluit wat er gekookt wordt en hoe de maaltijd wordt samengesteld. De ander blijft uit de keuken vandaan.
- degene die voor het gras zorgt, bepaalt wanneer het gras wordt gemaaid. Of de kantjes worden afgestoken of worden geknipt.
- degene die de boodschappen in huis haalt, bepaalt wanneer de boodschappen worden gedaan. Bij welke winkel en hoelang er over gedaan wordt.
- degene die de vuilnisbakken aan de weg zet, beslist hoe laat de vuilnisbakken buiten worden gezet en wanneer de geleegde bak wordt opgehaald.
En mijn partner? Hij heeft beloofd om zich niet meer met mijn rijstijl te bemoeien, omdat 22% weigert om achter het stuur te gaan zitten met de partner naast zich.