Twijfels over de relatie
Twijfels over de relatie. Dat heeft iedereen wel eens. Vaak gaat er een hele tijd overheen voordat je in actie komt om hierbij hulp te zoeken.
Peter: ‘Ook in de weekenden ging ik nog naar de zaak toe. Ik zie nu wel wel in dat ik mijn relatie verwaarloosde. Uiteindelijk wilde ze toch scheiden. Er was teveel stuk, vond ze.’
Twijfels over de relatie: 5 redenen die ik regelmatig hoor en die je kunnen weerhouden om hulp te zoeken
1 Je bent een succesvolle ondernemer en je wilt de “vuile was” niet buitenhangen, je voelt je onzeker en angstig om je relatieproblemen met een expert te bespreken
‘Ik ben zo gewend om alles zelf op te lossen en uit te zoeken”, vertelt Carla een succesvolle IT onderneemster. ‘Ik heb geleerd om onafhankelijk te zijn en juist het bespreken van mijn relatieproblemen vind ik verschrikkelijk eng’.
Ooit werkte ik als een succesvolle leidinggevende in het bedrijfsleven met veel verantwoordelijkheden en uitdagende projecten. Ik werkte hard en veel. Thuis ging het een stuk minder goed en met de intimiteit was het droevig gesteld. Ik had domweg te weinig aandacht voor het thuisfront en ik weigerde om mijn blinde vlekken die deze relatie ondermijnden te onderzoeken. Totdat de bom barste (hij werd verliefd op een ander). Ik moest toen wel zo eerlijk zijn om te bekennen dat ik echt alle signalen van hem te laat genegeerd had.
Dit begrijp ik dus erg goed
Ik heb er van geleerd dat je op tijd hulp in moet schakelen, dat je open moet staan om te leren van deskundigen en dat je je daarbij kwetsbaar moet durven opstellen. Juist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en relaties.
Uiteindelijk is een gelukkige en liefdevolle relatie het meest belangrijke in je leven.
2 Je rekent het jezelf aan dat je niet in staat bent om een gelukkige relatie te hebben en je schaamt je ervoor dat het je niet lukt om dit te realiseren
Deze schaamte komt heel veel voor en zorgt ervoor dat je door blijft ploeteren in je relatie. We leren dat als je maar genoeg van elkaar houdt alles vanzelf goed komt.
Dat is niet waar.
We leren meestal niet hoe je de motor van een goede en gezonde relatie draaiende kunt houden.
Deze schaamte houdt je klein en zorgt ervoor dat je geen stappen onderneemt om te werken aan een gelukkige relatie. De twijfels over de relatie blijven op die manier bestaan.
Vaardigheden om een gelukkige relatie te creëren, kun je leren
De recente liefdeswetenschap heeft hiervoor beproefde methoden en handvatten ontwikkeld.
Veel mensen investeren hier nog niet in waardoor het aantal relatiebreuken ongekend hoog is met alle financiële, sociale en emotionele gevolgen van dien!
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de hulp inroepen van een relatie expert. Ook Martijn heeft deze stap gezet, nadat hij eerst een groot aantal van mijn artikelen gelezen had.
In zijn eigen woorden:
‘Ik ging me onzeker voelen en mijn eigenwaarde en trots kwamen op een laag pitje te staan. Doordat ik twijfelde en onzeker werd, accepteerde ik zaken sneller die ik vroeger, in de beginsituatie met mijn partner, niet accepteerde. Zo kun je, als je niet oppast van een vrolijk persoon veranderen in een negatief onzeker iemand. Ik heb geleerd om mijn gevoelens van twijfel en onzekerheid bespreekbaar te maken in plaats van weg te lopen. Hierdoor is er meer begrip in onze relatie voor elkaar ontstaan’.
3 Je blijft hopen dat het ooit een keer beter zal gaan, dat wanneer je maar geduld genoeg hebt het vanzelf net zo als vroeger wordt of dat je accepteert dat meer liefde er voor jou niet in zit
‘Misschien moet ik er mee leren leven en accepteren dat we zo weinig samen delen onderdeel is van mijn huwelijk”, zucht Pieter gelaten“. “Gelukkig kan ik het goed vinden met mijn kinderen’.
Dat hoor ik vaker tijdens mijn gesprekken met klanten. Dat de kinderen een substituut vormen voor het gebrek aan samenzijn met hun partner.
Dat ze bij elkaar blijven voor de kinderen. Echter, de manier waarop jij en je partner met elkaar omgaan in deze relatie is hét voorbeeld voor je kinderen. Ze kunnen gaan denken dat dit normaal is in een relatie. Dit zal hun toekomstbeeld over relaties beïnvloeden en invloed hebben op hoe ze later zelf liefdesrelaties aangaan. Twijfels over de relatie zijn op de een of andere manier voelbaar. Ook voor anderen.
Is dat wat je wilt voor je kinderen?
Zelf heb ik geen goed voorbeeld gehad en door schade en schande ben ik een stuk wijzer geworden. Dat had allemaal niet zoveel inspanning hoeven kosten als ik veel eerder had geweten wat de ingrediënten voor een goede en gezonde relatie zijn.
Ook Pieter wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Hij wil graag geloven dat het vanzelf weer goed komt.
Herken je deze gedachtengang? Vraag jezelf eens af hoe het voor je is als deze relatie over 3 jaar nog hetzelfde zou zijn? Of als je relatie eerder slechter dan beter zou worden?
Is dit een pijnlijke gedachte? Dan kan dat een teken zijn om in actie te komen.
4 Je bent bang om hoge kosten te maken wanneer je hulp zoekt om je relatie te verbeteren
Dit hoor ik nog wel eens van potentiële klanten. Je wilt graag hulp van een specialist en je beseft dat die je gaat helpen. De benodigde investering voor een transformatie van je relatie, schrikt je af.
Ik herken dat en ik heb hier zelf ook mee geworsteld. Dat heb ik overwonnen en inmiddels vind ik het logisch om in mijn persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling, mijn relatie en mijn bedrijf te investeren.
In je eentje ploeteren is uiteindelijk duurder want dit werkt veel minder efficiënt en goed dan wanneer je een expert inschakelt die je leerproces enorm versnelt
Bedenk eens hoeveel kosten je maakt als je besluit om uit elkaar te gaan
Zowel financieel als emotioneel. Denk eens aan de advocatenkosten, de kosten van het levensonderhoud die omhoog gaan, de kosten van kinder- en of partneralimentatie die je eventueel gaat betalen, van een parttime baan moet je wellicht fulltime gaan werken, ruzies over de omgangsregeling voor je kinderen, je kinderen die je een stuk minder ziet, families en gemeenschappelijke vrienden die een andere rol in je leven gaan innemen, etc. De kosten van een scheiding heb ik eens in kaart gebracht.
Een gescheiden ondernemer vertelt: ‘Mijn schuldgevoel zal me altijd parten blijven spelen als de kinderen bij me zijn. Mijn ex-partner bij wie ze wonen zal het altijd beter doen dan ik. Zij is nu namelijk de enige echte opvoedster. Het schuldgevoel dat ik gefaald heb naar mijn kinderen is niet in geld uit te drukken’.
De investering die je doet om je relatie te verbeteren is vele malen goedkoper dan wanneer je relatie uiteindelijk op een breuk uitdraait. Vergeet daarbij ook niet de emotionele en fysieke last die je draagt als je ongelukkig in je relatie bent. Dit kan zeker tot gezondheidsklachten leiden.
5 Je denkt dat het geen nut heeft om te investeren in je relatie, want je partner vindt dat het probleem bij jou ligt en niet bij hem/haar
Deze belemmerende gedachte houdt je in een afhankelijke situatie waarbij je je heel kwetsbaar kunt voelen. Je voelt je namelijk niet gezien, gehoord en erkend in je gevoelens. Jij wilt graag samen je relatie verbeteren, maar je partner wil dit niet.
Begrijpelijk dat je dan denkt dat het werken met mij geen zin heeft. Ik snap dat je dat denkt.
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Hoelang accepteer je deze situatie nog?
- In hoeverre erken je dat je ongelukkig bent in je relatie?
- In hoeverre heb jij goedkeuring van je partner nodig om stappen te gaan zetten voor je eigen ontwikkeling en geluk?
- Hoe lang moet deze situatie duren voordat je je eigen gevoelens serieus neemt?
Twijfels over de relatie hebben is ook echt geen fijn gevoel. Door met mij te werken stap je uit een afhankelijke situatie en neem je het hef in eigen handen. Dat is in elk geval goed voor jou en kan zelfs je relatie ten goede komen.
Overweeg je ook wel eens om hulp te zoeken bij je twijfels over de relatie, maar laat jij je tegenhouden door allerlei redenen?
Ik begrijp dat volkomen. Anderen worstelden ook hiermee, maar waren heel blij toen ze hun twijfels overwonnen. Door te investeren in relatietherapie begrijpen ze beter hoe hun relatiedynamiek werkt en met de nieuwe inzichten en geleerde vaardigheden kunnen ze hun negatieve relatiepatronen herkennen en doorbreken. Hierdoor werd de relatie beter, de sfeer thuis meer ontspannen en daar gedijen de kinderen eveneens beter bij. Daarbij, als het thuis beter stroomt, heeft dat een positief effect op hoe je in je bedrijf functioneert!
Twijfels over de relatie? Neem eens vrijblijvend contact met me op.
Lees ook
10 redenen waarom je nog geen fijne relatie hebt (en hoe dat komt)
Hoe je relatie op de klippen loopt als je niet tijdig ingrijpt