Verder na ontrouw

Hulp bij het herstellen van een vertrouwensbreuk

Affaire

Vreemdgaan, affaire, overspel, ontrouw, verhouding, avontuurtje. Hoe je het ook noemt, als het uitkomt, is niets meer zoals het was.

Het veroorzaakt meestal een aardverschuiving. Alsof alle vast grond plotsklap onder je voeten verdwijnt. De verwachtingen en het beeld dat je van je partner had, vallen in duigen. Alles wordt onzeker.

De basis van veiligheid en vertrouwen is stukgeslagen

Ontrouw veroorzaakt sterke gevoelens van onveiligheid, onzekerheid, wantrouwen en onvoorspelbaarheid. De exclusiviteit die je met je partner dacht te hebben, klopt niet meer.

Deze aanslag op je relatie voelt heel bedreigend.

Ontrouw veroorzaakt dus een diepe wond in je relatie. Het zorgt voor ‘OERPANIEK’. Het activeert het gevaarcentrum in je brein. Je gedachten en gevoelens gaan met je op de loop en je begrijpt je eigen gedrag niet meer.

Na het uitkomen. Wat nu?

Het uitkomen van ontrouw is een heftige gebeurtenis. Het ontwricht alle delen van je leven. Wat je dus na het uitkomen ervan denkt, voelt en doet is normaal. Zowel voor de kwetsende partner als de gekwetste partner. Dit hoort bij een crisis. Je bent dus niet gek, als je dit als heel heftig ervaart.

Een crisis is echter ook niet het moment om beslissingen te nemen met verstrekkende gevolgen.

Er is namelijk een manier om te herstellen van ontrouw. Dat lukte bij 70% van de mensen die hiermee te maken kregen.

De sleutelvragen waar het om gaat tijdens het herstelproces

Onderstaande vragen blijven steeds maar terugkomen. Antwoorden vinden op de onderstaande vragen is dan ook belangrijk om weer grip te krijgen op de situatie.

 

  • Hoe kon je mij dit aandoen?
  • Waarom deed je het?
  • Hoe weet ik dat je het niet nog een keer doet?
Een beproefde methode om verder te kunnen na ontrouw

De methode waar ik mee werk is methodisch maar flexibel.  Het is ontwikkeld op basis van meer dan 50 jaar aan klinische bevindingen, empirische onderzoeken en discussies met experts over hoe ze stellen het beste kunnen helpen om van een affaire te herstellen.

70% van de stellen koos na dit programma om samen verder te gaan. De helft daarvan creëerde een relatie die sterker was dan die ze ervoor hadden.

Rondom het thema Affaires startte ik zelf een werk- en intervisie groep op. Samen met 3 andere therapeuten bestuderen we de allerlaatste publicaties op dit gebied. Met deze kennis en onze praktijkervaringen scherpen we de methode gericht op het herstellen van ontrouw voortdurend aan.

 

Het pad naar herstel via 3 fasen

Het pad naar herstel verloopt via een 3-tal fasen.

Fase 1 Structuur en evenwicht hervinden in de dagelijkse gang van zaken

In deze fase nemen we acties om met de crisis om te gaan die onmiddellijk ontstaat na het uitkomen van het ontrouw. Het doel is dat jullie weer vast grond onder je voeten krijgen door structuur en evenwicht terug te brengen.

Fase 2 Onderzoeken hoe het kon gebeuren

Deze fase is zowel de moeilijkste als de belangrijkste fase. Het is belangrijk om je hierbij te realiseren dat de staat van je relatie niet verantwoordelijk is voor het ontrouw. Die verantwoordelijkheid ligt bij de persoon die dit veroorzaakte.

Desondanks is het verstandig om te onderzoeken of er redenen zijn waardoor je relatie gevoelig werd voor ontrouw.

Het doel van dit onderzoek is niet om een schuldige aan te wijzen, maar om na te gaan of en waar je relatie sterker gemaakt kan worden.

Fase 3. Een weloverwogen besluit nemen: samen of alleen verder

Jullie leren om het ontrouw niet langer je leven te laten bepalen en begrip te krijgen voor wat er nodig is om verder te kunnen.

Als jullie samen verder gaan hoe integreren jullie deze ervaring in jullie relatie?

Wat leren we er van? Wat willen we echt veranderen in onze relatie?

Hoe gaat het pad naar herstel in zijn werk?

Heb je interesse? Vraag dan eerst een kennismakingsgesprek aan. Dit is kosteloos en vrijblijvend.

Zodra we besluiten dat er een klik is, gaan we aan de slag. De frequentie van de gesprekken stellen we in overleg vast binnen een periode van 3 – 6 maanden. Een sessie duurt meestal 1,5 uur. Afhankelijk van jullie wens, vinden de gesprekken plaats op een sfeervolle locatie in Langenboom of in Den Bosch.  Afspraken in de avonduren en in het weekend zijn ook mogelijk.

Woon je in Oss of binnen een straal van 25 km van Oss? Dan is het mogelijk om de sessies bij jullie thuis te doen. Vooral klanten met jonge kinderen vinden dit prettig.

Er is een manier om te herstellen van ontrouw.

Het pad er naar toe verloopt via 3 fasen.

Wat klanten zeggen na de ontdekking

Ze had haar mobiel op de badkamer liggen. Ik zag een aantal appjes van een collega van haar. Het drong eerst niet zo tot me door, maar de berichtjes waren heel intiem. Opeens realiseerde ik me dat het al een tijdje aan de gang moest zijn. Hij was zelfs een aantal maanden geleden op haar verjaardag geweest bij ons thuis. Ik voelde me zo stom dat het onder mijn ogen was gebeurd. Voor mij was dit erger dan een nekschot. Woede, verdriet, angst alles door elkaar.

Tom

We hebben er een zootje van gemaakt. Eerst werd ik verliefd op een gezamenlijke vriendin. Kortstondig had ik iets met haar, maar ik koos voor mijn vriendin en verbrak die affaire. Mijn partner wist het eerst niet. Toen het toch uitkwam, voelde ik me schuldig en schaamde ik me heel erg. Maar toen werd mijn vriendin verliefd op onze gezamenlijke vriendin. Het is gewoon een complex gedoe geworden. Ik wou dat ik het allemaal terug kon draaien.

Onno

Hij had een paar keer seks in een hotel tijdens een congres gehad. Toen hij me dat opbiechtte, ging het lampje uit. Ik was zo verdrietig en kon het niet geloven. Hoe kon hij me dat aandoen? Toch wilde ik alles weten. Alle details, hoe vaak en wat dan? Ik kon niet stoppen  met vragenstellen. Ik reed zelfs langs het hotel. Als ik dat beeld in mijn hoofd heb, begin ik weer te trillen.  

 

Marja

Vrijblijvend gesprek aanvragen?

Weet je nog niet precies wat voor jou/jullie de beste aanpak is? Kies dan eerst voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.

Irma Buenk

EFT (Emotionally Focused Therapy) is een wetenschappelijk onderbouwde en beproefde methode ontwikkeld door de klinisch psychologe Dr. Sue Johnson. EFT wordt door de American Psychological Association erkend als een wetenschappelijk bewezen vorm van relatietherapie. Uit 15 jaar onderzoek blijkt dat 70 tot 75% van de paren die EFT hebben ondergaan, uit het dal zijn gekomen en gelukkig zijn in hun relatie.

Als gecertificeerd basistherapeut EFT is ze aangesloten bij EFT Nederland en het ICEEFT, het International Centre for Excellence in EFT opgericht door Dr. Sue Johnson.

Ze volgt momenteel het traject tot aanvullend getraind EFT therapeut.

Tevens volgt ze individuele supervisie om haar leerproces te versnellen.

Daarnaast is ze lid van 2 intervisiegroepen om met collega’s ervaringen uit te wisselen en te sparren over praktijksituaties.   

Behalve de uitgangspunten van EFT werkt ze met theorieën en werkwijzen uit o.a. de communicatie– en natuurwetenschappen, oosterse stromingen en lichaamsgericht werken.

Behalve het hebben van deze theoretische kennis heeft ze dit ook zelf ervaren en doorleefd. Ze gelooft ten diepste dat als we nu niet onze problemen opruimen we onze relatie en onze kinderen er mee belasten en dus niet ten volle kunnen leven. 

ZW Irma Buenk 271x300 1