Verstijf en Vlucht: vervreemd van elkaar

verstijf en vlucht vervreemd van elkaar

Verstijf en Vlucht: vervreemd van elkaar

In dit artikel lees je meer over het ondermijnende patroon Verstijf en Vlucht. 

Verstijf en Vlucht is een type conflict waar jij en je partner in verstrikt kunnen raken. Je trekt je dan allebei terug in je eigen wereld. Weliswaar leef je nog samen onder één dak, maar het contact met je partner voelt doods aan. Gevoelens van hopeloosheid en eenzaamheid overvallen je regelmatig. 

Wat is Verstijf en Vlucht

Vaak gaat het niet-werkende patroon van de protestpolka er aan vooraf. Dat patroon herken je door de dynamiek van:

…….hoe meer ik bijvoorbeeld klaag, duw, trek, controleer, hoe meer jij van mij weg beweegt, waardoor ik nog harder probeer om een reactie van je te krijgen, waardoor jij weigert om nog iets te zeggen en je wegloopt uit ons gesprek…..

Dit patroon van de Protestpolka gaat op een bepaald moment over in Verstijf en Vlucht. Dat gebeurt zodra de klagende partner het opgeeft om de aandacht te krijgen van de terugtrekkende partner. 

In deze dans zoeken partners nauwelijks nog toenadering tot elkaar. De sfeer voelt vervolgens deprimerend en leeg aan.

Karel: ‘Dat kunnen we heel goed. Samen de boel regelen als een team. Ook voor anderen. Als iemand bij ons aanklopt voor een probleem, dan zetten wij onze schouders er onder en lossen we het op. Alleen als de problemen over ons gaan, dan weten we het niet meer. Jarenlang deed ik allerlei pogingen om toenadering te zoeken. Ze wees me echter steeds af. Uiteindelijk stopte ik daar mee met als gevolg dat we al ruim 10 jaar als broer en zus leven. Dat kan ik niet meer opbrengen. Als het niet verandert, trek ik de stekker er uit.’

Verstijf en Vlucht als opmaat naar een relatiebreuk

De partner die eerst toenadering bleef zoeken, stopt nu ook met vechten voor de relatie. Heel vaak is dit het begin van het loslaten van de partner en de relatie. Hier begint ook het rouwproces voor deze partner. Stil verdriet komt naar boven. De hoop dat het goedkomt, is zo goed als weg.

Mandy: ‘Het is alsof ik al een paar afslagen genomen heb in de relatie. Ik doe het nu al zo lang alleen, dat ik het net zo goed echt alleen kan doen.’

Peter: ‘Ik voel me al zolang eenzaam in deze relatie. Toen het vrijen ook nog stopte, voelde ik me waardeloos en niets meer voorstellen als man en als partner.’

Rik: ‘Ik ben mezelf helemaal kwijt geraakt in deze relatie. Ik loop continu op mijn tenen. Iedereen wil iets van mij, maar waar ben ik gebleven? We hebben al zolang geen plezier meer samen.’

Herken de noodkreet in een relatieconflict 

Relatieconflicten zijn eigenlijk een noodkreet om weer het gevoel te krijgen, dat je belangrijk bent voor je partner. Dat je er toe doet. De meeste relatieproblemen ontstaan namelijk niet, omdat je partner bijvoorbeeld de vaatwasser regelmatig vergeet uit te ruimen. Of vergeet om het oud papier aan de weg te zetten.

Er zit een diepere laag onder.

Waar de ruzies eigenlijk om gaan, is een onvervulde behoefte aan steun, begrip, erkenning, aandacht, waardering en vertrouwen.

In het ondermijnende patroon van Verstijf en Vlucht zit dus eigenlijk ook een noodkreet. Als je partner niet meer naar je omkijkt of amper interesse in je toont, doet dat namelijk pijn.

Om je daartegen te beschermen, trek je je uiteindelijk terug uit de relatie als je pogingen keer op keer mislukken om verbinding of intimiteit met je partner te krijgen.

Doorbreek het patroon van Verstijf en Vlucht

Vaak lukt het niet meer om zelf het ondermijnende patroon van Verstijf en Vlucht te doorbreken. Hiervoor heb je echt hulp nodig. Iemand die jullie helpt om samen die afstandelijkheid en leegte te doorbreken. Dat kan namelijk nog steeds als je allebei bereid bent om dit proces van herstel aan te gaan. EFT Relatietherapie kan je hierbij helpen.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.