
Wat doet je bedrijf met jou en je relatie? Soms ga je zo op in je bedrijf dat je je er niet van bewust bent hoezeer je relatie hierdoor in de problemen komt.
Je bedrijf is namelijk je kindje. Er is geen moment dat je er niet mee bezig bent. Ook thuis denk je er voortdurend aan. Als de kinderen op bed liggen, klap jij de laptop weer open om e-mails te beantwoorden. Zodat je daar klaar mee bent, kijk je nog wat op Netflix. Dat is jouw manier om te ontspannen.
Je partner laat inmiddels duidelijk weten dat ze ontevreden is over de relatie. Ergens weet je ook wel dat het niet klopt om zoveel met je bedrijf bezig te zijn, maar die onrust vanbinnen gaat maar niet weg.
Scheiden wil je niet, maar je weet ook niet meer hoe je het allemaal moet oplossen. Bij het minste of geringste krijgen jullie thuis aanvaringen.
Wie ben ik zonder bedrijf?
Maaike (42) stopte noodgedwongen met haar bedrijf aan het begin van de Corona crisis. Haar ziel en zaligheid had ze er ruim 10 jaar in gestopt. In de loop van de jaren waren de ruzies thuis ook toegenomen. Ze voelde alsof ze de strijd verloren had rondom de verdeling van de zorgtaken met betrekking tot hun kinderen. Ondanks haar verwoede pogingen kwam het merendeel van de opvoeding op haar schouders terecht. Hierdoor voelde ze zich niet gesteund en gezien in haar behoeften om het samen te doen.
Het valt niet mee om mezelf opnieuw uit te vinden’, zei Maaike. ‘Ik voel me nutteloos en mislukt zowel zakelijk als privé’.
Wat doet je bedrijf met jou en je relatie? Hoe bewust ben jij je hiervan als je het verhaal van Maaike leest?
Wat is je identiteit zonder bedrijf?
Zonder je bedrijf verlies je vaak meer dan alleen je dagritme, inkomen en contacten met klanten. Voor Maaike voelde het ook alsof ze een groot deel van haar identiteit kwijt was.
Ze is niet de enige die dat zo voelt. Regelmatig komt dit onderwerp ter sprake met de ondernemers waar ik mee werk.
‘Wat doe jij?’ Deze vraag kreeg Maaike regelmatig. Trots vertelde ze dan over haar bedrijf en haar plannen.
Zonder bedrijf begon ze sociale contacten te vermijden om die vraag maar niet te hoeven beantwoorden. Ze begon zich af te vragen of ze nog wel de moeite waard was nu ze niets meer te melden had over haar werkzaamheden.
Je bent niet je bedrijf
Je bent niet een ondernemer of de partner van een onderneemster. Je bent een persoon die onderneemt of een persoon die de partner is van een onderneemster.
Dat verschil is belangrijk. In de ene situatie identificeer je jezelf volledig met je bedrijf.
In de andere situatie is je bedrijf een deel van je identiteit. Daarnaast vervul je nog andere rollen in je leven zoals partner, ouder, vriend(in) of voorzitter van de locale ondernemersclub. Bovendien heb je waarden, normen en interesses die jou ook tot een individu met een eigen persoonlijkheid maken.
Je partner wil in elk geval geen relatie met jou als bedrijf, maar met wie jij bent als persoon. Wat doet je bedrijf met jou en je relatie? Klaagt je partner bijvoorbeeld dat je bedrijf op de eerste plek staat? Zegt ze misschien dat ze geen prioriteit voor je is?
Niet weten wat je met je vrije tijd moet doen
Als je je sterk identificeert met je bedrijf weet je vaak niet wat je met je vrije tijd aanmoet. Hobby’s heb je niet en eigenlijk weet je ook niet meer wat je echt leuk vindt.
Liever grijp je elk moment aan om nog even naar de zaak te gaan of om met je werk bezig te zijn.
Thuis werkt het als een prima lopende BV, maar echt aanwezig ben je niet als je thuis bent.
Peter: ‘Bij alles wat ik doe, denk ik aan de zaak. Als ik ga golven doe ik dat niet, omdat ik het leuk vind maar om mijn netwerk uit te bouwen. In alles denk ik bedrijfs-economisch. In de gesprekken met jou realiseer ik me nu dat ik dat ook zo met mijn vrouw doe. Wat zij wil, komt als 2e. Dat praat ik voor mezelf goed, omdat we het financieel ook erg goed hebben’.
Wat doet je bedrijf met jou en je relatie? Herken je dat ook dat je geen hobby’s heb?. Of dat vrienden langzaam maar zeker afgehaakt zijn? Leef je alleen nog maar voor je bedrijf en thuis ben je te uitgeblust om nog wat samen met je vrouw te ondernemen?
Voortdurend opgejaagd en onrustig
Het inleveren van een groot stuk van je identiteit gebeurt niet zo maar. Het is het gevolg van een dieperliggende reden dat een opgejaagd of onrustig gevoel geeft.
We geven een stuk van onze identiteit op, omdat we een diepe pijn die we ooit ervaren hebben nooit meer willen voelen. Die pijn kan er mee te maken hebben, dat je bijvoorbeeld bang bent wat anderen zeggen als je faalt met je bedrijf. Of omdat je nog steeds aan jezelf twijfelt, het zogenaamde imposter syndroom.
We werken dan teveel en te hard, omdat we ergens bang voor zijn. Dat harde en vele werken gaat uiteindelijk ten koste van je relatie.
Als je namelijk zo verweven met je bedrijf bent, dan heb je geen ruimte meer in je hoofd om je emotioneel te verbinden met je partner en je kinderen. Hierdoor raak je vervreemd van elkaar, waardoor je vervolgens in niet-werkende patronen terecht komt.
Wat doet je bedrijf met jou en je relatie? Herken je die eeuwige onrust in je lichaam? Of dat je hoofd nooit rust ervaart?
Wat doet je bedrijf met jou en je relatie?
Als je samen verstrikt zit in niet-werkende patronen begrijp je elkaar niet meer. Het lukt niet meer om je problemen thuis op te lossen, waardoor dezelfde onderwerpen iedere keer weer terugkomen,
Hieronder staan 3 niet-werkende patronen die veel voorkomen bij stellen met relatieproblemen. Misschien herken je jullie situatie er ook wel in?
1. Zoek de boef: jij bent de schuldige niet ik
De verwijten gaan over en weer. Je geeft elkaar de schuld van de problemen. In het zoek de boef patroon gebruik je woorden zoals, ‘altijd’ en ‘nooit’ om je ongenoegen kracht bij te zetten. Je wil allebei je gelijk halen.
2. De Protestpolka: hoe harder jij roept, hoe meer ik me terugtrek
De ene partner port en prikt om een reactie te krijgen. De andere partner probeert het te sussen, het kleiner te maken, Of zegt niets meer of verandert van onderwerp.
De protestpolka is het meest voorkomende en verstrikkende patroon in een partnerrelatie.
3. Verstijf en vlucht: ik houd me afzijdig, jij houdt je afzijdig
In het patroon van verstijf en vlucht trek je je allebei terug. Alle emoties en verlangens staan bij beide partners in de ijskast. De ijzige afstand raakt je niet meer zo heftig. Je leeft met elkaar, maar de sfeer voelt onderkoelt. Beiden ben je gericht op zelfbescherming.
Je probeert te doen alsof je de ander niet nodig hebt en je niet meer kan raken. Diep van binnen voel je echter de pijn, maar naar je partner doe je alsof het je niet meer raakt. Als deze situatie niet verandert, weten we uit ervaring dat dit de opmaat naar een relatiebreuk is.
Verlang je er naar dat het weer goed komt?
Om je relatieproblemen op te lossen, heb je hele andere vaardigheden nodig dan het runnen van je bedrijf. En juist die relatievaardigheden sneeuwen als eerste onder door de drukte en de stress die een onderneming met zich meebrengt.
Stel je eens voor hoe het voor je zijn als je weer vanuit plezier, ontspanning en verbinding samen bent? Dat de intimiteit weer stroomt? En je vanuit overvloed je relatie, je gezin en je bedrijf combineert? Hoeveel is dit je waard?
Na verloop van tijd verschuiven een heleboel leuke dingen die je samen had naar de achtergrond. Door met mij te werken brengen we dit weer terug in je relatie.
Vraag een kennismakingsgesprek aan als je dat interessant vindt.