Wat ons het meest gelukkig maakt en de impact voor relaties
Wat ons het meest gelukkig maakt is het warme contact met dierbaren.
De documentaire Happy vertelt hierover meer.
“Interessant en vast de moeite waard om te bekijken”, dacht ik. Ik ging er helemaal voor zitten. Met een schrijfblokje, kop thee en pure chocola binnen handbereik.
Externe doelen maken minder gelukkig
Wat blijkt volgens de onderzoekers: Marie, Peter en vele anderen die vooral bezig zijn met doelen gericht op zaken, zoals geld, financieel succes en imago zijn minder tevreden, vaker angstig en depressief. Sterker nog, ze voelen zich minder belangrijk dan de mensen die vanuit een innerlijke drive dingen doen.
“Ongeacht het niveau van welstand dat je bereikt, het zal altijd wennen en je wilt altijd meer, bij vervulde basisbehoeften brengt meer geld niet meer geluk”, sprak de stem. Vervolgens zei Daniel Gilbert tijdens een lezing: “Het verschil in geluksgevoel tussen iemand die 50.000 en iemand die 5 miljoen verdient, is niet erg groot.”
Ik nipte even aan mijn thee en liet de zin sudderen
Door de Japanse zucht naar materiële welvaart bleef Hiroko Uchino alleen achter met haar dochtertje. Haar man werkte zich letterlijk dood. Karoshi noemen ze dit veelvoorkomende verschijnsel. Hiroko zingt nu in een koor met lotgenoten.
Die enorme werkethos nekt Japan op meerdere fronten. Voor een groeiend aantal Japanners hoeft bijvoorbeeld seksuele intimiteit niet meer. Door de mega vergrijzing verkoopt Japan momenteel meer incontinentieluiers dan baby luiers, las ik onlangs.
“Arme Hiroko”, dacht ik, “ze vormt een schril contrast met levensgenieter Ronaldo Fadul uit Brazilië. Aangezien hij samen met zijn kinderen op een surfboard de golven bedwingt”.
De gelukkigste mensen onderhouden warme banden met dierbaren
In de eerste plaats richten ze zich op persoonlijke ontwikkeling. In de tweede plaats gaan ze warme en hechte relaties met vrienden en geliefden aan. Vervolgens onderhouden ze deze warme banden. Tot slot leveren ze een bijdrage aan een betere wereld, waardoor ze meer energie, minder depressief en minder angstig zijn.
Ed Diener, professor in de Psychologie zei overtuigend, “de gelukkigste mensen hebben zonder uitzondering een warme, ondersteunende familie en vriendenkring“.
Anders gezegd, dat sluit helemaal aan op de wetenschappelijke resultaten dat een veilige en vertrouwde band in liefdesrelaties de basis vormt voor een gelukkige relatie.
Lees ook
3 mythes over intimiteit ontrafeld
10 tips waarmee je een sprankelende en intieme relatie krijgt
Hoe komt het toch dat die verliefdheid omslaat in onverschilligheid?