Werkt relatietherapie voor ondernemers?

werkt relatietherapie voor ondernemers?

Werkt relatietherapie voor ondernemers wel? Dat vroegen Patricia en Pascal zich ook af. Patricia runt haar goedlopende webshop en ze is erg actief op Instagram. Haar inkomsten zorgen voor een stabiele financiële basis. Dat ervaart ze als druk, waardoor ze nog harder gaat werken. Pascal werkt als zelfstandig fotograaf. Regelmatig loopt de stress hoog op bij hem als zijn opdrachten voor de langere termijn uitblijven. Hij weet namelijk dat zijn vrouw hierdoor gespannen raakt, waardoor er sneller ruzie is.

Explosieve ruzies

Vanwege hun explosieve ruzies namen ze uiteindelijk toch contact met me op. Tijdens een sessie ontrafelden we een praktijksituatie om op die manier helderheid te krijgen in hun niet-werkend patroon.

‘De spaghettislierten dropen langs de muur. Rode klonters pastasaus vlogen in het rond’, vertelde Patricia (38). ’Het is gebruikelijk’, vulde Pascal (41) aan, ‘dat tijdens onze ruzies het servies tegen de muur gaat’.

Het horen breken van aardewerk of glas is het hoogtepunt van de ruzie én voor Pascal het moment om de trap op te stuiven.

Patricia verbouwereerd en hopeloos achterlatend.

Poging tot contact

Na verloop van tijd als ze enigszins gekalmeerd is, neemt Patricia het initiatief tot contact. In haar hoofd wil ze hieraan eigenlijk niet toegeven. Er is echter een sterke drang om die eerste stap te zetten.

Pascal moet aanvankelijk niets van haar weten. ‘Laat me met rust’, zegt hij dan. Hij keert haar vervolgens de rug toe. Ze geeft niet op. Blijft hem strelen en kussen. Uiteindelijk geeft hij toe aan haar avances. Een vrijpartij is het gevolg en voor even lijkt alles weer koek en ei.

Ondanks dat ze elkaar beterschap beloofden, lukte het ze niet om de niet werkende dynamiek om te buigen. Bij het minste of geringste nam de zuigende werking van een ruzie het weer van ze over.

Knallende ruzie en goedmaak seks

Pascal vertelde: ‘We vreeën alleen nog maar na zo’n knallende ruzie. Dat stoort me’. 

Hij besloot dat hij het zo niet langer wilde. Hij nam als eerste contact met me op en stelde zijn vrouw voor een voldongen feit. Of ze gingen dit samen oplossen. Of hij wilde met haar stoppen.

Relatietherapie: leren verbinden vanuit overvloed

Patricia en Pascal wisten niet, waardoor ze het vuur in hun relatie lieten escaleren. Tijdens de gesprekken en de oefeningen, leerden ze veel over elkaar en hoe de dynamiek hen gijzelde. 

Stap voor stap ontrafelden ze de verschillende stappen in hun ruzies. Ondanks dat ze het spannend vonden, wilden ze hierover meer weten.

Soms kan een boek over liefdesrelaties je helpen. De ervaring leert echter, dat er in de praktijk niet veel van terecht komt om het toe te passen. Je hebt een deskundige nodig die je hierbij helpt. Iemand die je niet-werkende patronen en weerstanden doorziet, begrijpt en helpt om deze om te buigen.

Inzichten die je relatie ten positieve veranderen

Patricia bijvoorbeeld leerde, dat ze zichzelf nooit had toegestaan om haar partner dichtbij te laten komen. Onbewust was ze bang om weer iemand te verliezen waar ze van houdt. Dat was haar overkomen toen ze 9 was.

‘De gevoelens die daarbij horen, wil ik nooit meer ervaren’, zei ze.

Onbewust lokte ze een ruzie uit en liet ze deze escaleren. ‘Ik weet precies hoe ik het bloed onder zijn nagels haal’, grijnsde ze. 

‘Vreemd genoeg trapte Pascal er iedere keer weer in’, vertelde ze verder. Door maximale afstand te creëren, vervolgens wanhopig contact proberen te krijgen en de sterren van de hemel te vrijen, durfde ze een gevoel van nabijheid aan te gaan. 

Pascal zei: ‘Ik voelde echter de emotionele afstand tijdens het vrijen. Daar kon ik niet meer tegen’.

Hard werken als gevolg van een dieperliggende oorzaak

Om bij dat moeilijke gevoel weg te blijven, werkte ze hard waarbij ze altijd een latent gevoel van onrust had. Ze kon maar moeilijk genieten van haar goedlopende webshop.

Patricia: ‘Het kan ook zo maar weer voorbij zijn. Daarom temper ik ook mijn gevoel van blijdschap.’

Dit stuk wisten we ook om te buigen, zodat ze meer vanuit ontspanning en flow met haar werk bezig kon zijn.

Werkt relatietherapie voor ondernemers?

Zonder deskundige begeleiding zou dit ondernemersstel het niet gered hebben. Tijdens het laatste gesprek met ze zie ik blije en ontspannen gezichten. 

‘We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn zeker op de goede weg’, zegt een stralende Patricia. ‘Ik ben blij dat Pascal jouw hulp inschakelde’.

Wil jij dat ook?

Neem eens contact met me op.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.