Zoek de boef: jij bent de nummer 1 oorzaak van onze problemen, niet ik!

Zoek de boef

Zoek de Boef is een type conflict waarin veel stellen verstrikt zitten. In dit patroon van Zoek de Boef geven partners elkaar de schuld van de problemen in hun relatie. De bedoeling van Zoek de Boef is om jezelf te beschermen door je partner aan te vallen, te beschuldigen en te bekritiseren. Je partner laat zich echter niet in een hoek wegzetten en opent de tegenaanval.

Wanneer je hierin verstrikt zit, lukt het niet meer om een gezamenlijke oplossing te vinden. Dit doodlopende patroon van verwijten over en weer vreet energie en werkt enorm frustrerend.

In dit artikel lees je meer over Zoek de Boef en hoe je dit patroon transformeert naar meer liefde en intimiteit waarbij je de onderliggende thema’s oplost.

Wat is Zoek de Boef?

Zoek de Boef is één van de drie meest voorkomende conflictstijlen bij stellen in relatienood. Het kenmerkt zich door verwijten over en weer, sterke non-verbale expressie en fel stemgebruik.

Een kwetsende opmerking, een afkeurende blik of een verontrustend beeld zet het patroon in gang. Als de emotionele veiligheid hierdoor wegvalt, dan probeer je in een milliseconde de greep op de situatie terug te krijgen. Dat doe je dan door bijvoorbeeld de aanval te openen en je partner negatief af te schilderen.

Het patroon van aanvallen en verdedigen

Dit patroon van aanvallen en verdedigen was ergens in je leven zinvol, maar in een partnerrelatie ondermijnt het de liefde. Bovendien houden de meeste stellen deze uitputtende dans niet lang vol. Als ze dit destructieve patroon niet weten te doorbreken, dan is dit de opmaat naar de meest gebruikelijke en gecompliceerde ongeluksdans, ook wel de Protest Polka genoemd.

Zoek de Boef praktijksituatie

Anja vertelt over hun zomervakantie met de camper. De reis door Scandinavië had hun relatie van 5 jaar goed gedaan en er waren geen noemenswaardige conflicten geweest. Pedro knikt bevestigend en zegt dat als Anja ontspannen is en niet zo moeilijk doet het leuk tussen hen is. 

Ze ontploft

Op het moment dat ik Pedro als Anja niet zo moeilijk doet hoor zeggen, ontploft ze. ‘Wat?! Dus het is volgens jou mijn schuld dat we hier zitten met onze problemen? Wat een arrogante hufter ben je toch. Jij bent net als je vader. Het ligt nooit aan jullie, maar altijd aan een ander!’ ‘Zie je wel, ik zeg niks verkeerds en jij reageert compleet overtrokken, schampert Pedro gelijk. ‘Nou ziet zij ook eens hoe hysterisch je bent.’ Hij knikt nadrukkelijk mijn kant op. ‘En bovendien heeft mijn vader meer gedaan voor ons dan jouw hele familie.’

Het explosieve karakter van Zoek de Boef

Van een warm briesje verandert de stemming in mijn praktijk in een stormachtig tafereel. En beide partners proberen om mij in hun kamp te trekken. Zo gaat het vaak als ik met koppels werk die vastzitten in het Zoek de Boef patroon. Ze vechten beiden om hun gelijk te halen, maar als ze er middenin zitten overzien ze de strijd niet meer. Daarom kan het helpen om de hulp van een relatiedeskundige in te roepen. 

Triggers

Op het moment dat de temperatuur omslaat, registreer ik namelijk een scala van triggers die een serie van vervelende reacties in gang zit. Dit overzie je zelf niet als je midden in de strijd zit. Dat is begrijpelijk en logisch. Als je namelijk vastzit in dit patroon van Zoek de Boef heb je een beperkt aantal strategieën tot je beschikking om de grip op de situatie terug te krijgen. Die beperkte manieren zorgen helaas niet voor structurele oplossingen.

Transfomatie: focus op het patroon, niet op je partner

De stappen die je beiden zet, zuigen je steeds verder in een neerwaartse draaikolk. Dat hoeft niet zo te zijn. Realiseer je vanaf nu, dat het niet werkend patroon je gezamenlijke vijand is en niet je partner.

De volgende stappen helpen je om het niet werkende patroon te transformeren:

  1. Brengt het niet werkend ritme van dit patroon in kaart
  2. Krijg inzicht in de triggers die het patroon aanjagen
  3. Vertraag het niet werkend ritme of als het lukt, zet het gelijk stop
  4. Verander het niet werkend ritme, zodat je nu positiever op elkaar reageert en de problemen en verschillen wel weet op te lossen

Hoe gaat dit in jouw relatie?

  1. Herken je dit patroon van Zoek de Boef?
  2. Zo ja, met welke regelmaat zit je hierin gevangen?
  3. Welke woorden gebruik je tijdens de ruzies? En je partner?
  4. Hoe belangrijk is het voor je om dit te veranderen op een schaal van 1 (niet belangrijk) tot 5 (erg belangrijk)?
  5. Nu je dit weet, wat heb je nodig om de volgende stap te zetten?

Transformeer je relatieproblemen naar meer liefde en intimiteit

Wil je net als de vele stellen die met me hebben gewerkt, leren hoe je je relatieproblemen transformeert? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden. Samen bespreken we wat het beste bij jou past, zodat je een vervullende en warme relatie met meer intimiteit krijgt.

Verder praten over dit onderwerp?

Een goed begin om je te leren verbinden vanuit overvloed

Wil je een fijne relatie vanuit overvloed ervaren waar jullie met elkaar in verbinding zijn en de liefde, vitaliteit en intimiteit stroomt?

Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.


Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.