Hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften (1)

Ken je behoeften, 10 tips om meer te genieten Irma Buenk North Australia
In dit eerste persoonlijke artikel vertel ik je alvast 5 leefregels + 5 redenen waarom het belangrijk is om je eigen koers te varen. Vanuit je persoonlijke behoeften. Deze leefregels pas ik zoveel mogelijk toe. Immers, invulling geven aan elkaars diepste behoeften en verlangens betreft één van de kenmerken van een sprankelende relatie, die allereerst begint met een fijne relatie met jezelf.

Verlangen naar speelsheid, intimiteit en vervulling in je relatie en in je leven

Hoe je dat creëert, verloopt via een aantal stappen. Een belangrijke stap betreft het helder krijgen van je eigen behoeften en verlangens. Dit helder krijgen doe je door je emoties en gedrag grondig te ontrafelen. Emoties, zoals irritatie, ergernis, frustratie, boosheid, wanhoop, machteloosheid, en dergelijke vertellen je iets over je eigen niet-onderkende en onvervulde behoeften.

Deze emoties vormen een obstakel om fijne emoties zoals speelsheid, tederheid, empathie, compassie, respect, geborgenheid, vertrouwen, voldoening en blijheid te ervaren. Juist de aanwezigheid van deze laatste emoties vormen een belangrijk onderdeel van een sprankelende relatie.

Onvervulde (hechtings)behoeften vormen vaak de oorzaak van relatieproblematiek. Om dit op te lossen, is het dus belangrijk om hierin inzicht te krijgen.

Geen cursus, opleiding, coach of mentor leerde me dit

Een aantal jaren geleden nam ik een sabbatical. In mijn uppie maakte ik toen een reis. Gedurende zes maanden met een kleine rugzak. Deze avontuurlijke en gelukkige periode leerde me veel. Het veranderde mijn perspectief op het leven voorgoed.

Op de bonnefooi naar Oost Timor. Een land met een negatief reisadvies. Flink in puin na de gewonnen onafhankelijkheidsstrijd met Indonesië. Van toerisme was geen sprake. De meeste kinderen konden niet naar school. Om een gezinsinkomen te genereren, waren ze nodig om mee te helpen op het land. Terug in Nederland beïnvloedde het kapot geschoten land, het collectieve trauma en die schrijnende leefomstandigheden mijn doen en laten drastisch. Daarbij opgeteld het inzicht dat minder dan 10% van de financiële hulp uit het buitenland daadwerkelijk bij de bewoners terechtkwam. Mijn interesse in wereldwijde geldstromen was gewekt.

Zoveel me-time was ongekend

Duiken op de mooiste locatie ter wereld: Kri Island, Raja Empat West-Papua. Witte stranden, palmbomen en een schitterende onderwaterwereld. Een hele onderneming om deze paradijselijke plek te bereiken.

In Papua trok ik rond door de prachtige Baliem Vallei met lokale gidsen. Ik overnachtte bij Papua’s in hun hutjes. Hele primitieve omstandigheden: geen elektriciteit, jezelf wassen in de rivier, slapen op de grond.

Op Sumba zocht ik naar de mooiste ikat doeken. In Sulawesi leerde ik de bijzondere cultuur van Tana Toraja kennen. Op Bali was het druk na al die geïsoleerde plekken die ik had bezocht. In Yogyakarta ging ik naar school om Bahasa Indonesia te leren. Ik ontmoette al die tijd geweldig lieve en behulpzame mensen. Eén van hen, een vrouw,  gaf me haar gouden ring als herinnering aan onze ontmoeting. 

In Noord-Australië zocht ik een vriendin op en ondernamen we regelmatig meerdaagse tochten in the outback.

Al die tijd voelde ik me zelden onveilig. Ook al waren er duizenden gelegenheden om me te laten verdwijnen.

Ontrafel je behoeften

Door zoveel me-time verdween allerlei ruis. Hierdoor kreeg ik beter toegang tot mijn behoeften. Tot datgene wat er voor mij toe doet. Geen cursus, opleiding, coach of mentor leerde me dit eerder.

Wat blijkt, door dicht bij je eigen behoeften en verlangens te blijven:

  1. Ga je praten over wat je nodig hebt in plaats van zeggen wat er mis is met de ander
  2. Creëer én geef je juist ruimte, om verbinding met anderen aan te gaan, want je leeft meer vanuit je authentieke zelf
  3. Neemt je zelf-compassie en compassie voor anderen toe, want je ziet in dat nogal wat negatieve emoties een codetaal vormen voor onvervulde onderliggende behoeften
  4. Ervaar je meer ontspanning en rust, want je stress-niveau neemt af
  5. Krijg je een veel intiemere relatie met je partner, want je verzacht of je stelt je sneller open.

Ik ontdekte dat de volgende 10 leefregels mij helpen om uit de ruis weg te blijven

Stel prioriteiten en doe wat je energie geeft

Breng in kaart wat je gelukkig maakt en wat niet. Als je meer tijd wilt besteden aan de dingen die voor jou belangrijk zijn, stel prioriteiten. Immers, de dingen die je niet gelukkig maken, wil je minder doen om meer tijd te krijgen voor de dingen waar je blij van wordt.

Leer te focussen op een paar zaken die voor jou daadwerkelijk van belang zijn. Neem afstand van alle andere zaken. 

Mijn goedbetaalde baan die me niet meer vervulde bijvoorbeeld, zegde ik op om het werk te doen wat ik nu doe.

The less I needed, the better I felt

Leef met minder spullen

Ik reisde met 13 kilo. Op een gegeven moment werd dat veel.

Hoe meer spullen, hoe meer ruis en hoe complexer  je leven. Je moet meer schoonmaken, onderhouden, repareren, vervangen, verzekeren, etc. Hoe groter je focus op het vergaren van spullen, het gebruiken, er op uit gekeken raken, een verlangen ontwikkelen naar iets nieuws, hoe meer tijd je met deze tredmolen mee bezig bent. 

We think we need so many useless things, when all we really need is time to breath

Ga selectief om met informatie via kranten, tijdschriften, t.v. en social media

Een half jaar lang nauwelijks kranten lezen, minimaal tv kijken en een simpele telefoon, waarmee ik alleen kon bellen en sms’en. Af en toe internet. Dit leerde me dat de wereld gewoon doordraait zonder al die informatie. Je familie en vrienden gaan door met hun leven, ook zonder voortdurend contact te hebben met jou.

Benut de tijd die hierdoor vrijkomt om die kennis en vaardigheden te leren die daadwerkelijk bijdragen aan je wezenlijke behoeften.

Neem tijd om alleen te zijn in stilte

Ik voelde me nooit eenzaam. Ik genoot met volle teugen tijdens het regelmatig alleen zijn. Inmiddels weet ik dat het een belangrijke behoefte is door een aantal van mijn introverte en intuïtieve kwaliteiten.

Alleen zijn in stilte helpt me om te focussen en mijn gedachten van ruis te ontdoen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten, ideeën en creativiteit. Per dag probeer ik minstens een uur te wandelen. Sinds kort plan ik van tijd tot tijd een aantal aaneengesloten dagen om wat langer alleen te zijn, bijvoorbeeld door een aantal etappes van een lange afstandswandeling te lopen.

Sh… I’m in my quiet place

Bij twijfel niet doen werd mijn motto

Ik reisde alleen en ongeorganiseerd. Dat wil zeggen, ik had een globaal plan. De logistieke details organiseerde ik ter plekke. Waar ik ging overnachten, met welke lokale gidsen ik op pad ging, bij wie ik in de auto stapte, waar ik wilde eten, etc. Ik vertrouwde volledig op mijn intuïtie en mijn gezonde verstand. Iets anders had ik namelijk niet.

Knowing in a split second whether it’s allright or not

Het werkte: ik ben niet bestolen, niet fysiek lastig gevallen en niet ziek geweest. Onderdak vond ik altijd. Hoe dat werkt? Bij mij gaat een soort inwendig alarmsignaal af. Ik krijg een onaangenaam gevoel in mijn lijf. Ik merk dat ik me ga afsluiten voor die ander, dat ik op mijn hoede ben. 

Besteed zorgvuldig aandacht aan de signalen die je lichaam je geeft. Body & Mind werken heel nauwkeurig samen.

Wil je je leukste zelf worden?

In dit eerste persoonlijke artikel gaf ik je inzicht in mijn leefregels hoe ik zoveel mogelijk vanuit mijn behoeften en verlangens leef. Tevens legde ik je uit wat het je brengt. Wellicht geeft het je inspiratie. Binnenkort verschijnt het tweede deel.

Je leukste zelf worden doe je door onder andere je emoties en je onderliggende behoeften helder te krijgen. Investeren in jezelf en in je relatie brengt meer liefdesgeluk én warme relaties met belangrijke andere personen in je leven. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar irma@sprankelenderelatie.nl of bel me op 06 13 22 44 27. Ik help je graag.

Lees ook

Hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften (deel 2)

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.