Hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften (2)

Irma Buenk SumbaIn dit tweede artikel vertel ik je laatste 5 manieren hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je behoeften. Deze persoonlijke leefregels pas ik zoveel mogelijk toe. Immers, invulling geven aan elkaars diepste behoeften en verlangens betreft één van de kenmerken van een sprankelende relatie, die allereerst begint met een fijne relatie met jezelf. In het eerste artikel vertelde ik je de eerste 5 leefregels + het belang waarom het zo belangrijk is om je eigen koers te varen. Vanuit je eigen behoeften en verlangens. 

Zorg voor ontspanning na inspanning

Door de balans tussen ontspanning en inspanning in evenwicht te houden, bereik je:

  1. innerlijke rust en welzijn
  2. een optimale veerkracht
  3. een gezonde voedingsbodem om beter met stress om te gaan

Langer dan 8 uur per dag werken:

  • verhoogt de stress
  • verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en
  • stimuleert de overconsumptie van junkfood en alcohol

De filosoof Bertrand Russell stelde voor dat we allemaal net genoeg uren per dag moeten werken om aan onze behoeften te kunnen voldoen. Dit en nog meer stond onlangs in een artikel waarom Denen nooit moeten overwerken.

Hoe je het beste ontspant, verschilt per persoon. Belangrijk is, dat je je vermogen om te ontspannen traint. Door te ontspannen, kalmeer je een belangrijk deel van je zenuw- en hormoonstelsel. Dit komt je gezondheid, je veerkracht en je welzijn ten goede.

Wandelen is de haast uit je hoofd halen, en kijken wat er over blijft – Rommert Boonstra

Breng meer tijd door met de mensen met wie je graag samen bent

Omgeef je met mensen die je inspireren, die je accepteren, die je liefhebben en die je waarderen om wie je bent. Die je helpen en stimuleren om je leukste zelf te worden.

Positieve prikkels maken je ‘lichter’ en stimuleren je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ga je steeds meer in lijn leven met jouw behoeften en verlangens.

The best things in life aren’t things

Negatieve mensen met negatieve prikkels maken je leven zwaarder en donkerder. Ze belemmeren je om tot bloei te komen.

Zeg vaker nee

Door sociale druk denk je van alles te moeten. Realiseer je dat nee zeggen een optie is. Dat je uit de tredmolen van moeten kunt stappen.

Bepaal zelf hoeveel je genoeg vindt: salaris, spullen, vriendschappen, informatie, etc.

Going back to a simpler life is not a step backwards

Bedenk wat daar tegenover kan staan: meer vrije tijd, meer ontspanning, minder stress, meer verbondenheid, meer liefde, leukere vriendschappen, betere sex, etc.

Vraag om hulp en advies

Zonder hulp en advies van al die onbekende mensen tijdens mijn reis was ik nooit van A naar B gekomen. De meeste mensen helpen graag. Je hoeft heus niet alles zelf te doen. Besteed de dingen die je niet wilt, maar wel nodig zijn eventueel uit aan anderen. Heb je hulp nodig om vast te stellen wat voor jou ECHT belangrijk is, vraag dit dan.

Denk in oplossingen

Stop met klagen over wat er allemaal niet goed is. Niet goed aan jezelf, én vooral niet goed aan anderen. Dat vreet tijd. Bovendien brengt het niet datgene wat je wilt.

Leer te denken in, te communiceren over en te leven naar wat voor jou belangrijk is. Ken jouw behoeften en bedenk oplossingen hoe je die behoeften invult.

Eventueel samen met anderen.

Make it simple, but significant – Don Draper

Als je van A naar B wilt, lukt dat alleen als je zelf in actie komt.

Tot slot: toets jezelf

Evalueer regelmatig met jezelf of je lekker in je vel zit. Zo ja, super! Als dit niet het geval is, grijp in. Iemand anders doet dat niet voor je. Realiseer je, dat wanneer je van A naar B wilt, dit alleen lukt als je in actie komt. Dat kan door te beginnen met kleine of hele kleine stapjes. Door langzaam te bouwen aan een andere richting, wellicht aan een andere invulling van je leven. 

Do not put off until later what you can do today

In dit laatste persoonlijke artikel vertelde ik je mijn laatste 5 tips hoe ik zoveel mogelijk vanuit mijn behoeften en verlangens leef. Vind je dat interessant? Ik hoor graag je reactie.

Wil je je leukste zelf worden?

Dat doe je door onder andere je emoties en je onderliggende behoeften helder te krijgen. Investeren in jezelf en in je relatie brengt meer liefdesgeluk én warme relaties met belangrijke andere personen in je leven. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar irma@sprankelenderelatie.nl of bel me op 06 13 22 44 27. Ik help je graag.

Een goed begin om meer intimiteit in je relatie te creëren

Wil je een fijne relatie met meer intimiteit? Regelmatig schrijf ik hierover artikelen. Als je dat interessant vindt, kun je je hierop abonneren. Dan krijg je ze vanzelf in je inbox.

Je gegevens behandel ik 100% vertrouwelijk. Voor meer informatie lees de privacyverklaring.

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.